Vilkas shakkisyksy jatkuu. Ennen 11. marraskuuta starttaavaa New Yorkin maailmanmestaruusottelua vietämme reilun viikon Sastamalassa Pohjoismaiden mestaruusturnauksessa ja onnittelemme shakkisenaattori Satosta hänen 50-vuotispäivänään. PM-turnaus 2016 on ensimmäinen kansainvälinen arvoturnaus maassamme sitten vuoden 2005, jolloin viimeksi pelattiin myös PM-turnausta Sastamalassa. Vaikka aikamme maailmankuva on eurooppalaistunut, Pohjoismaat yhä käsitetään yhtenäisen kulttuuriperinnön alueena monimutkaistuvassa globaalissa maailmassa. Siten Fiden käytävillä Pohjoismaiden yhteinen esiintyminen voisi saada aikaan jotain hyötyä meillekin.

PM-turnauksen M-ryhmän ehdoton ennakkosuosikki on Norjan kakkonen SM Jon Ludvig Hammer 2628, joka Carlsenin vanavedessä on päässyt ottelemaan huipputurnauksiin. Mutta muista palkintosijoista kampailu on sitäkin kovempaa, koska ruotsalaiset suurmestarit Blomqvist ja Smith sekä kansainväliset mestarit Salomon Norjasta ja Karttunen Suomesta ovat hyvin tasavahvoja. Mikan lisäksi KvM Vilka Sipilä yrittää saada puuttuvan suurmestarikiinnityksen tästä ryhmästä.

Yli 65-vuotiaiden seniorien joukosta voi iloita SM Heikki Westerisen ilmestymistä osanottajalistalle. Toivomme mitä parhainta menestystä tälle superseniorillemme.

Kilpailun kotisivu löytyy osoitteesta www.shakkiliitto.fi/pm2016.

Ensi tiistaina 25.10. klo 15.30–18 Areenalla, Hiomotie 10, Helsinki, KvM Mikael Agopov kommentoi Sastamalan pelejä. Session ensi tunnilla hän esittelee pari valitsemaansa peliä alkukierroksilta. Toisella tunnilla katsomme hänen opastuksellaan neljännen kierroksen live-pelejä, koska ne ovat alkaneet klo 15.00 ja lienevät kuumimmillaan klo 17–18 aikoihin.

Garden vartit alkavat klo 18 jälkeen.

Petri Saharinen

P.S. Tiistaina 1.11. käymme lävitse vielä PM-turnauksen peliantia. Esittelijä on vielä avoin, mutta selviää lähipäivinä. Sen sijaan tiistaina 8.11. aloitamme lämmittelyn MM-ottelua Carlsen–Karjakin varten. Mikä olisi parempi keino virittäytyä otteluhuumaan, kuin Ison A:n eli Aleksandr Aljechinin peleihin tutustuminen. Onhan hänen kuolemastaan kulunut tänä vuonna tasan 70 vuotta. Joose Norri on kapellimestarina.

Perimme pienen vapaaehtoisen ovimaksun 2 eur/hlö.