Areenan analyysisessio
tiistaina 20.3.2018 alkaen klo 15.30
MM-kandidaattiturnaus Berliinissä 10.-28.3.

Nykymuodossaan Berliinissä pelattava Fiden kandidaattiturnaus on järjestyksessä kolmas. Eri perustein valitun kahdeksan kandidaatin täyskierrosturnaus vaihtovärein pelattiin ensi kertaa Lontoossa 2013, sitten Hanty-Mansijskissa 2014 ja viimeksi Moskovassa 2016. Lontoossa Carlsen voitti tasapistein Kramnikin voittojen määrällä ja sai haastaa Anandin. Hanty-Mansijskissa Anand voitti ja yritti sitten ottaa tittelinsä takaisin. Moskovassa voiton vei Karjakin, joka kukisti Caruanan viimeisen kierroksen hurjassa pelissä ja pääsi ottelemaan Carlsenia vastaan New Yorkissa. Berliinin voittaja on selvillä maaliskuun lopulla ja hän kohtaa haastajana Carlsenin syksyllä Lontoossa.

Berliinin ottelijat ovat elolistalla 46 pisteen sisällä, korkein luku on Mamedjarovilla 2809 ja matalin Karjakinilla 2763. Turnauksen debytoijia ovat Shakhrijar Mamedjarov (AZE 32 v), Wesley So (USA 24 v) ja Ding Liren (CHN 25 v). Lontoossa olivat jo mukana Kramnik (RUS 42 v), Aronjan (ARM 35 v) ja Grištšuk (RUS 34 v). Moskovassa taas Aronjan, Caruana (USA 25 v) ja Karjakin (RUS 28 v). Eli osanottajat ovat kaikki maailman shakkieliittiä, joista kuka tahansa voi voittaa turnauksen. Jaettava palkintosumma on 420 000 EUR, josta voittaja saa 95 000 ja kahdeksannellekin jää vielä 17 000 palkkioksi kuukauden työstä. Kokonaissumma on itse asiassa vähäinen, jos huomioidaan turnauksen huippuluokan status.

KvM Joose Norri on valmistellut meille esityksen kandidaattien vahvuuksista ja heikkouksista sekä pelityylien eroavuuksista. Aloitusjakson kolmen kierroksen jälkeen tuntuu, että kokemus on valttia, kun Kramnik veteraanina on siirtynyt johtoon pistein 2½/3. Hänen voittonsa teki pelistä Aronjan – Kramnik, 0-1 maailmankiertäjän. Joose esittelee tämän loistopelin ja lisäksi hän on valinnut joukon mielenkiintoisia otteluita, jotka hän analysoi meille. Turnaus on tiistaina 20.3. edennyt vasta puoliväliin ja meillä on herkullinen hetki lyödä vaikka vetoa voittajasta.

Tervetuloa seuraamaan Joosen ihailtavaa taulutyöskentelyä!
Garden vartit alkavat heti analyysien jälkeen klo 18.00.
Petri Saharinen
Perimme tilaisuudesta 2 euron vapaaehtoista ovimaksua.