Areenan analyysisessio
tiistaina 17.4.2018 alkaen klo 15.30
Grenke Chess Classic Karlsruhe

Saksa on shakin suurvalta, jos mikään ja niinpä analyysisessio siirtyy nyt EU:n sydänalueelle. Ranskan Strasbourgin ja Saksan Stuttgartin välissä Reinin yläjuoksulla sijaitsee Karlsruhen 320 000 asukkaan kaupunki, joka on Joosen koulukaupunki ja muutenkin merkittävä Baden-Württenbergin kulttuurin keskus. Sen eteläinen tytärkaupunki on Baden-Baden, joka shakin historiassa tunnetaan lukuisista upeista kylpyläturnauksistaan Aljechinin aikakaudelta. Kaikki nämä paikat ovat noin 50 km etäisyydellä Karlsruhesta. Itse Strasbourgista on mainittu, että jos se keskipisteenä piirtää 500 km:n ympyrän, sen alueelle sijoittuvat kaikki suuret EU:n miljoonakaupungit. Tämän voi kukin kokeilla kotitehtävänään.

Grenke on Euroopan suurin leasingrahoitusyhtiö, joka sponsoroi Karlsruhen kansainvälistä shakkiturnausta jo viidennen kerran. Tänä vuonna se pelattiin Berliinin ehdokasturnauksen jälkeen 31.3.–9.4. välillä. Ilmeisesti palkkiosummat ovat hyvin leasattuja, kun itse Carlsenkin osallistui turnaukseen. Kymmenen suurmestarin kärkiryhmä pelasi yksikierroksisen turnauksen, jossa ei kuvia kunnioitettu. Ryhmän osanottajat olivat Fiden rankinglistan järjestyksessä: Magnus Carlsen (NOR, 1.), Levon Aronjan (ARM, 5.), Maxime Vachier-Lagrave (FRA, 6.), Fabiano Caruana (USA, 7.), Viswanathan Anand (IND, 9.), Nikita Vitjukov (RUS, 26.) Arkadi Naiditsch (AZE, 41.), Hou Yifan (CHN, 96.), Georg Meier (GER, 109.) ja Matthias Bluebaum (GER, 138.).
Ryhmän peleistä Fidemestari Jari Järvenpää on valinnut esitykseensä seuraavat pelit:
o 1.k Caruana – Carlsen ½-½, D70, K-intialaisen Smyslov-systeemi
o 2.k Aronjan – Naiditsch 1-0, E70, K-intialainen
o 2.k Vachier-Lagrave – Anand, 1-0, B48, sisilialainen
o 7.k Vachier-Lagrave – Caruana 0-1, A25, englantilainen

Grenke-turnauksen suurin mielenkiinto kohdistui Carlsenin ja uuden haastajan Caruanan esityksiin. Caruana vei vakuuttavasti turnausvoiton pistein 6,5/9 ja toiseksi nousi Carlsen 5,5 pisteellä. Sijoille 3.-5. pääsivät Vachier-Lagrave, Vitjukov ja Aronjan tuloksella 5,0 pistettä.
Tulkaa analysoimaan Jarin johdolla todella päivän polttavaa nykyshakkia ja rajua kamppailua, joka sitten kulminoituu marraskuussa Lontoon MM-ottelussa. Grenke-turnauksesta alkoi psykologinen sodankäynti maailmanmestaruudesta. Varmaa lienee se, että tuleva ottelu kerää ennätysmäisen palkkiosumman lisäksi myös ennätyksellisen nettiyleisön ympäri maailman.

Garden vartit alkavat heti analyysien jälkeen klo 18.00.
Petri Saharinen
Perimme tilaisuudesta 2 euron vapaaehtoista ovimaksua.