MM-ottelu Carlsen–Karjakin, New York 2016, starttaa tänään perjantai-iltana, joten on viimeinen hetki esittää arvioita ottelun tuloksesta. Yleisesti Carlsenia pidetään ennakkosuosikkina, mutta vailla mahdollisuuksia ei Karjakinia nähdä. Vedonlyönnissä prosentit liikkuvat 70–30 suhteessa.

Itse uskon erinomaiseen ja korkeatasoiseen otteluun, jossa jännitys säilyy tie-break-päivään asti. Ottelun ratkaisevat psyykkiset tekijät, avausvalinnat, kamppailutaito vaikeissa asemissa ja motivaatio sekä onni, jota myös shakissa tarvitaan. Hermojen hallinta on Karjakinilla huippuluokkaa kuten World Cupissa Bakussa ja Moskovan ehdokasturnauksessa nähtiin. Carlsen on kovan tehtävän edessä, eikä hänellä ole varaa unohtaa shakillisia realiteetteja. Avausvalikoima jää aika suppeaksi: espanjalaisen Berliiniä ja anti-Berliiniä, ehkä italialaista, kuningatarintialaista ja varmasti englantilaista. Avauksesta ja keskipelistä selviydyttyään Carlsenilla on inhottava tapa pelata vaikeimpia eikä parhaimpia siirtoja. Se jos mikä kuluttaa vastustajaa.

Taustavoimat saattavat olla arvaamaton tekijä ottelun aikana. Carlsenilla lienee korvaan kuiskaajia melkoinen kaarti, koska hänellä on runsaasti erilaisia intressejä edustettavanaan. Karjakinia motivoi ”suuri isänmaallinen velvoite” hankkia shakin maailmanmestaruus takaisin Venäjälle. Avustajien ohella Kramnik tukenee Karjakinia ja Kasparov puolestaan Carlsenia.

Ensi tiistaina 15.11. klo 15.30–18.00 Areenalla, Hiomotie 10, Helsinki, Fide-mestari Harri Hurme vie meidät ottelun alkukierrosten peleihin ja tunnelmiin. Hän kertoo myös ottelijoiden taidoista ja taustoista omintakeisia arvioita.

Garden vartit alkavat klo 18.00 jälkeen.

Petri Saharinen

P.S. tiistaina 22.11 jatkamme MM-ottelun Carlsen–Karjakin seuraamista KvM Joose Norrin kokoaman esityksen perusteella. Perimme pienen vapaaehtoisen ovimaksun 2 eur/hlö.