Kuudennen kierroksen jälkeen alkavat jyvät erottua akanoista. Yllättäen on Intia ainoana puhtaan pelin joukkueena kärjessä. Niskaan puhaltaa Yhdysvallat vain pisteen päässä. Caruana & co pysäyttivät Eljanovin ja Ukrainan 2½–1½. Silti Ukrainaa on pidettävä hienoisena yllättäjänä etenkin, kun maan pitkäaikainen valmentaja Vladimir Tukmakov luotsaa nyt hyvin menestynyttä Hollantia ja Anish Giriä. Samoin Ukrainan tunnetuin kärki Vasili Ivantšuk pelaa paraikaa tammea Puolassa! Intian ja Yhdysvaltojen jälkeen tuloslistalta löytyy kymmenen joukkuetta, joilla kaikilla on kymmenen pistettä eli vain pisteen päässä kakkosesta ja kaksi pistettä johtavasta Intiasta. Joten kaikki on vielä auki.

Yksittäisistä pelaajista nostaisin esiin Venäjän Jan Nepomnjaštšin 6/6 ja Ukrainan superlahjakkaan Andrei Volokitinin 4½/5. Kärkipöydiltä voisi poimia Caruanan ja Karjakinin 4/5 sekä Girin ja Mamedjarovin 4½/6. Kakkospöydiltä erottuvat Intian Gujrethi 5½/6, Latvian Kovalenko 5/6 ja Yhdysvaltain Nakamura 4½/6 sekä Kiinan Liren 4/5.

Omien joukkueittemme maineteoista ei juuri tarvitse kirjoittaa. Toivottavasti jatkossa saisimme nauttia jonkinlaista venymiskykyä, etteivät kisat menisi ihan Rion malliin.

Ensi tiistaina 13.9. klo 15.30 Areenalla, osoitteessa Hiomotie 10 Helsinki, SM Jouni Yrjölä vie meidät Bakun olympialaisten ratkaisukierrosten pelien tapahtumiin. Garden vartit alkavat analyysisession jälkeen klo 18.

Petri Saharinen

P.S. Seuraavana tiistaina 20. syyskuuta pysymme vielä Bakun tunnelmissa, kun Lauri Kangas kertoo matkastaan Bakuun ja olympialaisten tapahtumista livenä. Bakuun palaamme vielä lokakuussa SM Tomi Nybäckin esitelmän aiheena. Syyskuun lopulla 27. päivänä shakkimestari Markus Kiili luennoi meille läheteistä: ”Huono lähetti on hyvä lähetti, joskus jopa päinvastoin.” Eli sokea strategisen ohjeen noudattaminen johtaa joskus vääriin pelipäätöksiin tai menetettyihin mahdollisuuksiin.

Perimme tilaisuudesta pientä vapaaehtoista ovimaksua 2,00 EUR/hlö.