Smyslovia kymmenen vuotta vanhempi Botvinnik on joskus tuskaillut kollegoilleen: ”Kun minä käytän kymmeniä minuutteja siirtoni harkintaan, niin Vasili Vasiljevitš vastaa siihen parissa minuutissa ja vielä oikein!” Botvinnik osuu naulan kantaan. Smyslovin joustava, harmoninen ja asemalliseen etuun pusertava ote vastustajista teki hänestä 1950-luvun parhaan pelaajan Keresin ohella. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Anatoli Karpov kehitti Smyslovin pelityylin pääaseekseen. Kun Smyslov oli vielä huippuluokan loppupelaaja, ei ole ihme, että hän kamppaili maailman huipulla yli neljäkymmentä vuotta.

Vasili Smyslovin (24.3.1921–27.3.2010) pitkän uran kohtaloksi muodostui Botvinnik, ehkä samaan tapaan kuin Karpoville aikanaan Kasparov. Smyslovin huippuvuodet kuluivat tavattoman raskaissa kandidaattiturnauksissa ja haastajana MM-otteluissa Botvinnikin kanssa. Smyslovin saldo Botvinnikia vastaan 104 pelistä on seuraava: +24, =51, –29. Paitsi lukuisia kandidaattiturnauksia Smyslov osallistui yhdeksiin olympialaisisiin saaden niistä 8 pöytäkohtaista mitalia, joista 4 kultaista. Neuvostoliiton mestaruuksia hän ei voittanut, mutta Moskovan mestarina hän oli kolme kertaa.

Ehkä kauniin kruunun Smyslov sai pitkälle uralleen 1991 voittaessaan seniorien (> 60 v) ensimmäisen maailmanmestaruuden Bad Wörischenin pikkukaupungissa Baijerin alppien tuntumassa. Silloin hän edusti jo Venäjää. Turnaukseen osallistui 111 entistä huippupelaajaa. Mainittakoon, että Kaarle Ojanen sijoittui 17. sijalle tuloksin 7/11. Vapaapäivänä pelatun blitz-turnauksen voitti Samarasta kotoisin oleva GM Nikolai Krogius, joka on suomalaista sukua. Kaarle sai pronssisen mitalin kyseisestä blitzistä.

Puheenjohtajamme Panu Laine kertoo meille kuvin ja taulukoin Smyslovin elämän vaiheista, ex-maailmanmestarin shakkimenestyksestä ja oopperatason laulajan taiteesta. FM Sauli Tiitta on nuoruudestaan asti ihaillut Smyslovia ja haluaa nyt esittää muutamia unohtumattomia pelejä hänen puoli vuosisataiselta turnausajaltaan.

Tervetuloa analyysi-iltaamme. Suomen Shakkihistoriallisen seuran syksy jatkuu:
– tiistaina 19.10 klo 16.30-17.30 Vuosikokous sääntöjen mukaisesti
– tiistaina 19.10. klo 17.30-20.00 Nuoret hurjapäät astuvat Areenalle Ristojan veljesten Janin ja Samun tähdittäminä.

Petri Saharinen