26 peliä, vain viisi voittoa.

Magnus Carlsenin saldo tältä vuodelta on kovin vaatimaton kun muistetaan miten ylivoimaisia esityksiä häneltä on aiemmin nähty. Norway Chess -huipputurnauksessa Carlsen onkin kuuden kierroksen jälkeen sensaatiomaisesti jaetulla jumbosijalla mm. vanhan kilpakumppaninsa Vishy Anandin kanssa. Sic transit gloria mundi!

Stavangerissa oli tiistaina välipäivä, mutta tänään maailmanmestarin on käärittävä hihat ja ryhdyttävä tositoimiin Vladimir Kramnikin mustilla kohdatessaan, jotta kolmelta viimeiseltä kierrokselta heltiäisi voitot ja pitkään rummutettu huippukisa saisi norjalaisittain säädyllisen päätöksen. Turnausvoitto lienee tosin jo karannut.

Jo pidemmän aikaa on puhuttu ja huhuttu Carlsenin vireestä. Wijk aan Zeessä kunniavieraana ollut Anatoli Karpov väitti norjalaisen jopa olevan kriisissä; Karpovilla oli tapana voittaa kaikki turnaukset, joihin hän osallistui, ja samaa hän edellyttää kaiketi Magnukseltakin. Marraskuinen MM-ottelukaan ei tarjonnut loisteliainta Carlsenia, mutta olihan se kaikkinensa raskas koitos, josta toipuminen vei aikansa.

Norjan mediassa Carlsenin tilanne totta kai puhuttaa. Atle Grönn on pohdiskellut, eikö maailman ykköstä enää pelätä yhtä paljon kuin jokunen vuosi aiemmin. Rune Djurhuusin mukaan Magnus on viimeiset pari vuotta ollut vain hitusen haastajiaan edellä. Sitä paitsi tätä menoa Fide-listan ykkössijakin on uhattuna, kun nuoremmat Wesley Son johdolla hengittävät niskaan parinkymmenen pisteen päässä.

Magnus Carlsenin nykytilan symboliksi nousi peräti nolo tappio Levon Aronjanille Stavangerin kisan 4. kierroksella. 35 siirtoa kestänyt peli sai asiantuntijat haltioihinsa ja sitä hehkutettiin mitä erilaisin superlatiivein; Jon Ludvig Hammerille se on ”yksi tämän vuosituhannen parhaista”. Voikin kysyä, milloin viimeksi hallitsevaa maailmanmestaria on viety yhtä perusteellisesti.

Taiteilija Aronjan on sitä vastoin loistovireessä ja jatkaa Norjassa siitä mihin Saksassa huhtikuussa jäi. Tuolloin armenialainen voitti GRENKE-turnauksen peräti puolentoista pisteen erolla Carlseniin ja Fabiano Caruanaan.

Kun Norjan mediassa veikattiin Stavangerin kisan voittajaa, Carlsen oli yhä ylivoimainen suosikki, mutta Aronjan sai outoa kyllä vain viisi prosenttia äänistä. Viimeistään lauantaina tiedämme, miten oikeaan äänestäjät osuivat.