Naisten SM-turnauksen ensimmäisellä kierroksella saatiin todistaa varsin ainutlaatuista kohtaamista, kun syyrialaistaustaiset Huda Al Najar ja Fatima Al Argha, äiti ja tytär, pelasivat keskenään tasan.

Ensimmäistä kertaa he eivät tietenkään kohdanneet, sillä Fatima oppi pelin vain 5-vuotiaana vanhemmiltaan, jotka molemmat ovat shakkivalmentajia.

Parhaana shakkimuistonaan Fatima Al Argha pitää osallistumistaan nuorten MM-kilpailuihin neljä vuotta sitten. Yhtä korkealle hän arvostaa mahdollisuuden saada edustaa nyt Suomea. SM-kisaan hän on tullut kehittyäkseen, parantaakseen vahvuuslukuaan ja tietenkin sijoittuakseen mahdollisimman korkealle.

Huda Al Najar tähyää hänkin kärkisijoille. Toivelistalla on Suomen edustaminen erilaisissa turnauksissa ja ylipäätään aktiivinen osallistuminen kilpailuihin.

Hudalla on jo melkoisesti kokemusta arvokisoista, kuten alueturnauksesta ja shakkiolympialaisista. Vuonna 1990 hän edusti Syyriaa Novi Sadissa, jossa hänen saldonsa kolmannella pöydällä oli 8/13.

Muista saavutuksistaan Huda haluaa erityisesti nostaa esiin Syyrian mestaruuden vuodelta 1989 ja kakkossijan arabimaiden mestaruusturnauksessa Dubaissa vuotta myöhemmin.

Shakkiin Huda tuli mukaan tytärtään jonkin verran vanhempana, kun hän 12-vuotiaana seurasi veljensä ja setänsä pelaamista. Mutta ikähän ei estä ketään pelaamasta shakkia, se on yksi pelin monista hyvistä puolista, kuten sekin että shakki on haastavaa aivojumppaa ja Fatiman mukaan avuksi koulutyössä. Huda haluaa lisäksi korostaa shakin olevan aivan erityinen nautinnonlähde, samalla kertaa kulttuuria, tiedettä ja taidetta.