Kansainvälinen mestari Mikael Agopov on voittanut vuoden 2018 shakin Suomen mestaruuden. Mestaruus tuli varmalla ja asemallisella pelillä, jossa virheitä syntyi erittäin vähän. Helsinkiläismiehen suoritusta voisi kuvailla jopa historialliseksi, sillä turnaukseen valmistautuminen oli ennen turnausta tehdyn haastattelun mukaan jäänyt vähäiseksi perheensä hoidon ja töissä käymisen vuoksi. Agopovin rentous ja pelaamisesta nauttiminen vei tässä turnauksessa pisimmälle.

SM-kiertopalkinnossa on jo lähes 70 nimeä.

Turnausvoitto ei missään tapauksessa ollut hänelle helppo. Samalla pelityylillä pärjäsivät myös Toivo Keinänen, Pekka Köykkä ja hurjan loppukirin ottanut Mika Karttunen. Keinäsen dramaattinen häviö Karttuselle pudotti hänet hopeasijalle, kun taas Karttunen itse nousi vielä Köykän ohi pronssimitalille. Köykälle lohdutuksena turnauksesta kansainvälisen mestarin kiinnitys ja roima kasa pisteitä vahvuuslukuihin.

Mika Karttunen  – Toivo Keinänen 1-0

Mika Karttusen (vas.) loppukiri riitti pronssiin.

Karttunen oli pakkovoiton edessä, mikäli hän elätteli vielä toivoa mitalista. Keinäsen avaus onnistui hyvin ja keskipelin jälkeen hänellä oli jo etua. Muutama epätarkka siirto käänsi koko pisteen Karttuselle:

Jari Järvenpää – Mikael Agopov ½-½

Mikael Agopov pääsi nostamaan SM-kiertopalkinnon.

Agopov ei lähtenyt riskeeraamaan viimeisellä kierroksella, ja tuloksena solidi tasapeli:

Pekka Köykkä – Vilka Sipilä 1-0

Köykkä osoitti jälleen kerran upean taistelijan luonteensa. Vaaralliselta näyttänyt mustan hyökkäys sementoitui äkkiä ja sinnikästä shakkia pelaava Tammer-Shakin edustaja vei voiton:

Sampsa Nyysti – Tommi Luukkonen 1-0

Sampsa Nyysti (vas.) on juuri uhrannut upseerin.

Nyystin voiton pelaaminen takkuili koko turnauksen ajan, mutta vihdoin viimeisellä kierroksella hän onnistui saavuttamaan fantastisen hyökkäysvoiton perinteisellä sisilialaisen puolustuksen tyyppiuhrauksella (11.Rd5!?). Peliä on luonnehdittu jopa koko turnauksen kauneimmaksi:

Kalle Niemi – Tapani Sammalvuo ½-½

Kalle Niemi (vas.) ja Tapani Sammalvuo eivät päässeet tavoitteisiinsa SM-turnauksessa.

Sammalvuolla oli pieniä mahdollisuuksia yrittää voittoa, mutta Niemi puolusti hyvin:

Lopputulokset:

Myös turnausreportteri haluaa kiittää lukijoita ja pelaajia jännittävästä Suomen mestaruusturnauksesta! Laskeutuminen kisahuumasta tulee olemaan vaikeaa.

Erik Rönkä, erikronka@gmail.com