SM-turnaus
Kierrosraportti 9. kierros

TAPANI SAMMALVUO
info(at)shakkivalmennus.fi

Lahdelma (5) – Keinänen (7) ½-½, 20
Köykkä (5) – Hokkanen (4) 1-0, 20
Ristoja (4) – Nyysti (5) 0-1, 58
Agopov (4½) – Luukkonen (2½) 1-0, 33
Lindholm (3) – Sipilä (4) 0-1, 36
Rönkä (4) – Norri (3) 1-0, 19
Tiitta (2) – Järvenpää (3) 0-1, 40

Lopputulokset:

1. Keinänen 7½
2.-3. Köykkä ja Nyysti 6
4.-5. Lahdelma ja Agopov 5½
6.-7. Rönkä ja Sipilä 5
8.-10. Hokkanen, Ristoja ja Järvenpää 4
11.-12. Norri ja Lindholm 3
13. Luukkonen 2½
14. Tiitta 2

Heinola 0 (keskeytti 2. kierroksen jälkeen)

Lahdelma ei uskaltanut tosissaan haastaa Suomen mestaruuden jo varmistanutta Keinästä, vaikka dynaamisen sotilaanuhrauksen pelasikin. Sekava asema nimittäin sovittiin tasapeliksi heti kun se oli mahdollista sääntöjen puitteissa eli 20 siirron jälkeen.

Köykkä pelasi jälleen luovaa shakkia Hokkasta vastaan. Peli ratkesi kuitenkin ennen aikojaan Petrin erehdyttyä avauksen jälkeisessä taktiikassa.

Nyysti oli pitkään puolustajana neliratsuskotilla alkaneessa pelissä Ristojaa vastaan. Kärsivällinen ja tarkka puolustus kuitenkin palkittiin, kun Samu heikensi kuningassivustaansa tarpeettomasti. Tämäkin peli ratkesi silti taktisesti, kun valkea menetti pahan virheen seurauksena molemmat kuningassivustan sotilaansa.

Agopov pelasi näennäisen rauhallista muunnelmaa Luukkosen jugoslavialaista puolustusta vastaan. Kumpikin pelaaja tunnetaan periaatteellisuudestaan, mikä näkyi pian Mikaelin ryöstellessä daamisivustalla ja Tommin vastatessa paineella Mikaelin kuningasta vastaan. Sekavuudet eivät olleet mustalle epäedullisia, mutta harkitsematon upseerinuhraus ratkaisi pelin valkean voitoksi.

Lindholm näytti olevan järjestämässä murskajaisia Sipilän ensimmäistä klassisen sisilialaisen (5…Rc6) vastaan. Jere saavutti pian ylivoimaisen aseman, mutta armoniskun antaminen epäonnistui pahasti. Ensin hän päästi Vilkan pinteestä ja sitten – ehkä tapahtumista turhautuneena – uhrasi upseerin epäkorrektisti. Pienen intermezzon jälkeen Vilka voitti pelin matilla.

Norriin tappiot olivat vaikuttaneet rajusti. Röngällä ei ollut vaikeuksia kumota Joosen varhaista sormivirhettä.

Tiitta valitsi jälleen epäteoreettisen avauksen, niin sanotun Jobava-muunnelman, Järvenpäätä vastaan. Valkea sai tilaetua, mutta mustan asema oli terve. Jari päätti jossain vaiheessa luopua d5-keskustatukipisteestään painostaakseen valkean keskustaa. Saulin laskuvirheen takia tämä onnistuikin temaattisen tehokkaasti.


Lindholm-Sipilä, mustan siirto


Lindholm-Sipilä, valkean siirto


Tiitta-Järvenpää, valkean siirto


Rönkä-Norri, valkean siirto