Kuvassa Giri-Shirov ja taustalla muita alkavasta Hollanti-Latvia -ottelusta

 

7. kierroksella miehet nettosivat 2½-1½ voiton hyvin taistelleesta Etelä-Koreasta ja naiset voittivat heikon Qatarin 3-1. Hienoa!

Kärjessä USA syötti realiteetteja maksimissa olleelle Intian joukkueelle voittamalla 3½-½. Latvia pesi Hollannin 3-1 ja Venäjä Tsekin 3½-½. Myös Azerbaidjan pyyhki Kroatialla pöytää samoin lukemin 3½-½. Melkoisia teurastuksia kärkijoukkueiden välillä! 7.kierroksen jälkeen USA johtaa 13/14 joukkuepisteellä yksin, 12 pisteessä vaanivat Venäjä, Georgia, Ukraina, Intia, Englanti, Latvia.

  • 11 pisteestä löytyy mm. Norja
  • 9 pisteestä Islanti, Tanska, Suomi
  • 8 pisteestä Ruotsi, Viro, Liettua, Fär-saaret

Joten ihan kohtuullisesti on lähialueiden joukkueilla mennyt.

 

Miehet

Tomi oli tänään huilivuorossa, mutta lukujen valossa ei vastus ollut ollenkaan pahimmasta päästä. Etelä-Korean pelaajien vahvuusluvut olivat 2000-2200 kieppeillä, joten suurinumeroista voittoa oli lupa odotella 200-500 pisteen vahvuuslukuedulla pöydittäin. Vaan ei se ole aina niin helppoa, mutta voitto kuitenkin tuli 2½-1½, mikä oli se tärkein osa tuloksesta.

1-pöydällä Mika avasi valkeilla kuningasintialaisen muunnelmaan, jossa hän pelasi nopean Re2-g3:n. Mustan antoi daamipuolella sotilaan ”Benkömaisesti”, mutta valkealle jäi pientä etua. Mustan vastapeli oli kuitenkin ihan riittävää ja hän sai käytännössä tasoitettua. Musta sai pientä etua 20 siirron jälkeen, mutta asema tasoittui uudestaan ajantarkistuksen lähestyessä. 42.-Te8 ja 43.-Kg8 olivat virheitä, ja Mikalla oli ohikiitävän hetken voittoasema, mutta tilaisuus jäi käyttämättä ja vain muutamaa siirtoa myöhemmin oli mustalla voittoasema 47.Dxd5? jälkeen, jonka musta realisoi koko pisteeksi 70 siirrossa. 0-1

2-pöydällä Daniel avasi mustilla Sisilialaisen Sveshnikov –muunnelmaan ja pääjatkoa seurattiin jonkin matkaa. 17.-f4? jälkeen valkea sai etua, mutta peli tasoittui ja meni samalla mustaetuiseksi 25 siirrossa ja edelleen 28.Ta7?:n jälkeen mustan voittoasemaksi. Vastustaja antautui 37 siirrossa, 1-0.

3-pöydällä Vilka vastasi valkeilla päivän jännitysnäytelmästä. Kuningasintialaiseen mennyt avaus johti nopeasti temaattisiin rynnäköihin sivustoilla. Aika nopeasti Vilkalla oli mukava etu daamipuolen aktiviteetin myötä, mutta onneton 20.Tc7? heitti 1.4 edun 1.4:n verran huonommaksi. Peli tasoittui hetkellisesti 22.-h2+:n myötä, siirtoa myöhemmin 23.-Dg5? Jälkeen Vilkalla oli taas iso etu ja 25.f4? jälkeen tasa-asema. Sitten 26.-Re8 antoi Vilkalle +8.8 edun, ja 30.Lxh2 heitti asema ++3:sta -4.8:aan. Tämän jälkeen musta piti isoa etua, mutta Vilka onnistui keplottelemaan itsensä T vs T+L loppupellin ja pitämään sen tasapelinä! 97 siirrossa ½-½. Tarinan todelline opetus ei ehkä ollut pelaajien tietokoneen mukaan huonot siirrot vaan se, että asema oli niin vaikea, että jatkoja oli vain mahdotonta nähdä tietokonemaisen tarkasti – ainakin osaselityksenä. Kööpenhaminan lentokentän loungessa kyllä meni janojuoma parikin kertaa kurkkuun tätä seuratessa. En moiti, ja takasihan tämä joukkuevoiton! ½-½.

4-pöydällä Tommi sai mustilla tasoitettua espanjalaisessa 5.d3 d6 6.c3 g6 –muunnelmassa suhteellisen nopeasti ja siirtyi selvän edun puolelle 18 siirrossa. 26.Dxg4:n jälkeen ei voitto ollut enää uhattuna ja vastustaja antautuikin 40 siirrossa.

 

Naiset

Naisilla oli toisena päivänä peräkkäin selvästi helpompi vastustaja. Heini P oli huililla. Tällä kertaa ei kuitenkaan tullut täyttä pottia vaan 3-1 voitto, hyvä sekin.

1-pöydällä Anastasia vastasi mustilla sisilialaisessa 2.-g6 ja sai tasoitettua avausvaiheessa. Peli meni D+l vs D+R loppupeliin, jossa molemmilla oli sotilaita molemmilla sivustoilla. Daamivaihdon jälkeen Anastasia pelasi yksinkertaisesti selvästi paremmin loppupelin ja kuittasi pisteen 41 siirrossa. 1-0

2-pöydällä Heini R pelasi valkeilla slaavilaisen vaihtomuunnelmaa Fatima A. Al-khulaifi:a vastaan Musta pelasi ensin hiukan passiivisesti ja sitten turhankin aktiivisesti vaihtamaan ratsuaan e4:ään. Vaihtojen jälkeen Heini sai c-linjan, nosti torninsa c7:ään ja vastustaja syötti upseerin 23.-Rd5:llä. Heini kuittasi pisteen 31 siirrossa. 1-0.

3-pöydällä Tiina pelasi mustilla kuningasintialaisen Sämischiä vastaan, jossa valkea sai nopeasti etua. 18.Df2 oli suora upseerinsyöttö ja alle 1500 rankattu vastustaja onnistui realisoinnissa. 37 siirrossa 0-1.

4-pöydällä Päivi pelasi valkeilla skandinaavista vastaan 3.Rf3 ja sai etua avausvaiheessa. Tilanne tasoittui 16 siirron kohdalla ja kääntyi pian tämän jälkeen. Mustalla oli jopa hetken voittoasema suurehkon edun lomassa ja asema tasoittui uudelleen vasta 43.-Rxf2? Jälkeen. 53.-Tc4? Tarjosi edun hopealautasella Päiville, joka kiitti ja vei pisteen. 69 siirrossa 1-0.

 

Lähialueet

Latvia voitti sensaatiomaisesti 3-1 turnauksessa hyvin pelanneen Hollannin Kovalenko ja Meskovsin voitoilla Van Wely:stä (2674) ja hänen valmennettavastaan Benjamin Bok:sta (2592). Shirov-Giri ja Neiksans-van Kampen tasan. Norja voitti Turkin Carlsenin voiton turvin Dragan Solakista, Tanska tajikistanin 2½-1½, Viro Andorran 3-1, Liettua Puerto Ricon 4-0, Fär-saaret El Salvadorin 3-1.

Islanti hävisi Kreikalle 1-3, Ruotsi Kuuballe 1½-2½, joten lähialueille kierros oli varsin hyvä.

 

T. Panu