5. kierroksella Ukraina jatkoi vahvoja otteita voittamalla Kiinan 2½-1½ Kryvoruchkon voitolla nuoresta 2725-vahvuisesta Yu Yangyi:sta 3. pöydällä. Hollanti voitti Valko-Venäjän, USA voitti Serbian ja Intia pudotti isännät maksimista 3-1-voitolla. Hollanti, Ukraina ja Intia menevät vapaapäivälle 10/10 pisteellä.

Torstain yleisen sarjan kärkiparit ovat Intia-Hollanti, USA-Ukraina, Tšekki-Georgia.

 

Miehet

Ennakkokaavailuissa Suomella oli 100-200 pisteen vahvuuslukuetu Luxemburgia vastaan, mutta mitään aliarvioinninvaraa ei ollut, sillä Luxemburg pelasi edellisellä kierroksella tasan 2-2 Portugalia vastaan, ja kahdella ensimmäisellä pöydällä on 3/4. Tommi oli huilivuorossa. Voitto tuli lopulta 3-1, suurempinumeroisempikaan voitto ei olisi ollut mahdottomuus.

1. pöydällä Tomi avasi valkeilla katalonialaisen muunnelmalla 5.-Rc6 6.Da4 ja valkean asema tuntui helpommalta avausvaiheen jälkeen. 20. siirron kieppeillä Tomi alkoi saada pientä etua, mutta harmillinen lipsahdus 27.Db2? ja erityisesti myöhemmin tasapelin välttävä kunnianhimoinen 34.Lg3? vei aseman jo häviöaseman partaalle (34.Kh1 olisi johtanut tasapeliin), eikä Wiedenkeller antanut enää siimaa. Tomi antoi daamin tornia ja lähettiä vastaan, mutta asema ei enää antanut mahdollisuuksia. Harmillinen häviö. 0-1.

2. pöydällä Mika pelasi mustilla espanjalaisen 4.-Rge7-muunnelmaa ja jatkoi 5.-g6 ja 6.-exd4. Valkean orastanut etu katosi luonnollisen näköisen 18.Dd3:n jälkeen. Asema säilyi monimutkaisena, ja 37.Dg4? antoi Mikalle selvän edun, jonka hän realisoi varmaotteisesti voitoksi 56. siirrossa. 1-0.

3. pöydällä Daniel avasi c3-sisilialaisella (2.Rf3 e6 3.c3 d5), jossa musta löi d5:een takaisin sotilaalla. Asema meni siirtovaihdoin ranskalaisen Tarraschin exd5 exd5 -muunnelmaan, jossa mustalle jäi eristetty d-sotilas. Pelin strateginen teema oli selvä tästä eteenpäin. Daniel voitti eristetyn d-sotilaan 16. siirrossa ja kasvatti pikku hiljaa etuaan asemallisin keinoin. Mustan sotilaat jäivät heikoiksi, ja hänen viimeiseksi oljenkorrekseen jäi eriväriset lähetit, mutta tässä vaiheessa Danielilla oli jo kaksi sotilasta enemmän ja vapaat rinnakkaiset g+h-sotilaat. Voitto 54. siirrossa. 1-0.

4. pöydällä Vilka avasi mustilla d5-c6, jossa valkea sivustoi kuningaslähettinsä. Vilka tuuppasi mustan sotilaan d4:ään, ja valkea sivustoi toisenkin lähettinsä. 18. siirron jälkeen asema alkoi kääntyä mustaetuiseksi, ja Vilkan etu kasvoi voittavaksi 23.Rf3?:n jälkeen. Valkea antautui 33. siirrossa. Hyvin pelattu! 1-0.

 

Naiset

Naiset kohtasivat vahvemman Belgian. Muutaman tunnin kohdalla tilanteet näyttivät aika hyvältä, mutta lopulta rutinoituneemmat belgiattaret veivät 1-3 voiton. Peliasemien valossa 2,5-3 pistettä olisi hyvinkin voinut olla saavutettavissa, mutta tunnetusti voittopelin voittaminen on yksi niistä vaikeista asioista.

1. pöydällä Anastasia avasi mustilla sisilialaisen 2.-g6-muunnelmassa Belgian Hanne Goossensia (2149) vastaan ja tasoitti helpon näköisesti avausvaiheessa. Avaus muistutti kovasti lohikäärmettä, jossa valkea pitkitti linnoittautumista ja meni lopulta lyhyelle puolelle 16. siirrossa. Nassa sai pientä etua 20. siirron jälkeen, ja pian mentiin nelitorniloppupeliin, jossa molemmilla oli 6 sotilasta. Pienet epätarkkuudet 29.-Txe2+ ja 30.-Kg7 tasoittivat aseman, ja valkean hankkima daamipuolen vapaasotilas osoittautui nopeasti ratkaisevaksi vastapelin puuttuessa. 0-1.

2. pöydällä Heini P:n vastustaja Iuliia Morozova (2025) vastasi Heinin 1.d4:ään hollantilaisen kivimuurilla, joka tyypillisesti antaa avausvaiheessa Stockfishin arvioissa pienen valkean edun. Mustan 7.-dxc4?! avasi mustan keskustaa, mutta Heini ei saanut kasvatettua etuaan. 17.Db1?!:n jälkeen asema alkoi tasoittua. Valkea antoi upseerin kolmesta sotilaasta, mutta tämäkään ei heilauttanut tasapainoa. 42. siirrossa ½-½.

3. pöydällä Heini R. pelasi mustilla Wiebke Barbieria (2008) vastaan Caro-Kannia, mutta valkea pelasikin 2.d3 eikä 2.d4. Valkea rynni erikoisesti a-sotilaallaan a2-a4-a5 siirroissa 5 ja 6, mikä antoi mustalle mukavan pelin ja edun 15.Rh2:n jälkeen. 18.-Lf5? tasoitti pelin, mutta 25.Db3? antoi selvän edun uudelleen Heinille. 28.-Txd1 luovutti siitä osan takaisin, ja Heini tyytyi hieman edullisemmassa asemassa tasapeliin, ehkäpä osin kellon painostamana. ½-½.

4. pöydällä Päivi pelasi valkeilla ranskalaisen etenemismuunnelmaa 3.e5, johon musta vastasi vanhalla päämuunnelmalla Rc6-Db6-c4 ja 7.-f6. Valkean pelinvienti on kuitenkin varsin loogista tässä tyyppiasemassa, ja Päivi piti pientä etua lähinnä tilaedun turvin. Aggressiivinen 20.Rg5 olisi säilyttänyt edun, pelijatkossa tilanne tasoittui. Valkean jätettyä lähetin lyömisen väliin 24.bxa3:lla musta sai pientä etua, joka kääntyi vielä valkean eduksi 32.-33. siirron  kohdalla, mutta paha virhe 35. siirrossa johti nopeasti häviöön. 0-1.

 

6. kierroksen parit

Huomenna keskiviikkona on vapaapäivä, ja pelit jatkuvat vasta torstaina. Miehet kohtaavat vahvan mutta tasaisen Italian (2565), jossa vakiokokoonpanon vahvuusluvut ovat välillä 2543-2583. Naiset kohtaavat puolestaan Sudanin, josta on vaikea sanoa mitään varmaa. Oletettavaa on, että joukkue ei pysty tekemään vastarintaa Suomen naisille. Sudan naisjoukkue osallistui muuten ensimmäistä kertaa olympialaisiin Tromssassa kaksi vuotta sitten.

 

Lähialueet

Latvia pesi yllättäen Unkarin vahvan joukkueen 2½-1½ Širovin (2673) ja Kovalenkon (2651) voitoilla Rapportista (2752) ja Berkesistä (2640). Islanti voitti Viron 3-1 – kaikki pelit päättyivät tulokseen. Norja voitti Belgian 3-1 Carlsenin ja Urkedalin voitoilla. Liettua voitti vaivoin Costa Rican 2½-1½.

Tanska pelasi Suomen seuraavan kierroksen vastustajan Italian kanssa tasan 2-2.

Ruotsi hävisi 1½-2½ Romanialle ja Färsaaret samoin luvuin Algerialle.

Huomisen hyvin ansaitun vapaapäivän jälkeen parit ovat:

  • Islanti-Turkki, Latvia-Kazakhstan, Norja-Filippiinit kaikki 8 pisteessä,
  • Tanska-Kroatia ja Suomi-Italia 7 pisteessä,
  • Viro-Singapore, Ruotsi-Egypti ja Liettua – Bosnia & Herzegovina 6 pisteessä
  • Färsaaret – Sao Tome & Principe 4 pisteessä.

t. Panu

P.S. Kuvassa Kramnik ja Filatov – shakkiko ei muka ole hauskaa??