Kuvassa Anand hakemassa oppia tuoreelta naisten valmentajaltamme. (Kuva: Alejandro Ojeda Lara)

 

Kansainvälinen mestari, Fide Trainer Tapani Sammalvuo on valittu Suomen naismaajoukkueen valmentajaksi. Sammalvuo on ollut pitkään yksi Suomen parhaista pelaajista, ja valmentajanakin hän on toiminut jo yli kymmenen vuoden ajan. Sammalvuo oli Suomen Shakkiliiton nuorten valmentajana vuosina 2004–2005 ja oli viimeksi nuorten kisamatkalla valmentajana Kreikassa MM-kilpailuissa viime vuonna. Sammalvuon tunnetuin henkilökohtainen valmennettava on Suomen nuorin shakkimestari Toivo Keinänen. Suurimmalle osalle Suomen naismaajoukkueesta Tapani on tullut tutuksi muun muassa yhteisiltä kilpailumatkoilta.

KUKA?
Tapani Sammalvuo, 40, on ehtinyt urallaan olemaan monessa mukana. Hän on edustanut Suomea seitsemissä shakkiolympialaisissa alkaen Moskovasta 1994. Toistaiseksi uran kohokohta on ollut henkilökohtainen pronssimitali ja suurmestarikiinnitys Bledin shakkiolympialaisten 4. pöydällä v. 2002. Joukkueiden EM-kilpailuihin hän osallistunut viidesti, viimeksi Islannissa viime vuoden marraskuussa.

Niin sanottuja pitkän pelin Suomen mestaruuksia Sammalvuolla on kaksi, vuosilta 1998 ja 2005. Hänen kansainvälinen vahvuuslukunsa on ollut parhaimmillaan 2492 ja kotimainen seloluku puolestaan 2553, toiseksi korkein suomalaisista. Vuonna 2004 Sammalvuo kirjoitti Gambit-kustantamon julkaiseman ja erinomaiset arvostelut saaneen avauskirjan The English Attack. Opinnot ja muut projektit ovat vieneet viime vuosina aikaa shakilta, mutta Sammalvuon tarkoituksena on aloittaa myös oma treenaaminen jälleen tosissaan. Tavoitteena on suurmestarin titteli.

Naisten SM:n osanottajalistasta on nähtävissä, että naisten joukkueeseen on pyrkimässä useita lupaavia nuoria, ja tämä Sammalvuon mukaan antaa odottaa hyvää tulevina vuosina. Naisten maajoukkueelle järjestetään tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa valmennusleiri. Sammalvuo sanoo tietävänsä omista kokemuksistaan, että hyvätasoisen valmennusleirin vaikutus ei ole pelkästään pelitaidon kehittäjänä, vaan myös motivoivana tekijänä ja joukkueen yhteishengen kohottajana. Itse kisoissa naispelaajat hyötyvät erityisesti valmentajan kanssa peleihin valmistautumisesta, sillä selvästi vahvempi ja kokenut valmentaja näkee paremmin heikkoudet vastustajien pelissä ja pystyy auttamaan pelaajia löytämään oikeat vastamyrkyt. Vasta valittu valmentaja uskoo pystyvänsä tsemppaamaan pelaajia paikan päällä hyviin suorituksiin, ja hänen mielestään pelkästään liiton aloittama panostus naisten valmennukseen varmasti lisää naisten motivaatiota kisassa. Tavoitteena onkin aloitusrankingia parempi sijoitus Bakussa.