2.6.2020

Shakkiliiton hallitus kokoontui Zoom-kokouksessa 1.6. Kokouksen asialistalla oli koronatilanteen lisäksi liiton kilpailu-, koulushakki- ja valmennustoimintaan liittyviä asioita sekä henkilöstöasioita. Jonkin verran myös muita asioita käsiteltiin.

Jorma Paavilainen aloitti liiton palvelupäällikkönä kolme kuukautta sitten. Koronavirustilanteen vuoksi Jorma ei ole päässyt työskentelemään pääasiallisten työtehtäviensä, kilpailutoiminnan, parissa juuri ollenkaan. Sen sijaan hän on suunnitellut, käynnistänyt ja organisoinut liiton kilpailuja pelisaiteilla internetissä. Kokemusten mukaan paras paikka järjestää kilpailuja on lichess.org. Myöhemmin tänä vuonna pyritäänkin pelaamaan verkossa epävirallinen pikashakin online-SM ja joukkuepikashakin kilpailu. Tämän lisäksi palvelupäällikköä on työllistänyt historiaprojekti, johon on kerätty oleellisia tietoja shakin SM-kilpailuista. Näitä tuloksia saanemme ihailla myöhemmin kesällä tai syksyllä, kun esitystapa on varmistunut.

Liiton hallitus päätti, että normaali kilpailutoiminta voidaan avata rajoitetusti 1.6. alkaen ja hyväksyi tätä varten luodut ohjeet ja säännöt. Toiminta voi siis jatkua alle 50 hengen ryhmissä, kunhan huolehditaan muun muassa riittävistä turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Hallitus kannustaa seuroja jälleen käynnistämään toimintaansa. Ainakin alkuvaiheessa hyville ideoille kannattaa kysellä myös tukea liitolta. Esimerkkinä Mestarit Areenalla -turnaus, jolle myönnettiin 1000 euron tuki.

Liiton koulushakkivastaava Kai Sippolan työsuhde päättyi 31.5. Kai on luvannut jatkaa projektin parissa vapaaehtoisena. Liiton toiminnanjohtaja ottaa jatkossa vastuuta koulushakkiprojektista, ja osin tämänkin vuoksi hallitus päätti palkata Erik Rosendahlin puoleksi vuodeksi työtehtävinään lehden ja verkkosivujen artikkelit ja lehden toimitussihteerin tehtävät. Työllistämiseen on saatu palkkatukea. Hallitus päätti myös palkata Patrik Aallon kesätöihin Espoon kaupungin kesäsetelillä, ja hän kirjoittaa muun muassa juuri käynnissä olevasta Mestarit Areenalla -turnauksesta.

Koulushakkiprojektia jatketaan Hentunen/Sippola/Tauriainen -työryhmän valmistelutyön pohjalta. Haemme suunnitellulle projektille, jossa kehitetään digitaalista oppimisympäristöä, rahoitusta yhdessä kumppanikuntien ja yliopiston kanssa. Opettajille suunnatut koulutukset pyritään jatkossa järjestämään webinaareina. Tämän lisäksi käynnistämme syksyllä koulujen välisen online-shakkiturnaussarjan. Viime vuoden tapaan liitto osallistuu Vantaalla järjestettävään School Action Day -tapahtumaan 23.9.

Liitto työstää Eetu Tiivan johdolla uusia, ajantasaisia kurinpito- ja eettisiä ohjeita. Nämä ohjeet otetaan käyttöön vielä tänä vuonna, kun ne on ensin hyväksytty liittokokouksessa. Alkuperäisen aikataulun mukaisesti valmista pitäisi olla syksyyn mennessä. Keväällä peruuntunut liittokokous pidetään näillä näkymin syyskuussa, tarkempi tiedote ja kutsu lähetetään myöhemmin. Syksyn liittokokous pyritään järjestämään aikataulun mukaisesti 29.11.

JSM-sarjakausi käynnistyy näillä näkymin normaalisti 12.–13.9. JSM-toimikunta harkitsee tilanteen mukaan mahdollisia porrastuksia pelaamisessa ja sarjaohjelmissa.

Hyvin käynnistynyttä maajoukkuevalmennusta päätettiin jatkaa vuodella, ainakin shakkiolympialaisiin saakka. Jos ensi vuonna järjestetään myös joukkue-EM-kilpailut, niiden valmennusasiat ja joukkueen lähettäminen ratkaistaan myöhemmin, kun tiedetään tarkemmin koronavirustilanteen vaikutus liiton talouteen.

Tuomaritoimikunta on järjestänyt ensimmäisen verkossa tapahtuvan shakkitoimitsijakurssin. Kurssille osallistui kahdeksan henkilöä, ja kokemukset olivat sen verran hyviä, että kurssit saavat jatkoa. Shakkituomareiden vuosittainen kokous järjestetään Areenalla 8.8., ja myös siihen on mahdollisuus osallistua etänä.

Lopuksi kuultiin puheenjohtajalta, että shakki on aiheena Ylen Tiedeykkösen 50 minuutin radio-ohjelmassa, joka lähetetään kesäkuussa. Lisäksi todettiin, että belgialainen Astrid Barbier on tekemässä opinnäytteenään kansainvälistä tutkimusta shakinpelaamisesta ja sukupuolesta, tavoitteena selvittää naisten shakinpelaamisen motiiveja. Päätettiin jakaa naisshakinpelaajille linkki kyselyyn.