Kun otan ensi kertaa yhteyttä Merike Rõtovaan, Viron shakkielämän grand old ladyyn, on helmikuu ja kaukana kavala korona. Kaikenlaista onkin tekeillä kulttuurin saralla, Viron itsenäisyyspäivä lähestyy, ja vähän sitä ennen Tallinnassa juhlitaan kirjailijamestari Jaan Krossin syntymän 100-vuotisjuhlaa:

– Kyseessä on kansainvälinen kongressi, jonka järjestää Viron kirjailijaliitto. Samalla Krossilta ilmestyy ennen julkaisematon runoromaani nimeltään Tiit Pagu, kertoo Rotova, joka toimi pitkään kirjallisuus- ja kulttuuritoimittajana Viron radiossa.

Samoihin aikoihin shakkia pelaava kirjailija Ülo Tuulik täyttää 80 vuotta:

– Kirjoitin hänestä Eesti Maleliitin nettisivuille. Ülo on kotoisin Saaremaan eteläpuolella sijaitsevalta Abrukan pikkusaarelta. Hän on osallistunut monesti Pühajärven nopean shakin turnaukseen ja voittanutkin siellä mm. suurmestari Kaido Külaotsin.

Merike Rõtova varttui kulttuurikodissa, kirjojen keskellä: hänen isänsä Oskar Kuningas oli kirjallisuushistorioitsija ja kääntäjä, joka vironsi etupäässä saksasta ja latviasta:

– Myös suomalainen kirjallisuus on lähellä sydäntäni. Lempirunoilijani on Eino Leino, jota luen suomeksi vaikka hyviä vironnoksiakin on tarjolla. Ja olen iloinen, että Kantelettaresta otettiin juuri uusi painos. Se ilmestyi viroksi vuonna 1930 etevän folkloristimme August Annisten käännöksenä. Hän vironsi myös Kalevalan.

LUE LISÄÄ