Teksti: Eetu Tiiva
Kuvat: Toivo Pudas

Vuoden 2020 seniorien SM oli pitkään peruutusuhan alainen, mutta lopulta kilpailu päätettiin pelata Espoon Shakkikerhon isännöimänä Shakkiareenalla. Kilpailun aikataulu oli normaalia hektisempi, sillä 7 kierrosta JSM-ajoilla pelattiin vain neljän päivän aikana. Koronaviruksesta ja raskaasta aikataulusta huolimatta kilpailuun starttasi 18 kokenutta pelimiestä, ja molempiin ryhmiin saatiin vähintään 8 pelaajaa, joka asetettiin SM-statuksen edellytykseksi.

8 pelaajan täyskierroskilpailuksi muodostuneessa S50-ryhmässä ennakkosuosikin raskasta viittaa kantoi kilpailun kuopus Sami Hämäläinen kovimpina haastajinaan FM Janne Salimäki ja isäntäseuran Eero Salmenkivi. Erityiset kehut on annettava Hyvinkään Shakkikerholle, joka sai S50-ryhmään jalkeille peräti kolme pelaajaa. Kilpailun alku- ja keskivaiheilla ennakkoon kärkipäähän povatut pitivät pääosin pintansa, mutta yllätyksiltäkään ei täysin vältytty. Juha Piho nappasi kokonaisen pisteen Salimäeltä ja Seppo Lyly onnistui kääntämään vaikealta näyttäneen pelin Salmenkiveä vastaan. Ykkössijoitettu Hämäläinen kuitenkin pyyhälsi vakuuttavasti kohti mestaruutta aina sunnuntaihin saakka, jolloin kone kuitenkin alkoi hieman yskähtelemään.

Tuleva ryhmävoittaja kehittelemässä suunnitelmia vastustajansa pään menoksi

Varttuneemmat S65-seniorit pelasivat 10 pelaajan ryhmässä, joten formaatiksi muodostui 7 kierroksen vajaakierroskilpailu. Formaatti johti väistämättä siihen, että viimeisen kierroksen parit näyttivät hieman epätasaisilta pisteiden valossa. Kaavailuissa ennakkosuosikin viittaa kantoi hiljattain yli 10 vuoden tauon jälkeen 2000 selopisteen rajan puhkaissut Helge Ruotanen. Lukujen valossa lähimmät haastajat olivat Lahden Shakin Martti Karppinen sekä sekä lähes 4600 selopelin kokemuksella Esa Auvinen Loimaalta. S50-ryhmän tapaan ennakkosuosikkien nimet komeilivat pääsääntöisesti turnaustaulukon kärkipäässä. Ruotanen ei juuri jalkaa kaasujalalta nostanut, ennen sunnuntain kierroksia Ruotanen oli pudottanut vain puolikkaan Karppiselle. Auvinen oli pelannut ennen sunnuntaita tasaisen varmasti, kahden voiton ohella taulukkoa koristi kolme tasapeliä. Karppisen kone vuorostaan oli yskähdellyt pirteästi pelannutta Petri Saharista vastaan.

Yhteensä lähemmäs 6000 selopeliä pelanneet Esa Auvinen ja Petri Saharinen. Auvinen onnistui lopulta voittamaan vaikean loppupelin päätteeksi.

Ennen viimeistä kierrosta mitalisijat olivat vielä avoinna molemmissa ryhmissä. S50-ryhmässä Sami Hämäläinen oli kärjessä, mutta Janne Salimäki oli edelleen iskuetäisyydellä puolen pisteen päässä. Kutkuttavasti myös hopea- ja pronssitiloista oli odotettavissa tiukka kamppailu, sillä arpa oli heittänyt Salimäen ja Salmenkiven vastakkain viimeiselle kierrokselle Valitettavasti S50-ryhmän mestaruuskamppailu huipentui melkoiseen antikliimaksiin, kun Salimäki myöhästyi viimeiseltä kierrokselta ja Salmenkivi sai luovutuspisteen. Lopulta myöhästyminen maksoi myös hopean, sillä Salimäeltä luovutusvoiton saanut Eero Salmenkivi saavutti hopeaa luovutetun keskinäisen pelin perusteella. Myös Hämäläisen ja Pihon peli päättyi varsin nopeasti tämän jälkeen pistejakoon, joka muutenkin oli viimeisen kierroksen teema. Erityismaininta on syytä antaa pirteästi pelanneelle Seppo Lylylle, joka siirtyi vapaaehtoisesti S50-sarjaan, jotta molempiin ryhmiin saatiin tasaparit. Hän nappasi makoisan puolikkaan myös ryhmän voittaneelta Hämäläiseltä.

Katso tästä voittajan pelinäyte Sauli Tiitan analysoimana.

S50-sarjassa voiton nappasi ryhmän kuopus Sami Hämäläinen (5,5/7). Pronssia Janne Salimäelle (4,5/7). Isäntäseuran Eero Salmenkivi (4,5/7) saavutti hopeaa, mutta onnistui välttämään kirkkaat salamavalot.

S65-ryhmässä Helge Ruotanen oli hallinnut kilpailua, ja viiden voitetun pelin ohella hän pelasi kaksi hallittua tasapeliä. Tasapeli olisi riittänyt mestaruuden varmistamiseen viimeisellä kierroksella, mutta Ruotanen vyörytti kuningassivustansa vastustajansa Esko Virtasen niskaan ja voitti vakuuttavasti. Katso tästä voittajan pelinäyte 3. kierrokselta Tiitan analysoimana.

Helge Ruotanen voitti S65-ryhmän tappiottomalla tuloksella 6/7.

Muista mitaleista kamppailivat tiukimmin Auvinen, Karppinen, Saharinen ja Hannu Koskinen, jotka olivat korkeintaan pisteen päässä toisistaan. Vahvassa asetelmassa ollut Auvinen voitti kuitenkin Seppo Tiensuun varsin nopeasti saatuaan jo avauksesta ison edun ja varmisti näin hopean. Saharinen ja Koskinen kamppailivat aina sotilasloppupeliin saakka, mutta päätyivät lopulta pistejakoon. Karppinen onnistui kuitenkin voittamaan Henrik Järnströmin, ja kiilasi lopulta pronssille vertailulla.

S65-sarjan hopeamitalisti Esa Auvinen (5/7) on lähes 4600 selopelillään ylivoimaisesti eniten selopelejä pelannut pelaaja.

Martti Karppinen (4,5/7) nappasi pronssia S65-sarjassa niukasti vertailulla ennen Petri Saharista.

Kilpailun eriskummallisin tuomaritapaus näki päivänvalonsa sunnuntain aamukierroksella. Ilmeisesti sekä pelaajille että tuomarille oli jäänyt hieman unihiekkaa silmiin, sillä yksi kierroksen peleistä tuomittiin aloitettavaksi uudelleen peräti kahteen kertaan. Molemmilla kerroilla syynä oli virheellinen alkuasema, jossa valkea kuningas oli eksynyt epähuomiossa daamin paikalle d-linjalle. Tämä onneksi huomattiin jo parin siirtoparin jälkeen, minkä jälkeen tuomari määräsi aseman korjattavaksi ja pelin aloitettavaksi alusta. Tuomarin livahtaessa virittämään livelautaa uudelleen valmiuteen, pelaajat aloittivat pelin uudelleen – mutta jättivätkin alkuaseman korjaamatta! Samat avaussiirrot saatiin jälleen aikaiseksi laudalle, kunnes tuomari havaitsi alkuaseman edelleen virheelliseksi ja määräsi pelin aloitettavaksi vielä kerran uudelleen. Sanonnan mukaisesti kolmas kerta sanoi toden, ja valkea kuningas löysi vihdoin tiensä e-linjalle ja peli saatiin kunnolla vauhtiin.

Kilpailu oli kokonaisuudessaan erittäin viihtyisä ja pelaajamäärä oli sopivan alhainen turvavälien pitämiseksi. Ilahduttavaa oli myös se, että kaikki pelaajat saivat pistetilinsä auki. Onnittelut menestyneille sekä kiitokset kaikille kilpailun järjestelyihin osallistuneille sekä pelaajille! Lisäksi kiitos Sauli Tiitalle analyysivideoiden tekemisestä.


Tulokset

Livepelilinkit ja linkkejä mm. videoihin ja valokuviin (Shakkifoorumi)