Kun tarkastellaan Suomen kaikkien aikojen elolistaa, kärkipäästä löytyy mielenkiintoinen nimi, Meksikossa jo vuosikymmenet asunut suomenruotsalainen Kenneth Frey.

Freyn paras eloluku, 2480, on jo niinkin kaukaa kuin vuodelta 1982, mutta sillä heltiää yhä 8. sija Suomen Top Tenissä.

Kymppikärkeen Frey on yltänyt myös kirjeshakissa ja vieläpä maailmanlistalla, kun hänen vahvuuslukunsa vuonna 2003 ylitti parin pisteen turvin komean 2700:n rajan. Se riitti peräti seitsemänteen sijaan.

Kirjeshakin pariin Frey tuli kylläkin vasta 46-vuotiaana:

– Tutkin pelejäni päivät pääksytysten, sillä vain siten kykenin nousemaan noin korkealle. Mutta lopulta kirjeshakki kävi liiaksi voimien päälle, kertoo Meksikosta tavoittamamme Frey.

Kenneth Frey syntyi helmikuussa 1950 Pariisissa, jossa hänen isänsä toimi diplomaattina. Työ vei perheen myöhemmin Turkkiin ja Meksikoon:

– Etenkin äitini ihastui ikihyviksi Meksikoon, jonne muutimme vuonna 1959. Täällä on kaikkea: ystävällisiä ihmisiä, kulttuuria, taidetta, kulinarismia, upeita rantoja ja korkeita vuoria.

Ennen Meksikoon muuttoa perhe asui lyhyen aikaa Suomessa:

– Shakin opin isältäni ja muistan, kun seurasimme nimenomaan Suomesta käsin Botvinnikin ja Smyslovin MM-ottelua. 14-vuotiaana aloin tutkia shakkia lähes kokopäivätoimisesti. Se oli hauskinta mitä tiesin, mutta oli kai siinä sekin, etten halunnut suunnata energiaani vakavimpiin asioihin. En olisi voinut kuvitellakaan meneväni töihin johonkin toimistoon tai yritykseen.

LUE LISÄÄ