Teemu Virtanen uusi Suomen mestari – Anastasia Nazarova naisten mestariksi

Nuori Teemu Virtanen yllätti kaikki täydellisesti ja voitti komeiden esitysten päätteeksi Suomen mestaruuden.

Ensi tiistaina 18 vuotta vuotta täyttävä Virtanen tuli SM-kilpailuun altavastaajana, ensikertalainen oli turnauksen viimeiseksi rankattu. Tämä ei kuitenkaan häntä hätkähdyttänyt, vaan nuorukainen otti komeasti voiton mestaruudesta käytyjen uusintapelien päätteeksi. Seitsemänkertainen Suomen mestari Mika Karttunen kaatui uusintapeleissä selvin numeroin 2-0.

Virtasesta tuli samalla kaikkien aikojen nuorin shakin Suomen mestari. Voitollaan hän lunasti myös paikan Suomen maajoukkueeseen joukkue-EM-kilpailussa myöhemmin syksyllä-

Kilpailussa toiseksi tuli Mika Karttunen ja kolmanneksi Kalle Niemi.

Naisten Suomen mestaruuden voitti kolmannen kerran peräkkäin 15-vuotias Anastasia Nazarova. Toiseksi kisassa tuli Alia Dannenberg ja kolmanneksi 14-vuotias Sarabella Norlamo.

Neljällä vielä mahdollisuus mestaruuteen

Naisten SM:n toiseksi viimeinen kierros ei tuonut vielä selvyyttä mitalistispekulaatioihin. Mikä sen parempaa kuin, että jännitys kilpailussa säilyy loppuun asti.

Neljä pelaajaa on kärjessä 0,5 pisteen erolla toisiinsa. Turnausta johtava Anastasia Nazarova saa tänään vastaansa Heini Rinteen. Siinä päivän peli seurattavaksi! Eikä sovi unohtaa myöskään Sarabella Norlamon ja Huda Al Najarin kamppailua, jossa voitolla Sarabella olisi myös mitalikannassa kiinni. Kärkinelikosta helpoin vastus on Alia Dannenbergillä, mutta tämän päiväisestä voitostaan hänkään ei voi olla etukäteen varma.

Sarabella ja Anastasia tasasivat eilen pisteen tasaväkisessä kamppailussa, jossa mustilla pelanneelle Anastasialle olisi kuitenkin hieman yllättäen tarjoutunut taktinen voittomahdollisuus 26. siirrossa. Paikan jäätyä käyttämättä uutta tilaisuutta ei tullut, ja Sarabella voi puolestaan olal tyytyväinen jälleen yhteen hyvään peliin SM-kisassa.

Heini Rinne voitti ehjän rutiinisuorituksen jälkeen nuoren Fatima Al Arghan, joka ei ensimmäisen kierroksen hyvän tasapelin jälkeen ole onnistunut saamaan turnauksessa vielä puolikastakaan.

Huda Al Najar epäonnistui jo avauksessa valkeilla wieniläistä pelannutta Alia Dannenbergiä vastaan. Alia sai nopeasti mukavan aseman, voitti materiaalia ja realisoi etunsa tehokkaasti voitoksi.

Tiukkoja kamppailuja loppuun saakka

Naisten SM:n kolmannella kierroksella kaikkein mielenkiintoisin kamppailu käytiin Alia Dannenbergin ja Sarabella Norlamon välillä. Räväkässä maineessa olevalla kuningasgambiitilla alkanut peli ei johtanut terävimpiin muunnelmiin, mutta jännitettävää pelissä riitti loppuun saakka. Loppupelissä Norlamolla oli pitkään voiton avaimet taskussaan torniloppupelissä, mutta kokeneempana Dannenberg sai pidettyä tasapelin.

Myös Huda Al Najarin ja Heini Rinteen peli ratkesi vasta torniloppupelissä, kun Rinteen sotilaat rynnistivät vastuttamattomasti kohti korotusta. Rinne pelasikin erinomaisen pelin eikä antanut Al Najarille todellisia mahdollisuuksia, vaikka loppuratkaisu viivästyikin hieman tarpeettomasti.

Turnauksen ykköseksi rankattu Anastasia Nazarova ei antanut armoa viimeiseksi sijoitetulle Fatima Al Arghalle, vaan voitti oppikirjamaisesti kuningatarsivustan rynnäköllä suljetulla sisilialaisella alkaneen pelin.

Ennakkosuosikeilla oli onneakin toisella kierroksella

Naisten SM:n toisella kierroksella ennakkosuosikit pitivät hieman onnekkaasti pintansa.

Anastasia Nazarova taipui tasapeliin Huda Al Najaria vastaan. Oikeastaan Anastasia saa olla tasapeliin tyytyväinen, sillä keskipelissä Huda kävi jo selvästi paremmalla puolella. Hudan etu ei kuitenaakn riittänyt voittoon, vaan piste tasattiin tiukan loppupelikamppailun ja 73 siirron jälkeen.

Turnauksen nuorimpien pelaajien kohtaamisessa Sarabella Norlamo oli ylivoimainen, ja Fatima Al Argha joutui mattiin jo 21 siirrossa. Sarabella on aloittanut turnauksen vahvasti.

Heini Rinne sai avauksessa erinomaisen aseman Alia Dannenbergiä vastaan. 23. ja 24. siirroissa tuli kuitenkin kaksi pahaa virhettä, jotka keikauttivat vaakakupin toiseen suuntaan. Alialle jäi niin suuri materiaaliylivoima, että Heinin asema oli noipeasti luovutuskypsä.

SM-kisat kiinnostavat yleisöä

Shakin SM-kilpailua on kisasivujen kautta seurannut yli 1500 eri kävijää. Youtube-lähetyksillä on ollut keskimäärin 250 katselijaa per lähetys.

– SM-kisa kiinnostaa selvästi yleisöä. Jos neljän päivän aikana eri seuraajia on noin paljon, niin pakkohan siihen on olla tyytyväinen. Normipäivinä määrä on reilu kolmannes tuosta, toteaa Shakkiliiton toiminnanjohtaja Marko Tauriainen.

Monissa pienemmissä lajeissa sosiaalisesta mediasta ja netin hyödyntämisestä on tullut arkipäivää, sillä perinteinen media on suunnannut kiinnostuksensa vain niin sanottuihin valtalajeihin.

– Shakissa me on herätty tähän todellisuuteen selvästi myöhässä, mutta toisaalta kaikki merkit viittaavat siihen, että shakista kiinnostuneet ovat kuitenkin löytämässä meidät.

Liiton sivuilla voi seurata sekä yleistä SM-kisaa että naisten SM-kilpailua. Tänään on vuorossa viides ja kolmas kierros. Pelit alkavat päivällä kello 15.

Lopuksi Tauriaisella on vielä pyyntö kaikille:

– Pikku toivomuksena, että jakakaa somessa tietoa kisoista ja shakista yleensä. Kyllähän me pelaajat tiedämme, mitä tapahtuu ja missä, mutta muille pieni vinkkaus on varmasti paikallaan.

Äiti ja tytär SM-kisassa

Naisten SM-turnauksen ensimmäisellä kierroksella saatiin todistaa varsin ainutlaatuista kohtaamista, kun syyrialaistaustaiset Huda Al Najar ja Fatima Al Argha, äiti ja tytär, pelasivat keskenään tasan.

Ensimmäistä kertaa he eivät tietenkään kohdanneet, sillä Fatima oppi pelin vain 5-vuotiaana vanhemmiltaan, jotka molemmat ovat shakkivalmentajia.

Parhaana shakkimuistonaan Fatima Al Argha pitää osallistumistaan nuorten MM-kilpailuihin neljä vuotta sitten. Yhtä korkealle hän arvostaa mahdollisuuden saada edustaa nyt Suomea. SM-kisaan hän on tullut kehittyäkseen, parantaakseen vahvuuslukuaan ja tietenkin sijoittuakseen mahdollisimman korkealle.

Huda Al Najar tähyää hänkin kärkisijoille. Toivelistalla on Suomen edustaminen erilaisissa turnauksissa ja ylipäätään aktiivinen osallistuminen kilpailuihin.

Hudalla on jo melkoisesti kokemusta arvokisoista, kuten alueturnauksesta ja shakkiolympialaisista. Vuonna 1990 hän edusti Syyriaa Novi Sadissa, jossa hänen saldonsa kolmannella pöydällä oli 8/13.

Muista saavutuksistaan Huda haluaa erityisesti nostaa esiin Syyrian mestaruuden vuodelta 1989 ja kakkossijan arabimaiden mestaruusturnauksessa Dubaissa vuotta myöhemmin.

Shakkiin Huda tuli mukaan tytärtään jonkin verran vanhempana, kun hän 12-vuotiaana seurasi veljensä ja setänsä pelaamista. Mutta ikähän ei estä ketään pelaamasta shakkia, se on yksi pelin monista hyvistä puolista, kuten sekin että shakki on haastavaa aivojumppaa ja Fatiman mukaan avuksi koulutyössä. Huda haluaa lisäksi korostaa shakin olevan aivan erityinen nautinnonlähde, samalla kertaa kulttuuria, tiedettä ja taidetta.

Ensimmäisellä kierroksella onnea ja epäonnea

Ensimmäisellä kierroksella onnea ja epäonnea

Myös naiset pääsivät aloittamaan SM-turnausurakkansa keskiviikkona.

Mukana on kuusi pelaajaa, joista ykkäseksi rankattu alle 16-vuotiaiden tuore Suomen mestari ja naisten hallitseva mestari Anastasia Nazarova.

Ensimmäisellä kierroksella täyskierroskilpailun kaavio heitti vastakkain turnauksen ykkös- ja kakkosrankatut, Nazarovan ja Alia Dannenbergin. Suljetulla sisilialaisella alkanut peli tuotti jo varhaisessa vaiheessa mustilla pelanneelle Nazarovalle mukavamman aseman eikä Dannenbergin epäkiitollinen puolustustehtävä tuottanut toivottua tulosta, vaan piste sujahti sulavasti Nazarovalle.

Toisessa parissa Heini Rinne epäonnistui avauksessaan ja Sarabella Norlamo pääsi kuittaamaan sotilaan ja mukavan oloisen aseman. Kun musta ei kuitenkaan löytänyt sopivaa suunnitelmaa vaan hänen ratsunsa jäi huonoon asemaan ja valkea sai keskustan haltuunsa, tasapelistä sovittiin heti kun se oli mahdollista 20 siirron pelaamisen jälkeen. Varsinkin Rinne oli tyytyväinen lopputulokseen alun epäonnistumisen vuoksi.

Kolmannella laudalla tehtiin shakkihistoriaa sikäli, että kerta taisi olla ensimmäinen, kun SM-kilpailussa lapsi ja hänen vanhempansa pelaavat vastakkain. Huda Al Najarin ja Fatima Al Arghan perheen välinen oli kaikkea muuta kuin sopuisa. Mustilla pelannut Fatima sai vaihtelevien käänteiden jälkeen mukavan ja erittäin lupaavan aseman, mutta valkean päästyä shakkailemaan daamillaan musta otti vastaan tasapelin. Ikuiselta shakilta näyttänyt asema olisi kuitenkin ollut oikein pelaten mustan voitto.

Jännittävä kierros!

Naisten SM:n 1. kierros

1. kierros Ke 14.6. klo 15.00
Heini Rinne – Sarabella Norlamo
Alia Dannenberg – Anastasia Nazarova
Huda Al Najar – Fatima Al Argha