KvM Toivo Keinänen
s. 2002
selo: 2556
elo: 2501
seura: Matinkylän Shakkikerho
SM-mitalit: 2 x 🥇, 1 x 🥈

Selolistalla Suomen ykköspaikkaa hätyyttelevä Toivo Keinänen lähtee SM-kisaan selvänä ennakkosuosikkina. Kaksi viimeistä osallistumista ovatkin tuoneet kirkkaimman mitalin. Eikä Toivo itsekään lähde kamppailemaan muu kuin mestaruus mielessään: ”Suhtaudun kisaan optimisesti, ja on kiva pelata taas jätettyäni väliin 2022 kisat. Tavoittelen turnauksessa pärjääväni yhtä hyvin kuin odotetut tulokset vahvuuslukujen perusteella.”

Asenteen lisäksi myös pelikunto tuntuu olevan kohdillaan, mistä kertovat turnausvoitot toisensa perään tämän vuoden kotimaisissa karkeloissa. Olisiko rahkeita jopa maksimitulokseen, kuten Nybäck teki Mäntässä vuonna 2008?

KvM Mikael Agopov
s. 1978
selo: 2490
elo: 2450
seura: Helsinki Street Chess
SM-mitalit: 3 x 🥇, 1 x 🥈, 3 x 🥉

Seloennätyksensä viime vuonna tehnyt Mikael Agopov lähtee SM-turnaukseen kohtalaisen luottavaisin mielin, vaikka sanookin, että työ ja elämä perheenisänä on vienyt voimat. Aina SM:ään osallistuessaan Mikael kamppailee mitaleista, vaikka itse asettaakin tavoitteensa selvästi matalammalle: ”Tavoite on olla tekemättä vanhoja virheitä uudelleen.”

Nuoret ovat vaarallisia vastuksia, sen keski-ikää lähestyvä Mikael toki tietää. Hänhän oli itse erittäin lupaava pelaaja jo 80–90-lukujen taitteessa. ”Katsotaan, pitääkö sanonta ’vanhassa vara parempi’ paikkansa”, Mikael pohtii ja jättää kysymyksen avoimeksi.

FM Henri Lahdelma
s. 2000
selo: 2336
elo: 2315
seura: Matinkylän Shakkikerho

Lähes jokaisessa kisassa on yksi yllättäjä. Voisiko lukuaan reippaasti vuoden aikana nostanut Henri Lahdelma nousta aina turnausvoittoon asti? Kuluva kausi seurajoukkueiden SM:ssä on sujunut erinomaisesti ja toi KvM-kiinnityksen. Yritteliästä shakkia pelaava Henri ei etukäteen kumarra ketään.

Kisajännityskin on tällä kertaa minimissä: ”Tunnelmani ovat levollisen pessimistiset, mikä on toisaalta hyvä, sillä usein stressaan kilpailuja liikaa.” Tavoitteistaan puhuessaan hän on aluksi vaatimaton, mutta uskaltautuu sitten unelmoimaan: ”Tavoitteeni eivät ole kummoiset; elopiste olisi kiva. Kuitenkin jos kehtaa unelmoida, niin EM-kisapaikka tai KvM-kiinnitys kelpaisivat kyllä.”

Henri kaipaa Suomeen lisää kovatasoisia kilpailuja ja odottaa siksi innolla alkavaa SM-turnausta: ”On kiva päästä pelaamaan, ja varsinkin turnausta, jossa jokainen vastustaja on lähellä omaa tasoani.”

KvM Sampsa Nyysti
s. 1978
selo: 2334
elo: 2322
seura: Helsinki Street Chess
SM-mitalit: 2 x 🥈, 3 x 🥉

Viime vuoden SM-hopeamitalisti Sampsa Nyysti ei ota paineita vaan sanoo, ettei hänellä ole tänäkään vuonna mitään erityisempiä tavoitteita.

Terävästi pelaava kansainvälinen mestarimme ei ollut parhaimmillaan henkilökohtaisessa EM-kisassa maaliskuussa Serbiassa, mutta SM:ssä hänet on helppo laskea mitalikandidaatiksi ja yhdeksi joukkue-EM-kisapaikan tavoittelijaksi.

Sampsallakin on takanaan tukku SM-kisoja ja nöyrä toive tulevaisuudelle: ”Toivottavasti nuoriso lyö tänä vuonna kunnolla läpi, kun ei näitä kisoja jaksaisi loputtomiin pelata.”

FM Tommi Luukkonen
s. 1977
selo: 2327
elo: 2292
seura: Jyväs-Shakki
SM-mitalit: 2 x 🥈

Tommi Luukkonen on Joose Norrin jälkeen tämän vuoden kisan toiseksi rutinoitunein SM-osallistuja. Tommin pelatessa menestys – tai sen puute – on usein pienestä kiinni. Kompromissiton pelitapa ei jätä muita vaihtoehtoja.”Tulos sitten on mitä on, pääasia että peleissä on todellista substanssia”, sanoo Tommi itsekin.

Lepo ja omasta kunnosta huolehtiminen on Tommille tärkeää: ”SM-turnauksessa tapanani on ollut aloittaa vahvasti ja hyytyä joskus 6–7 pelin kohdalla. Näin voi hyvin käydä nytkin, mutta ainakin aion laittaa haisemaan niin pitkään kun jaksan! Sekundanttini Olli Mustonen (koira) lähtee jälleen mukaani. Tarkoitus on pyrkiä lepäämään pelien välillä, jos nyt ei Wesley Son tapaan 13 tuntia vuorokaudessa, niin ainakin 10 tuntia sängyssä maaten.”

Tommi on alkanut myös striimata shakkia, ja hän toivottaa kaikki tervetulleeksi Twitch-kanavalleen meditator77. ”Nautin siitä paljon ja olen innoissani tästä aluevaltauksestani. Pelaan, analysoin ja ratkon, lähinnä Lichessissä ja lähinnä englanniksi.”

KvM Pekka Köykkä
s. 1990
selo: 2321
elo: 2329
seura: Gambiitti
SM-mitalit: 1 x 🥇, 1 x 🥈

Toiset yrittävät pistää vastustajansa pyörryksiin puhumalla, toiset taas antavat nappuloiden puhua puolestaan. Hallitseva Suomen mestari Pekka Köykkä kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen kategoriaan, sillä häneltä ei meinaa kommenttia saada lypsämälläkään.

Melko harvakseltaan Pekka on viime aikoina pelannut, joten päivän kunto on arvoitus. Vuodenvaihteessa Rilton Cup meni penkin alle. Armoitettu taistelija lähtee kuitenkin varmasti pitämään kynsin ja hampain kiinni mestaruudestaan. Vai mitä? ”Tavoitteet on siellä, missä aina ennenkin”, mies vastaa.

FM Jari Järvenpää
s. 1981
selo: 2290
elo: 2269
seura: Turun Työväen Shakkikerho

Jari Järvenpää lähtee seitsemänsiin SM-kilpailuihinsa hyvillä mielin. Hänestä on mukavaa päästä jälleen vaihteeksi pelaamaan SM:ää vajaakierroskilpailuna, varsinkin kun joukossa on pelaajia, joita Jari ei ole aiemmin kohdannut laudan ääressä.

Hyvistä sijoituksista Jari lähtee ilman muuta pelaamaan ja petraamaan viime- ja edellisvuotista kuudetta sijaa. Hän ei kuitenkaan aseta itselleen paineita: ”Tavoitteena on pelata kelpo pelejä ilman monia emämunauksia.” Jari kertoo tehneensä jälleen töitä valmistelujensa suhteen. Aikaa on kuitenkin kulunut viime aikoina myös muuhun kuin shakkiin, muun muassa opiskeluihin.

Oliver Wartiovaara
s. 2004
selo: 2286
elo: 2264
seura: Matinkylän Shakkikerho

Kilpailun kuopus Oliver Wartiovaara uskoo tämän vuoden SM-kisan sujuvan paremmin kuin debyyttikilpailun viime vuonna: ”Nyt koulu ei häiritse samaan aikaan. Kevään kirjoitukset on ohi.”

Nousujohteinen vahvuuslukukäyrä osoittaa, että potentiaalia on reippaasti. Tavoitteena oleva fidemestarin titteli ei kuulosta mahdottomalta, vaikka se vaatiikin sijoittumista puolivälin yläpuolelle. ”Tunnelmieni ennen kisaa on, että FM-titteliin on mahdollisuudet hyvällä pelaamisella.” Vähimmäistavoite on kuitenkin pelata niin, että suoritusluku on elolukua parempi.

KvM Timothy Binham
s. 1956
selo: 2277
elo: 2287
seura: Helsingin Shakkiklubi
SM-mitalit: 1 x 🥉

Shakissa ikä ei ole mikään este! Toisaalta kuinka monelle tulisi äkkiseltään mieleen, että Timothy Binham on historian toiseksi vanhin SM-kilpailun osanottaja? Anatol Tschepurnoff saa vielä toistaiseksi pitää paikkansa.

Pitkään ulkomailla asuneella Binhamilla on takanaan viidet SM-kisat. Ensimmäisen kerran hän oli mukana jo vuonna 1976, kun suurin osa tämän vuoden SM:n osallistujista ei ollut vielä edes syntynyt ja toiseksi vanhin oli esikouluikäinen. 1982 tuli pronssia kovassa porukassa.

Timothy lähtee kisaan rennolla otteella: ”Hauska osallistua SM-turnaukseen melkein 40 vuoden tauon jälkeen! Ei muita tavoitteita kuin nauttia (ja kärsiä) kovasta kilpailusta.”

FME Vesa-Pekka Heinola
s. 1972
selo: 2273
elo: 2209
seura: Vammalan Shakkikerho

V.-P. Heinola on yksi aktiivisimmista mestaripelaajistamme. Hän on myös kolminkertainen Suomen mestari viime vuodelta. Mestaruus tuli Vammalan Shakkikerhon joukkueessa niin seurajoukkueiden SM:stä kuin nopean shakin SM:stäkin, kolmas mestaruus vuorostaan nopean shakin SM-kilpailun S50-sarjasta. Henkilökohtainen SM-hopea on nopeasta shakista 2018. Olisiko nyt aika napata voitto varsinaisessa SM-kisassa?

Mies itse kuvailee tunnelmiaan optimistisiksi ja kertoo tavoitteekseen Suomen mestaruuden. Mahdotonta se ei ole, mutta vaatii täydellistä onnistumista puolivälin alapuoliskoon rankatulta taistelijalta.

FM Eero Valkama
s. 1998
selo: 2267
elo: 2258
seura: Salon Shakkikerho

Toista kertaa SM-kisoihin starttaava Eero Valkama pelaa melko solidia shakkia, mutta ei kaihda vaikeitakaan ratkaisuja. Tasaiset suoritukset voi nähdä turnaustuloksistakin.

Myös Eero kertoo lähtevänsä tämän vuoden SM:ään hyvällä fiiliksellä ja luottavaisin mielin. Sastamalan SM:ssä 2021 tuloksena oli suurin piirtein alkurankingia vastannut 7. sija (5.–7.), ja sitä Eero lähtee nyt parantamaan: ”Tavoitteena on mitali. Pronssinen ei riitä edustuspaikkaan, joten hopea.” Voittajasta hänelle ei kuitenkaan ole epäselvyyttä: ”Toivo on niin kova, ettei hopea ole edes häpeä.”

KvM Joose Norri
s. 1971
selo: 2261
elo: 2250
seura: Helsingin Shakkiklubi
SM-mitalit: 5 x 🥇, 2 x 🥈, 2 x 🥉

Viisinkertainen Suomen mestari Joose Norri osallistui SM-kisaan ensimmäisen kerran vuonna 1989. Nyt pelattava SM on Jooselle jo 25:s. Hän onkin kaikkien aikojen rutinoitunein SM-turnaaja. Shakkiin syvällisesti perehtyneen ja monipuolisesti suhtautuvan Joosen pelitaso ei ole enää huippuvuosien vireessä. Hyvinä hetkinä hän on kuitenkin vaarallinen vastustaja kenelle tahansa, kuten muun muassa EtVaSin mestariturnauksen 2022 voitto osoitti. Voi olla, että Joosen kisakunto vaikuttaa paljon mestaruuskamppailuun.

Ei ole yllätys, että Joosen tunnelmat ennen kisaa olivat levolliset. ”Tuntuu tutulta. Ei ole mielekästä ottaa tulos- tai pelitasotavoitteita näin lyhyillä miettimisajoilla pelattavaan kilpailuun. Kierroksiakin on kovin vähän.”

NFM Anastasia Nazarova
s. 2001
selo: 2259
elo: 2249
seura: Matinkylän Shakkikerho

Anastasia Nazarovalla on kahmalokaupalla kultamitaleja naisten SM-kisoista. Nyt hän pääsee vihdoin näyttämään kyntensä yleisessä SM.ssä. Anastasia on asiasta enemmän kuin innostunut: ”Olen tosi iloinen siitä, että pääsin vihdoin yleiseen sarjaan! Olen haaveillut tästä ainakin pari vuotta, mutta aiemmin seloluku ei ole riittänyt. Se on uusi kokemus minulle, ja odotan innolla turnauksen alkia!” Pitkään yleinen SM olikin vain miesten temmellyskenttä. Pitää mennä aina vuoteen 1997, kun mukana oli Johanna Paasikangas.

”Tavoitteenani olisi päästä pelaamaan kovia pelejä ja nauttia kisasta. Jos turnaus menee hyvin, on mahdollisuus saada NKvM-normi. Katsotaan, mihin taso riittää ja kuinka hyvässä pelikunnossa minä ja vastustajani ovat”, kertoo Anastasia tavoitteistaan tulevassa kisassa ja toivottaa lopuksi onnea kaikille osallistujille. ”Toivottavasti vahvin pelaaja voittaa. Katsotaan, kuka mahtaa olla se sankari tässä kisassa!”

Patrik Aalto
s. 2004
selo: 2238
elo: 2251
seura: Matinkylän Shakkikerho

Tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuva Patrik Aalto on tehnyt kolmessa kuukaudessa rakettimaisen sadan selopisteen nousun. Hän on yksi kilpailun ensikertalaisista – ja samalla toiseksi nuorin osanottaja.

Asemallista shakkia pelaava Patrik lähtee turnaukseen hyvillä mielin ja mahdollisuuksiinsa luottaen. ”Tuloksellisena tavoitteena on kolmas sija. Todennäköisyyteni sijoittua kolmanneksi on suunnilleen yhtä korkea kuin kenellä tahansa muullakin.” Ja vaikkei mitalia tulisikaan, Patrik toivoo, että peleissä riittäisi analysoitavaa ja opittavaa.

SM-turnaus on nuorille loistava tilaisuus. Patrik on samaa mieltä: ”On mukava pelata SM-turnauksessa – muun muassa siksi, että vastustajien taso on sopiva.”

Antti Lehto
s. 1970
selo: 2233
elo: 2202
seura: Helsingin Shakkiklubi

On aikamoinen saavutus jo sinänsä debytoida SM-kisassa yli 50-vuotiaana, mutta aivan ennätyksiä ei sentään kolkutella. K. J. Blomqvist oli 55-vuotias kautta aikain ensimmäisessä SM-turnauksessa vuonna 1922.

Kymmenen vuotta sitten avoimessa SM:ssä shakkimestariksi korottunut Antti Lehto on sen jälkeen pelannut vain seurajoukkueiden SM:ää, joten on mielenkiintoista nähdä hänet myös senkin vuoksi henkilökohtaisessa SM:ssä. Antti on perusvarma pelaaja, eikä häntä ole helppo voittaa.

Antti kertoo tunnelmistaan ja tavoitteistaan näin: ”Olen aivan perinteinen shakkituristi. Tänä vuonna lomat osuivat sopivasti samaan ajankohtaan SM turnauksen kanssa, joten on kunnia päästä pelaamaan! Pyrin pelaamaan peli kerrallaan mahdollisimman hyvätasoista shakkia. Olen harjoitellut muun muassa loppupelejä, taktiikkaa ja pelannut harjoituspelejä. Fyysistä peruskuntoa olen nostanut parin viime kuukauden aikana spinningpyöräilyllä ja uinnilla.”

Toni Pönniö
s. 1977
selo: 2205
elo: 2177
seura: Tammer-Shakki

”Tunnelmat ovat rauhalliset. Kisan ensikertalaisena ei oikein tiedä, mitä on edessä”, sanoo Toni Pönniö, jolle määrätietoinen työ toi vain muutama viikko sitten shakkimestarin arvon ja mahdollisuuden osallistua SM-kilpailuun.

Aina rauhallinen ja analyyttinen Toni kertoo, ettei ole koskaan ollut mikään superlahjakkuus vaan kulkenut pitkän tien tähän pisteeseen. 46-vuotiaana hän uskoo, että parhaat pelit ovat vielä edessäpäin.

SM:ään hän lähtee kuitenkin nöyrin mielin: ”Omalla shakki-cv:lläni on tässä porukassa ja tällä rankingilla turha uhota etukäteen. Tavoitteena on lähinnä nauttia kovista peleistä.”