PELIPAIKKA

Shakkiareena
Hiomotie 10, 2. krs.
00380 Helsinki
p. 050 5813500 / Tauriainen
email: marko.tauriainen@shakkiliitto.fi

SM-kilpailut 2023: Erikoismääräykset
1 § Aikataulut ja pelipaikka
Aikataulu on seuraava. Naisten SM-kilpailu päättyy tiistaina 11.4.
Osanoton varmistus: perjantaina 7.4. klo 13.30–14.30.
1. k: pe 7.4. klo 15.00
2. k: la 8.4. klo 15.00
3. k: su 9.4. klo 15.00
4. k: ma 10.4. klo 15.00
5. k: ti 11.4. klo 15.00
6. k: ke 12.4. klo 15.00
7. k: to 13.4. klo 15.00
8. k: pe 14.4. klo 15.00
9. k: la 15.4. klo 11.00
Pelipaikka: Shakkiareena, Hiomotie 10, 2. kerros, 00380 Helsinki
2 § Yleiset kilpailumääräykset
Suomen Shakkiliitto järjestää yleisen ja naisten SM-kilpailun. Kilpailuissa noudatetaan FIDEn shakkisääntöjä ja muita FIDEn määräyksiä. Lisäksi noudatetaan Suomen Shakkiliiton kilpailumääräyksiä, SM-kilpailumääräyksiä sekä muita soveltuvia Shakkiliiton määräyksiä. Turnauksen tulokset toimitetaan sekä kansalliseen SELO-laskentaan että FIDEn ELO-laskentaan. Myöhästymisaika kierrokselta on 30 minuuttia.
Pelaajat eivät saa sopia tasapelistä ilman tuomarin hyväksyntää ennen kuin molemmat pelaajat ovat suorittaneet loppuun vähintään 20 siirtoa. Mahdollisissa tasapelivaatimustilanteissa tuomari on pyydettävä paikalle käsittelemään tasapelivaatimus. Rikkomustilanteissa pelaajat määrätään ensisijaisesti jatkamaan peliä ja pelaajille annetaan varoitus. Mikäli pelin jatkaminen ei ole mahdollista tai asiaan liittyy jokin muu moitittavuutta lisäävä asianhaara (esim. rikkeen toistuvuus), tuomari voi käyttää harkintansa mukaan myös ankarampia seuraamuksia.
3 § Kilpailun toimihenkilöt yhteystietoineen
Kilpailun johtaja: KT Marko Tauriainen (0505813500, marko.tauriainen@shakkiliitto.fi)
Päätuomari: KvT Jouni Lehtivaara (0505922045, jouni.lehtivaara@pp.inet.fi) Apulaispäätuomari: KvT Eetu Tiiva (0409357959, eetu.tiiva@shakkiliitto.fi) Päätuomaristo vastaa parien määräämisestä.
Muut tuomarit: KT Kalle Kumpulainen; KT Panu Laine; KT Tomi Renberg
Muut toimihenkilöt: KT Kimmo Telenius
Kilpailun johtaja ja päätuomaristo on tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse koko kilpailun ajan kaikissa kilpailuun liittyvissä asioissa. Kilpailutoimikuntaa voidaan täydentää.
4 § Parien määrittäminen
Yleinen SM-kilpailu pelataan 9 kierroksen vajaakierroskilpailuna, ja parit määritetään sveitsiläisen järjestelmän mukaisesti. 1. kierroksen parit määrätään torstaina 6.4. klo 15.00.
Naisten SM-kilpailu pelataan täyskierroskilpailuna, jonka parit määrätään Bergerin taulukoiden mukaisesti. Kierrosmäärä määräytyy osanottajamäärän perusteella. Pelinumeroiden arvonta toimitetaan Shakkiareenalla torstaina 6.4. klo 15.00.
5 § Peliaika ja pöytäkirjanpito
Peliaika on kaikissa ryhmissä 90 minuuttia/40 siirtoa + 30 minuuttia + 30 sekuntia joka siirtoa varten. Pöytäkirjaa on pidettävä koko pelin ajan. Kelloissa siirtolaskuri ei toimi aktiivisena.
6 § Matkapuhelimista ja muista elektronisista laitteista
Pelaaja ei saa säilyttää, pitää hallussaan tai käyttää pelin kestäessä matkapuhelintaan tai muuta elektronista laitetta pelihuoneistossa ilman tuomarin lupaa. Pelihuoneistolla tarkoitetaan tässä tapauksessa pelitilaa ja sen välitöntä läheisyyttä, saniteettitiloja, kanttiinia ja tupakointialuetta sekä muita tuomariston ilmoittamia alueita.
Yllä mainitun kohdan rikkomisesta automaattinen seuraamus on kesken olevan pelin häviö. Mahdollisia jatkotoimia harkitaan tapauskohtaisesti.
Suositeltavaa on, että pelaajat jättävät matkapuhelimensa sekä muut elektroniset laitteet pelin ajaksi esimerkiksi kotiinsa, hotellihuoneeseensa tai autoonsa. Vaihtoehtoisesti laitteet voi jättää pelin ajaksi kilpailun tuomariston osoittamaan säilytykseen Shakkiareenan neuvotteluhuoneessa.
Pelien kestäessä pelitilaan saa tuoda elektronisen laitteen ainoastaan tuomarin luvalla. Lähtökohtaisesti elektronisten laitteiden käyttö pelitilassa pelien kestäessä on kielletty.
7 § Pelaajien ja katsojien käyttäytyminen
Pelien aikana pelitilassa on noudatettava hiljaisuutta. Pelaajat eivät saa kommentoida tai analysoida kesken olevia pelejä. Pelien analysointi pelitilassa tai sen välittömässä läheisyydessä on kielletty. Ylimääräisiä henkilöitä ei päästetä pelitilaan ilman tuomarin antamaa lupaa. Suosittelemme vahvasti, että pelaajat poistuvat pelitilasta välittömästi pelin päätyttyä.
8 § Vertailut ja palkinnot
Käytettävät vertailut ovat SM-kilpailumääräyksen mukaiset.
Täyskierroskilpailussa (naisten SM):
1. Keskinäinen peli tai pelit (pelaamattomat pelit otetaan huomioon)
2. Voitot keskinäisissä peleissä (pelaamattomat pelit otetaan huomioon)
3. Voittojen määrä (pelaamattomat pelit otetaan huomioon)
4. Sonneborn-Berger
5. Tulos poistamalla heikoin pisteryhmä, tulos poistamalla 2. heikoin pisteryhmä jne.
6. Suoritusluku turnauksessa
Vajaakierroskilpailussa (yleinen SM):
1. Buchholz (no cut)
2. Sonneborn-Berger
3. Keskinäinen peli tai pelit (pelaamattomat pelit otetaan huomioon)
4. Voitot keskinäisissä peleissä (pelaamattomat pelit otetaan huomioon)
5. Voittojen määrä (pelaamattomat pelit otetaan huomioon)
6. Kumulatiivinen vertailu (FIDE Tiebreak)
7. Suoritusluku pelatuista peleistä
Yleisen SM-kilpailun voittaja saa vuodeksi haltuunsa SM-kiertopalkinnon. Kunkin ryhmän kolmelle parhaalle jaetaan SM-mitali. Kilpailussa jaetaan rahapalkintoja, jotka ilmoitetaan tulorekisteriin. Rahapalkintoja ei vertailla pisteiden ollessa tasan, vaan ne jaetaan.
Yleisessä ja naisten SM-kilpailussa mitalisijat ratkaistaan nopeammilla ajoilla pelattavin uusintapelein, mikäli kaksi tai useampi pelaaja on tasapisteissä. Uusinnan toteuttamisesta säädetään seuraavassa kohdassa.
9 § Uusintapeleistä
Yleisessä SM-kilpailussa ja naisten SM-kilpailussa mitalisijat ratkaistaan nopeammilla ajoilla pelattavin uusintapelein, mikäli kaksi tai useampi pelaaja on tasapisteissä. Kilpailun tuomaristo päättää uusintojen yksityiskohdista (esim. aikataulu) ennen uusintojen aloittamista.
Uusinnassa pelataan ensin vaihtovärein kaksi peliä nopeaa shakkia miettimisajalla 20 min + 10 s/siirto. Mikäli nopeat pelit menevät tasan, pelataan vaihtovärein kaksi peliä pikashakkia FIDEn pikashakkisäännöillä miettimisajalla 5 min + 3 s/siirto.
Mikäli tilanne on edelleen tasan, pelataan Armageddon-peli, jossa valkeilla pelaavan miettimisaika on 6 minuuttia ja mustilla pelaavan 5 minuuttia, mutta mustilla pelaavalle riittää tasapeli mestaruuden voittamiseksi. 61. siirrosta alkaen molemmille pelaajille lisätään 2 sekunnin siirtolisä.
Mahdollisissa useamman pelaajan välisissä uusinnoissa menetellään seuraavasti:
Jos kolme (tai useampi) parasta pelaajaa päätyy samaan pistemäärään, he pelaavat ensin yksinkertaisen uusinnan miettimisajalla 20 min + 10 s/siirto. Jos uusijoita on viisi tai enemmän, tuomarit ratkaisevat uusintojen yksityiskohdat. Mahdollinen teoreettinen tilanne tällöin kerrotaan ennen päätöskierroksen alkamista kirjallisella ilmoituksella tulospalvelun yhteyteen (pelitilan seinällä).
Alla esimerkkejä useamman pelaajan uusinnan ratkaisemisesta:
Jos uusinnassa saadaan ratkaisu mestaruudesta pistein 2 – 1 – 0 tai 1½ – 1 – ½, saadaan samalla ratkaisu toisesta ja kolmannesta sijasta (= myös neljän pelaajan uusinnoissa jne.). Jos tulos on 1½ – 1½ – 0, on kolmanneksi jäänyt eliminoitu, ja hänen lopullinen sijoituksensa on kolmas. Kaksi parasta pelaa vaihtovärein pikashakkia FIDEn pikashakkisäännöillä miettimisajalla 5 min + 3 s/siirto. Mikäli nämä pelit menevät tasan, mestaruus ratkaistaan edellä kuvatulla Armageddon-pelillä.
Jos ensimmäisen uusintakierroksen tulos on 2 – ½ – ½, eli toinen ja kolmas ovat pelanneet tasan keskenään, on voittaja selvitetty. Toinen ja kolmas sija määräytyvät alkuperäisen turnauksen muiden vertailujen perusteella.
Jos tulos on 1 – 1 – 1, jatketaan pikashakkia miettimisajalla 5 min + 3 s/siirto, alkaen yhdellä kolmen pelaajan kierroksella. Mikäli kolmas pelaaja eliminoituu pikashakkivaiheessa ilman, että mestaruus ratkaistaan, mestaruus ratkaistaan pelaamalla edellä kuvattu Armageddon-peli.
10 § Seuraamukset
Yleisen SM-kilpailun kaksi parasta (kolme, jos kolmanneksi tullut on valintalistalla 10 parhaan joukossa) saavat kiintiöpaikan joukkue-EM kilpailuun, joka pelataan Montenegrossa lokakuussa 2023.
Naisten SM-kilpailun voittaja saa kiintiöpaikan joukkue-EM-kilpailuun, joka pelataan Montenegrossa lokakuussa 2023.
Muut EM-joukkuepaikat täytetään valintalistan mukaisessa järjestyksessä. Valintajakso alkaa 1.1.2022 ja päättyy 31.7.2023 EM joukkueisiin valittavilla tulee olla pelattuna vähintään 20 täydellä kertoimella vahvuuslukulaskentaan (selo/elo) laskettua peliä aikavälillä 31.7.2022–31.7.2023. Ks:  https://www.shakkiliitto.fi/vuoden-2023-sm-ja-joukkue-em-kisojen-valintakriteerit/
11 § Tietosuoja
Euroopan unionin parlamentin ja neuvoston asetuksen 2016/679 (yleinen tietosuoja-asetus) asetuksen johdosta toteamme seuraavaa: Kilpailutoimikunta käsittelee pelaajien henkilötietoja kilpailutapahtumien pohjalta ja tuottaa näiden perusteella kilpailutulokset. Kilpailutulokset julkaistaan. Shakkiliitto käyttää pääasiallisena kilpailuohjelmistona Swiss-Manager -nimistä ohjelmistoa, jolla tulokset välitetään internetissä www.chess-results.com-tulossivustolle, selolaskentaan sekä FIDEn elolaskentaan. Tuloksia ja niistä muodostettuja tilastoja voidaan toimittaa julkaistavaksi myös muilla verkkosivuilla, teksti-tv:ssä, televisiossa, sanoma- ja aikakauslehdissä, sosiaalisessa mediassa sekä liiton hallinnoimissa video- ja valokuvagallerioissa. Kilpailujen yhteydessä osallistujia voidaan kuvata ja videoida. Osallistumalla kilpailuun pelaaja hyväksyy edellä mainitut toimenpiteet.
12 § Muuta
Mahdollisiin kysymyksiin vastaamme mielellämme.
Kilpailun tulospalvelu löytyy osoitteesta chess-results.com
Livelaudat ovat käytössä, ja pelejä välitetään esimerkiksi DGT:n Livechess-alustalle, Lichessiin ja Follow Chessiin.
Yhteysnumeroja turnauksen aikana:
• Päätuomari: KvT Jouni Lehtivaara, 0505922045
• Apulaispäätuomari: KvT Eetu Tiiva, 0409357959
• Kilpailun johtaja: KT Marko Tauriainen, 0505813500