KvM Vilka Sipilä
Selo: 2447
Elo: 2410
Seura: TuTS

Vilka voitti toukokuussa pikashakin Suomen mestaruuden vakuuttavin ottein, ja lähtee myös pitkän pelin kisoihin selolukujen valossa kärkisijoitettuna. Hän on voittanut mestaruuden vuosina 2012 ja 2016, joten tavoitteena tuskin voi olla mikään kolmatta mestaruutta alhaisempi. Vilka nousi värikkäällä pelaamisellaan suomalaisen shakin huipulle vuosikymmenen alkupuolella ja on vakiinnuttanut paikkansa maajoukkueessa. Vilka on pelaaja, jota kannattaa seurata koko turnauksen ajan.

Hänen tavoitteensa turnaukselta ovat kuitenkin huomattavasti vaatimattomammat kuin luulisi: ”odotukseni kisasta on yhdeksän tasapeliä”.

Mukana voi tosin olla ripaus Vilkalle tyypillistä huumoria.

KvM Mikael Agopov
Selo: 2443
Elo: 2432
Seura: SK ComeOn

Mikael ei ole ehtinyt viime vuosina panostamaan shakkiin paljoa, mutta häntä ei silti pidä missään tapauksessa väheksyä. Siitä hyvänä osoituksena kiireisen perheenisän suoritus viime vuoden SM-turnauksessa: 6,5/9 ja mestaruus. Mikaelilla on monipuolinen ymmärrys shakista ja hän on vaarallinen vastustaja kenelle tahansa.

Mikael ei ota kisasta paineita: ”Aika samanlaisilla fiiliksillä lähden kisaan kuin viime vuonna. En ole kunnolla pystynyt harjoittelemaan pitkään aikaan, koska työ ja lapset vievät kaikki mehut. Vaikka olen tällä kertaa elo-suosikki, pitäisin mitalia hyvänä tuloksena”.

FM Pekka Köykkä
Selo: 2410
Elo: 2399
Seura: TammerSh

Viime vuonna SM-turnauksen vahvasti pelannut (6/9 tulos ja KvM-kiinnitys) Pekka Köykkä on vahva ehdokas mitalikamppailuihin tällekin vuodelle. Pekka on viime vuosina vakiinnuttanut pelivahvuutensa 2400 paremmalle puolelle, vaikka kansainvälisen mestarin tittelistä on vielä jäänyt uupumaan kaksi kiinnitystä. Tammerin liigajoukkueen luottopelaaja on kova kompromisseja kaihtamaton taistelija, joka tekee dynaamisella pelityylillään tasaisen tappavaa tulosta.

Pekka ei lähde kommentoimaan odotuksiaan ennakkoon, vaan antaa pelien puhua puolestaan.

FM Tommi Luukkonen
Selo: 2355
Elo: 2330
Seura: JyS

Tommin tuloksen arviointi ennen kisaa on aina hankalaa. Jos hän pääsee hyvään flow-tilaan ja peli sujuu, voi uhriksi joutua kuka vaan. Luovaa shakkia pelaavalla taktikolla on peräti viisi KvM-kiinnitystä, mutta tasainen suorittaminen ei ole ollut helppoa. Ei ole kahta kysymystäkään, etteikö hyvässä vireessä oleva Tommi pelaisi yksittäisiä turnauksia KvM:ltä vaadittavalla tasolla, mutta eloluvun nostaminen yli 2400 pitkään jatkuvalla tasaisella pelaamisella ei ole vielä onnistunut. Varmaa on kuitenkin se, että Tommin peleistä ei tule vauhtia ja vaarallisia tilanteita puuttumaan, ja luvassa on varmasti yleisöystävällisiä vääntöjä.

Tommi kommentoi valmistautumistaan SM-turnaukseen: ”Pyrin välttämään viime vuoden fiaskon, jossa munasin liikaa hyviä asemia häviöiksi. Olen pyrkinyt elämään terveellisesti ja treenannut paljon erityisesti loppupelejä ja tehnyt erilaisia tehtäviä. Keskittymiskykyni on parantunut, ja koitan olla hätäilemättä ja miettiä siirrot loppuun saakka. En ajatellut valmistella liikaa, vaan keskityn itse pelaamiseen.

Kaidon voitto Aeroflotista antoi uskoa meille ”vanhuksille”! Fyysisellä kunnolla on valtava merkitys, ja olen keskittynyt erityisesti sen parantamiseen lähinnä lenkkeilemällä.

SM-turnauksen sähköinen tunnelma on jotain mitä aina odotan, ja haluan todellakin näyttää mihin pystyn. Maajoukkuepaikkaan tähdätään. Ennakkosuosikkeina pidän itseni lisäksi Sipilää ja Agopovia. Toivon myös että Joose pystyy näyttämään kykynsä, joita hänellä on.”

FM Toivo Keinänen
Selo: 2356
Elo: 2370
Seura: MatSK

16-vuotias Toivo on jo vuosia ollut suomalaisen nuorisoshakin kiistaton ykköstähti. Hän teki ensiesiintymisensä yleiselle SM-tasolle viime vuonna, jolloin kotiin viemisenä tarttui mukaan hopeamitali ja KvM-kiinnitys. Toivon shakkikevät on pitkien pelien osalta sujunut hieman alavireisesti, mutta potentiaalia löytyy vaikka kuinka. Heti nuorten SM-kisan jälkeen alkava yleinen SM on hyvä näytön paikka, eikä Toivo varmasti lähde kisaan hakemaan yhtään himmeämpää mitalia kuin SM-debyytistä.

KvM Sampsa Nyysti
Selo: 2333
Elo: 2320
Seura: SK ComeOn

Kokenut kansainvälinen mestari ei ole viime vuosina ollut aivan huippuaikojensa vireessä, mutta Sampsaa ei sovi aliarvioida. Hän pelaa solidia ja asemallista shakkia, mutta on tarvittaessa myös taktisesti valmis. Sampsa teki viimeisessä pelaamassaan turnauksessa vakuuttavaa jälkeä: hän oli Grenke Openin paras suomalainen tuloksella 6/9. Jos otteet jatkuvat yhtä hyvinä helteisessä Helsingissä, on Sampsa varteenotettava kandidaatti mitalikamppailuihin.

Sampsa ei ota kisasta paineita: ”Lähinnä olen viime aikoina pitänyt aivoni virkeänä muiden pelien kuin shakin parissa, eikä menestymispaineita tänäkään vuonna ole”.

Vesa-Pekka Heinola
Selo: 2301
Elo: 2263
Seura: VammSK

Pitkään Ruotsissa asunut Vesa-Pekka ”VP” Heinola on Suomen aktiivisimpia turnauspelaajia: häneen voi törmätä kisoissa lähes missä päin maata tahansa. Energinen ja aktiivinen sekä luonteeltaan että pelityyliltään oleva VP on erityisen tunnettu hyvästä avausosaamisestaan ja avausvalmisteluistaan, joiden uhriksi varomattomat pelaajat ovat usein joutuneet.

Kisan ensikertalainen odottaa innoissaan yhtä kesän kohokohtaa. Mitään erityisiä tavoitteita VP ei itselleen aseta. ”Otan turnauksen peli kerrallaan” on puheliaan Vesa-Pekan lyhyt kommentti kisoista.

Erik Rönkä
Selo: 2292
Elo: 2270
Seura: KSY

Kuopion Shakinystävien kasvatti Erik on pelannut jo useita vuosia vahvan shakkimestarin tasolla, mutta todellinen läpimurto Suomen kirkkaimpaan kärkeen on vielä jäänyt tekemättä. Erik on tehnyt tasaista tulosta itseään heikompien pelaajien murskaamisessa, mutta vahvempien pelaajien kanssa on ollut ongelmia. Erik on viime aikoina hakenut kokemusta useista vahvoista kansainvälisistä turnauksista ja palaa nyt SM-kisoihin muutaman vuoden tauon jälkeen.

Erikin kommentti odotuksista kisan suhteen: ”Pelaan niillä nappuloilla mitkä on jaettu.”

KvM Joose Norri
Selo: 2265
Elo: 2271
Seura: HSK

Viisinkertaisen Suomen mestari Joose Norrin pelikunto on ollut vaihteleva, minkä voi todeta jo selolistalta. Viiden vuoden aikana hänen selolukunsa on ollut parhaimmillaan 2402 ja alimmillaan 2161, joten on vaikea arvioida mitä Jooselta voi odottaa tämän vuoden kisasta. Joose on turnauksen vanhin osallistuja, ja hänen kokemuksensa ja tietämyksensä shakista on omaa luokkaansa. Taktisesti Joose ei ole kuitenkaan ollut enää yhtä terävä kuin parhaimpina vuosinaan. Joose voi olla turnauksen musta hevonen, jota kannattaa pitää silmällä.

Joosen mielestä shakissa ei ole mieltä asettaa mitään tuloksellisia odotuksia: ”kortti tuo ja kortti vie, mutta shakki on onnen kauppaa.”

FM Jari Järvenpää
Selo: 2243
Elo: 2204
Seura: SalSK

Jarin shakkikevät on sujunut alavireisesti, mutta menneistä tuloksista ei kuitenkaan voi tehdä päätelmiä tulevista. Jarilla on kasassa kaksi kiinnitystä kansainvälisen mestarin titteliin, joten parhaimmillaan hän on erittäin vahva turnauspelaaja. Hänen vahvuuksiinsa lukeutuu avausvalmistelut, joten rauhallinen yhden pelin päivätahdilla pelattava kilpailu riittävällä valmistautumisajalla voi olla Jarille etuna.

Suuria odotuksia hän ei kuitenkaan viimeisimpien kisojen tulosten perusteella itselleen aseta. ”Tulossa on komediaa, kuten peleissä tänä vuonna. Tavoitteenani on napata muutama selopiste kotiinvietäväksi” kertoo Jari odotuksistaan pilke silmäkulmassa.

Henri Lahdelma
Selo: 2236
Elo: 2188
Seura: MatSK

Henri voitti juuri viime viikonloppuna kovatasoisen U20 Suomen mestaruuden, jonka voimin on hyvä jatkaa heti seuraavana päivänä vielä kovempiin peleihin. Hän on viime aikoina selvästi löytänyt peliinsä uuden vaihteen, ja on noussut nopeasti kohti nuorten selolistan kärkeä. Henri korottui shakkimestariksi toukokuussa ja käyrä on ollut nousujohteinen. On mielenkiintoista seurata, miten Henri pärjää kisan ensikertalaisena kovassa seurassa. Varmaa on kuitenkin, että häntä ei sovi aliarvioida.

”Tavoitteenani on luja pelaaminen ja häviöiden minimointi. Tulosta en kuitenkaan uskalla arvella tai toivoa. Pataan todennäköisesti tulee kovemmilta pelaajilta, mutta jokainen peli on minulle kuitenkin mahdollisuus eikä huolenaihe. Jokaisen pelin yritän ja haluan voittaa, joten ehkä siten voittoja irtoaakin. Joka tapauksessa on hienoa päästä kerrankin pelaamaan näin kovalla tasolla. Se on arvokasta kokemusta, joten turnauksessa on minulle vain voitettavaa” kertoo Henri odotuksistaan.

Samu Ristoja
Selo: 2221
Elo: 2197
Seura: KymS

Ristojan kuuluisan shakkiperheen nuorin shakkimestari Samu osallistuu SM-turnaukseen tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Samun liigakausi KymS:in riveissä oli vaikea ja pistesaldo jäi laihaksi, mutta turnauspelaamista ei voi kuitenkaan verrata sarjamatseihin. Samu on monipuolinen pelaaja, jonka peleissä vaihdetaan usein iskuja puolin ja toisin. Hän on ollut useampana vuonna SM-kisan varapelaajana, mutta tänä vuonna aukesi mahdollisuus päästä näyttämään kynnet tositoimissa.

”Fiilis on erittäin hyvä ja odottavainen, sillä olen mukana ensimmäistä kertaa. En koe menestymisen paineita, vaan aion nauttia kisatunnelmasta, kerätä arvokasta kokemusta ja oppia uutta. Tavoitteena on pelata mahdollisimman ehjä turnaus, ja saavuttaa tai mielellään ylittää odotustulos” Samu kertoo.

Jere Lindholm
Selo: 2215
Elo: 2128
Seura: EtVaS

Varusmiespalvelustaan parhaillaan suorittava Jere saa tärkeän urheilukomennuksen takia luopua hetkeksi maastoasusta, ja tulla suorittamaan palvelustaan SM-turnaukseen. Jere on pelannut viime aikoina hyvää ja tasaista shakkia, joka johti shakkimestariksi korottumiseen tänä keväänä. Hän on tällä kaudella alkanut saamaan enemmän vastuuta ja peliaikaa EtVaS:in kovassa liigamiehistössä, ja tulokset ovat olleet hyviä. On mielenkiintoista nähdä, miten Jere pystyy laittamaan kampoihin ennakolta kovemmille kilpakumppaneille.

Viimeisimmän tiedustelun mukaan Jere oli loppusodassa, josta käsin ei ehtinyt antamaan kommenttia kisaan liittyen.

FM Petri Hokkanen
Selo: 2207
Elo: 2199
Seura: JoeSK

Petri ei ole SM-kisan ensikertalainen, mutta ei häntä vakiokävijäksikään voi luonnehtia. Paluu SM-tasolle tapahtuu pitkän tauon jälkeen, sillä hänen edellinen osallistumiskerta on vuodelta 2002. Petri on varma asemallinen pelaaja, joka ei ota turhia riskejä.

”Minulla on ollut tarkoituksena pelata SM-kisassa jo useampana vuonna, mutta joko aikataulut tai liian huono valintalistasijoitus on estänyt sen. Tänä kesänä molemmat natsasi, ja olen mielellään mukana. Edellisestä osallistumiskerrasta on kauan aikaa, joten johan tässä on taukoa riittämiin. Lähden kisaan kiusaamaan nuorempia ja katsomaan mihin nykytaidot riittävät. Tavoitteenani on haastaa itseni pelaamaan sellaista shakkia, että voin kisan jälkeen sanoa etten parempaan yltänyt.” kertoo Petri.