Info

PELIPAIKKA
Shakkiareena, Hiomotie 10, 00380 Helsinki

AIKATAULU
Pelinumeroiden arvonta 10.6. Shakkiareenalla klo 11 (sekä yleinen että naisten sarja)
Osanoton varmistu 11.6. klo 13–14
Turnaus pelataan 11.–19.6. Pelit alkavat joka päivä klp 15.

MIETTIMISAIKA
90 min / 40 siirtoa + 30 min, lisäaikaa kuhunkin siirtoon 30 s alkaen 1. siirrosta.

KILPAILUORGANISAATIO
Päätuomari: Jouni Lehtivaara
Tuomarit: Kari Rauramaa, Seppo Karasmäki ja Tero Salopää
Kilpailun johtaja: Aleksi Olander
Toimitsija: Toivo Pudas

KILPAILUN ERIKOISMÄÄRÄYKSET

Erikoismääräysten yhteinen osa

1. Kilpailut järjestää Suomen Shakkiliitto.

2. Kilpailujen johtajana toimii Aleksi Olander. Toimitsijana on Toivo Pudas.

3. Kilpailujen tuomareina toimivat:
– Päätuomari: KvT Jouni Lehtivaara
– Muut tuomarit: KvT Kari Rauramaa, KT Seppo Karasmäki ja KT Tero Salopää.

Tuomareiden päätökset ovat lopullisia.

4. Yleinen SM pelataan 9-kierroksisena täyskierroskilpailuna, naisten SM 9-kierroksisena täyskierroskilpailuna, seniorien (S65+) SM 9-kierroksisena vajaakierroskilpailuna ja seniorien (S50+) SM 5-kierroksisena vajaakierroskilpailuna.

5. Yleisen ja naisten SM:n parien ja värien arvonta suoritetaan sunnuntaina 10.6. kello 11.00 Shakkiareenalla. Kilpailujen osanottajien läsnäolo arvonnassa ei ole pakollinen. Seniorien kilpailujen ensimmäisen kierroksen värit arvotaan osanoton varmistuksen jälkeen.

6. Osanoton lopullinen varmistaminen tapahtuu kunkin kilpailun ensimmäisen kierroksen pelipäivänä kello 13.00–14.00, S50-sarjan senioreille kuitenkin klo 17.00–18.30. Palkintojen jako suoritetaan viimeisen kierroksen pelien sekä mahdollisten uusintapelien päätyttyä.

7. Pelinopeus yleisessä, naisten ja S65-sarjan seniorien kilpailussa on 1 h 30 min / 40 siirtoa + 30 min loppuun + 30 s lisäaika joka siirtoa varten. S50-sarjan seniorien kilpailussa peliin käytettävissä oleva aika on 1 h 30 min + 30 s lisäaika joka siirtoa varten.

8. Kilpailussa noudatetaan FIDE:n shakkisääntöjä, Shakin SM-kilpailumääräyksiä ja Shakin kilpailumääräyksiä Suomessa. Tämän mukaan mm. pelaajan matkapuhelin ei saa olla päällä eikä pelaajan mukana pelin aikana. Enintään 15 min myöhästyminen pelin alusta on sallittu, ellei tuomari toisin päätä.

9. Pelaajat eivät saa ehdottaa tai sopia tasapeliä ennen kuin kumpikin on suorittanut 20 siirtoa. Tasapelivaatimukset on esitettävä tuomarille.

10. Tulokset lähetetään sekä selolaskentaan että FIDE:n kansainväliseen vahvuuslukulaskentaan.

11. Mestaruus ratkaistaan pelipisteiden ollessa tasan pelaamalla kahden pelin uusinta nopean shakin peliajoilla (20 min + 10 s / siirto) kääntövärein. Ensimmäisen pelin värit arvotaan ja tämän jälkeen värit vuorottelevat. Jos kahden pelin jälkeen ei paremmuutta ole selvitetty, jatketaan kahdella kääntövärein pelattavalla pikapelillä (5 min + 3 s / siirto). Jos tilanne on edelleen tasan, jatketaan yksittäisten pikapelien pelaamista, kunnes ratkaisu saadaan aikaan. Muut sijoitukset ratkaistaan SM-kilpailumääräyksissä kerrottujen vertailujen avulla. Mahdollisesta uusinnasta kolmen pelaajan kesken on erillinen osa näissä määräyksissä.

12. Kunkin kilpailun kolme parasta palkitaan SM-mitalein.

13. Pelaajat eivät pelin kestäessä saa poistua pelihuoneistosta (Hiomotie 10:n rakennus ja ulko-oven edusta) ilman tuomarin lupaa. Siirtovuorossa oleva pelaaja ei saa poistua pelitilasta ilman tuomarin lupaa. Pelaajan, jonka peli on käynnissä, ei ole sallittu osallistua pelien kommentoimiseen esimerkiksi analyysitiloissa.

14. Pelisalissa on noudatettava hiljaisuutta. Pelaajien on liikkuessaan pitäydyttävä oman kilpailunsa pelitilassa ja katsojille sallituilla alueilla. Kaikenlaiseen häirintään suhtaudutaan jyrkästi.

15. Alkoholin nauttiminen pelin aikana on ehdottomasti kielletty ja tupakoinnissa on noudatettava tupakkalain vaatimuksia ja järjestäjien antamia määräyksiä. Myös doping-säännöksiä (www.antidoping.fi) on noudatettava.

Erikoismääräykset (yleinen SM ja naisten SM)

1. Yleisen SM:n ja naisten SM:n pelit pelataan maanantaista 11.6. tiistaihin 19.6. joka päivä alkaen klo 15.00.

Mahdolliset uusintapelit mestaruudesta pelataan viimeisen kierroksen jälkeen, kuitenkin siten, että uusintaparien varmistuttua uusinta alkaa noin 10 minuutin kuluessa, vaikka muita pelejä olisi vielä käynnissä.

2. Kilpailussa käytettävät vertailut ovat: keskinäinen peli tai pelit, voitot keskinäisissä peleissä, voitot koko turnauksessa, Sonneborn-Berger, tulos poistamalla heikoin pisteryhmä, sitten poistamalla seuraavaksi heikoin pisteryhmä jne, suoritusluku turnauksessa.

3. Yleisen SM-kilpailun voittaja (Suomen mestari) saa SM-kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa

4. Yleisen SM:n kaksi (tai kolme) ensimmäistä ja naisten SM:n voittaja ovat oikeutettuja osallistumaan Batumin shakkiolympialaisiin 2018 lähetettävään Suomen joukkueeseen SSL:n kansainvälisiin kilpailuihin osallistumisen periaatteiden mukaisesti. Lopullinen valintaperustelista julkaistaan 29.6.2018.

Lisämääräykset kolmen pelaajan uusinnasta

Jos kolme parasta pelaajaa päätyy samaan pistemäärään, he pelaavat ensin yksinkertaisen  uusinnan eli yhteensä kolme peliä ajalla 20 min +10 sek/siirto.

Jos tässä saadaan ratkaisu mestaruudesta pistein 2 – 1 – 0 tai 1½ – 1 – ½, saadaan samalla ratkaisu toisesta ja kolmannesta sijasta.

Jos tulos on 1½ – 1½ – 0, on kolmanneksi jäänyt eliminoitu, ja hänen lopullinen sijoituksensa on kolmas. Kaksi parasta jatkaa pikashakilla ajoin 5 min +3 sek/siirto (ensin kaksi peliä ja sitten peli kerrallaan).

Jos ensimmäisen uusintakierroksen tulos on 2 – ½ – ½, eli toinen ja kolmas ovat pelanneet tasan keskenään, on voittaja selvitetty. Toinen ja kolmas sija määräytyvät alkuperäisen turnauksen muiden vertailujen perusteella.

Jos tulos on 1 – 1 – 1 jatketaan pikashakilla vastaavalla tavalla, alkaen yhdellä kolmen pelaajan kierroksella.