Nuori Teemu Virtanen murskasi Mika Karttusen uusintaottelussa

Teemu Virtanen yllätti Mika Karttusen täydellisesti Suomen mestaruudesta käydyissä kahdessa nopean shakin uusintapelissä.

Tiistaina 18 vuotta täyttävä lahjakkuus yllätti kaikki voittamalla Suomen mestaruuden. Hän tuli turnaukseen selvänä altavastaajana, mutta osoitti jo turnauksen alkuvaiheessa olevansa vähintään samalla viivalla muiden kanssa.

Varsinaisen turnauksen jälkeen seitsemänkertainen Suomen mestari Mika Karttunen ja Teemu Virtanen olivat tasapisteissä, molemmilla 4,5/7. He pelasivat kaksi nopean shakin (20 min + 10 s/siirto) uusintaottelun, jossa Virtanen voitti molemmat pelit ja vei näin mestaruuden iisinnoissa 2–0.

Ensimmäisessä uusintapelissä molemmilla pelaajilla oli omat tilaisuutensa. Valkeilla pelanneen Virtasen jätettyä käyttämättä vahvan 21.Lg4:n Karttunen pääsi hiljalleen selvästi paremmalle puolelle. Aikapulassa Karttuselta jäi kuitenkin huomaamatta siirto 33…Re5, joka olisi ratkaissut pelin hänelle. Pian tämän jälkeen Virtanen voitti ratkaisevasti materiaalia, ja Karttusen oli luovutettava ylivoiman edessä.

Vuonna 2009 Karttunen oli samassa tilanteessa, pakkovoiton edessä tultaessa toiseen uusintapeliin. Silloin hän sai nollattua tilanteen pienen kävelykierroksen päätteeksi ja voitti Tommi Luukkosen toisessa pelissä ja sitä seuranneissa pikapeleissä. Nyt samanlaista Mikaa ei nähty, vaan hänen pelinvientiään vaivasi tietynlainen väkinäisyys. Virtanen puolestaan pelasi toisen pelin erinomaisesti ja kylmähermoisesti ja otti toisen voiton ja mestaruuden komean suorituksen päätteeksi.

Lämpimät onnittelut kaikkien aikojen nuorimmalle Suomen mestarille Teemu Virtaselle. Mestaruuden ja palkinnon lisäksi Virtanen saa edustuspaikan syksyllä pelattavissa joukkueiden EM-kilpailuissa.

Viikon mittaisella SM-turnauksella oli mukavasti seuraajia. Kisasivuilla vieraili yli 2 300 eri katsojaa ja livepelejä lähettäneessä kansainvälisessä Chess24-palvelussa pelejä seurasi yli 20 000 eri ihmistä.

Suomen mestaruuden ratkaisu siirtyi uusinnan varaan

SM-turnauksen seitsemäs kierros tarjosi katsojille jännitystä. Olihan ennen viimeistä peliä kaikilla teoreettinen mahdollisuus palkinnoille ja peräti viidellä aina mestaruuteen saakka. Ennätysvahva turnaus oli myös ennätyksellisen rasainen. Vaan kukapa olisi uskonut, millaisen trillerin ilta vielä tarjoaakaan.

Suurin huomio kiinnittyi Kalle Niemen ja Mika Karttusen sekä Miikka Mäki-Uuron ja Teemu Virtasen peleihin. Puolen pusteen karkumatkalla Virtaseen nähden ollut Karttunen varmistaisi voitolla mestaruuden, olisi tasapelillä vähintään uusintaottelussa ja häviöllä pahimmassa tapauksessa kokonaan mitalien ulkopuolella. Erinomaista turnausta pelaava Virtanen puolestaan tekisi kaikkensa pitääkseen Mäki-Uuron takanaan, ja Niemi arvatenkin janosi voittoa ja vähintään hopeista mitalia.

Mäki-Uuro valitsi Philidorin puolustuksella alkaneessa pelissä aggressiivisesti voittoa tavoittelevan jatkon 5.g4. Virtanen otti tarjotun sotilaan ja pelasi taidokkaasti jo varhaisessa vaiheessa seuranneen taktisen käsirysyn, jolla valkeilla pelannut Mäki-Uuro pyrki pelkistämään asemaa. Valkea sai uhraamansa sotilaan takaisin, mutta antoi sen kohta uudelleen. Tämä lahja riitti Virtaselle loppupelissä, ja kun toinenkin sotilas putosi, Mäki-Uuro katsoi tarpeettomaksi jatkaa peliä enää yhtään pidemmälle.

Niemen ja Karttusen ranskalainen seurasi 10 siirtoa lähes 80 vuotta vanhaa peliä Keres–Capablanca, jobka valkeilla pelannut virolainen voitti komeasti. Myös Niemi sai avauksesta hyvän aseman, mutta Karttusen neuvokas puolustautuminen johti kamppailun tasaväkiseen loppupeliin, jossa valkealla lähettiparista huolimatta ollut eväitä voiton pelaamiseen.

Näin Virtanen ja Karttunen olivat molemmat 4,5 pisteessä ja alkoivat valmistautua uusintaotteluun mestaruudesta.

Vilka Sipilän ja Mikaelin Agopovin mielenkiintoinen kamppailu säilyi alusta loppuun tasaisena, vaikka Sipilä peliä veikin ja välillä veitsenterällä ollut Agopov joutui puolustautumaan tarkasti kieli keskellä suuta. Tasapelin myötä Agopov jäi neljänneksi ja hallitseva Suomen mestari Sipilä kuudenneksi.

Tasan päättyi myös Daniel Ebelingin ja Tapani Sammalvuon jo varhaisessa vaiheessa eriväristen lähettien loppupeliksi pelkistynyt kamppailu. Molemmat saivat 3 pistettä ja jäivät turnauksen häntäsijoille. Tulos on molemmille pettymys. Ebeling lähti turnaukseen ykkösrankattuna ja Sammalvuo puolestaan oli juuri voittanut näytöstyyliin pikashakin Suomen mestaruuden.

Teemu Virtanen uusi Suomen mestari – Anastasia Nazarova naisten mestariksi

Nuori Teemu Virtanen yllätti kaikki täydellisesti ja voitti komeiden esitysten päätteeksi Suomen mestaruuden.

Ensi tiistaina 18 vuotta vuotta täyttävä Virtanen tuli SM-kilpailuun altavastaajana, ensikertalainen oli turnauksen viimeiseksi rankattu. Tämä ei kuitenkaan häntä hätkähdyttänyt, vaan nuorukainen otti komeasti voiton mestaruudesta käytyjen uusintapelien päätteeksi. Seitsemänkertainen Suomen mestari Mika Karttunen kaatui uusintapeleissä selvin numeroin 2-0.

Virtasesta tuli samalla kaikkien aikojen nuorin shakin Suomen mestari. Voitollaan hän lunasti myös paikan Suomen maajoukkueeseen joukkue-EM-kilpailussa myöhemmin syksyllä-

Kilpailussa toiseksi tuli Mika Karttunen ja kolmanneksi Kalle Niemi.

Naisten Suomen mestaruuden voitti kolmannen kerran peräkkäin 15-vuotias Anastasia Nazarova. Toiseksi kisassa tuli Alia Dannenberg ja kolmanneksi 14-vuotias Sarabella Norlamo.

Jännitys tiivistyy ennen viimeistä kierrosta

SM-kilpailussa jännistys säilyi viimeiselle kierrokselle.

Ennätystasaisen ja jännittävän kilpailun kuudennella kierroksella lauantaina Mika Kartunen otti piikkipaikan voitettuaan hallitsevan mestarin Vilka Sipilän hyvän pelinviennin päätteeksi.

Karttusella on viimeisellä kierroksella vastassaan Kalle Niemi, ja tasapelillä Mika varmistaa pääsynsä ainakin mestaruudesta pelattaviin uusintoihin, häviöllä puolestaan voi jäädä mitalikin saamatta. Kalle puolestaan halunnee kamppailusta koko pisteen. Jännittävä peli siis tulossa!

Kalle Niemi on hävinnyt kaksi viimeistä peliään. Perjantaina vähän ponnettoman esityksen jälkeen Vilka Sipilälle ja eilen lauantaina erinomaisesti pelanneelle jaoikeastaan koko turnauksen ajan loistaneelle Teemu Virtaselle. Ensi viikolla 18 vuotta täyttävä Virtanen on hyvin lähellä palkintosijaa ensimmäisessä SM-turnauksessaan.

Mikael Agopovin turnaus alkoi takkuisesti, mutta niin vain hänkin on kahden peräkkäisen voittonsa myötä noussut mitalistiehdokkaaksi. Teoriassa voitolla ja neljällä pisteellä on mahdollisuus jopa kultaan saakka. Vaikka turnaus tiedettiin tasaväkiseksi, kukapa olisi uskonut, että +1-tuloksellasaatetaan kamppailla voitosta…

Daniel Ebelingiä vastaan Agopov jäi avauksessa selvästi huonompaan asemaan, mutta selviytyi siitä tasavoimaiseen loppupeliin. Peli sai yllättävän päätöksen Danielin kuninkaan käveltyä asemaan, jossa mattia ei voinut enää torjua.

Tapani Sammalvuo teki kaikkensa voittaakseen Miikka Mäki-Uuron. Voitolla hän olisi asettanut kyseenalaiseksi näilläkin sivuilla esitetyn väitteen, että kultamitali on käytännössä mennyt sivu suun. Pelissä yliyrittäminen kuitenkin lopulta kostautui. Mäki-Uurolle jäi kuningattarien lopulta vaihduttua parempi asema, jonka hän realisoikin kylmäverisesti voitoksi.

Tilanne ennen viimeistä kierrosta on todella jännittävä. Pelit alkavat tänäänkin klo 15.