Viimeisen kierroksen pronssikamppailu

Analyysi: Heini Puuska & Miikka Mäki-Uuro

Kahdeksannen kierroksen mitalijahtia

Analyysit: Heini Puuska & Miikka Mäki-Uuro

Mitalisijoista käydään tiukkaa kamppailua

Naisten SM-kilpailu on ollut edellisvuosien mestarin kauppaa. Anastasia Nazarova jatkaa uskomattomalla tavalla puhtaalla pelillä. Mestaruus on jo lähes varmistettu ennen kahta viimeistä kierrosta, sillä seuraaviin pelaajiin on jo kahden pisteen ero. Kahdesta seuraavasta sijasta käydään erittäin kuumaa kamppailua. Peräti neljällä pelaajalla on mahdollisuudet saada mitali. Alia Dannenberg ja Sarabella Norlamo ovat viidessä pisteessä. Puolen pisteen päässä tulevat Tiina Turunen ja hämmästyttävillä peleillään huomiota saanut Pauliina Pelander.

8.kierroksen parit:

Walta – Pelander

Norlamo – Al Najar

Al Hamoud – Ristoja

Al Argha – Dannenberg

Turunen – Nazarova

Erik Rönkä, erikronka@gmail.com

Huimaa taistelua – ei yhtäkään tasapeliä kolmen kierroksen jälkeen!

Anastasia Nazarova on hallinnut naisten sarjoja nuoresta iästään huolimatta.

Naisten SM-turnauksessa kolmen kärki on ottanut eroa muuhun ryhmään jo kolmen kierroksen jälkeen. Maksimipisteissä jatkavat hallitseva mestari Anastasia Nazarova, viime vuoden pronssimitalisti Sarabella Norlamo ja ensimmäistä SM-turnaustaan pelaava Pauliina Pelander.

Kirkastaako Sarabella Norlamo viime vuoden pronssimitaliaan?

Erityisen mielenkiintoisen turnauksesta on tehnyt Pauliina Pelanderin otteet. Hänen hyperagressiiviseksi kuvattu pelitapa poikkeaa reilusti kahdesta muusta kärjessä porskuttavasta pelaajasta. Myöskään katsojilta tämä ei ole jäänyt huomaamatta, sillä moneen kertaan hänen laudan ympärillä on ollut ihmettelijöitä jopa tungokseen asti.

Pauliina Pelander on jo ensimmäisillä kierroksilla näyttänyt pelityylinsä kaikille selväksi.

Kahdella ensimmäisellä kierroksella turkulaisshakinpelaaja voitti häntäpään vastustajat ylivoimaisesti, mutta kolmannella kierroksella hän joutui jo taistelemaan kaikin voimin voittonsa eteen. Peli oli niin hurja ja dramaattinen, että sitä voisi verrata useita juonenkäänteitä sisältävään trilleriin. Peli tarinanomaisin kommentein:

Neljännellä kierroksella Pelander joutuu todelliseen tulikokeeseen, kun hän pelaa 1.sijoitettua Anastasia Nazarovaa vastaan. On lähes varmaa, että vaarallisen taktista peliä on luvassa. Riittääkö se kuitenkaan voittoon asti vastuksen koventuessa huomattavasti?

4.kierroksen parit:

Walta – Ristoja

Al Najar – Dannenberg

Pelander – Nazarova

Norlamo – Turunen

Al hamoud – Al Argha

Erik Rönkä, erikronka@gmail.com

Naisten SM-turnauksessa nähtiin rohkeaa peliä

Ensimmäisellä kierroksella Helsingin Shakkiareenalla käytävässä naisten SM-turnauksessa pelattiin rohkeita hyökkäyspelejä. Peräti kolmessa niistä nähtiin jo alkuvaiheessa pitkälle edenneitä g-sotilaita. Ennakkosuosikit voittivat pelinsä odotetusti, eikä yhtäkään tasapeliä sovittu.

Anastasia Nazarova – Alia Dannenberg 1-0

Turnauksen kaksi kärkisijoitettua kohtasivat jo ensimmäisellä kierroksella. Dannenberg pelasi pitkään hyvin, mutta lähes mestaritason luvuissa seilaava Nazarova otti lopussa yliotteen. Pelin loppusiirrot eivät valitettavasti taltioituneet jälkipolville ihailtavaksi:

Sarabella Norlamo – Päivi Walta 1-0

Sarabella Norlamo (vas.) aloitti turnauksen asemallisella pelillä.

Vielä juniorisarjoissa pelaava Norlamo osoitti upeaa asemallista ymmärrystä. Wallan ruutuheikkoudet jäivät lopussa ratkaisevaksi:

Tiina Turunen – Aulikki Ristoja 1-0

Ristojalla oli mahdollisuutensa pitkään, mutta viime hetken erehdys 66…Ta5?? maksoi hänelle vielä pisteen puolikkaankin:

Fatima Al Argha – Huda Al Najar 0-1

Valkeilla pelannut Al Argha pelasi sinnikkäästi tasaista asemaa, mutta väärään aikaan tehty linjan avaaminen ja sitä seurannut upseerin syöttö eivät tuoneet hänelle toivottua tulosta:

Lyal Al-Hamoud – Pauliina Pelander 0-1

Pelander pelasi erittäin rohkeaa shakkia. On mielenkiintoista seurata, kuinka pitkälle hurja hyökkäyspeli vielä kantaa:

2.kierroksen parit:

Walta – Dannenberg

Ristoja – Nazarova

Al Najar – Turunen

Pelander – Al Argha

Norlamo – Al Hamoud

Erik Rönkä, erikronka@gmail.com