ETUSIVU

Naiset shakkaa – naistenpäivän kunniaksi

Maaliskuun 8. on kansainvälinen naisten päivä, jonka tavoitteena on edistää tasa-arvoa ja naisten asemaa yhteiskunnan eri sektoreilla. Tämän vuoden teemana on haastaminen. Somessa teema näkyy tunnuksella #ChooseToChallenge.

 Naisten edustus shakissa on kansainvälisesti edelleen huomattavan alhainen. Se vaihtelee maittain muutamasta prosentista noin 40 % rekisteröityneistä pelaajista. Shakki on urheilua, ja Suomen Shakkiliitto on olympiakomitean alainen lajiliitto. Shakki on Suomessa suosittu lautapeli, mutta turnauksissa naisten osuus on kuitenkin vain 1–2 % luokkaa. Olisiko aika haastaa nuo luvut? 

Kansainvälinen shakkiliitto FIDE on asettanut tavoitteekseen lisätä naisten edustusta shakin parissa eri tehtävissä: pelaajina, valmentajina, tuomareina ja hallinnossa. Jo vuonna 1968 perustettiin Naisten komissio (WOM)  edistämään tätä asiaa, ja kansainvälisen shakkiliitto FIDEn presidentti Arkadi Dvorkovitš antoi lokakuussa 2019 lausunnon naisten shakin edistämisestä:

”It is also our responsibility to address and dismantle any barriers that girls or women face at engaging in this sport. FIDE can only fulfill its global mission if we can inspire young girls and pave their way to immerse in the game, foster their talent and provide every opportunity for them to compete at the very top level.”

Suomen Shakkiliitto ottaa haasteen vastaan ja on asettanut yhdeksi tämän vuoden tavoitteeksi edistää naisten shakin harrastamista ja edistää myös kilpashakkia naisten keskuudessa.  

HISTORIAA

Shakki on yli tuhat vuotta vanha peli. Sen juuret ovat Intiassa ja Persiassa, ja Eurooppaan se kulkeutui jo ennen 1000-lukua.  Vaikka shakki on perinteisesti ollut perin miehinen strategia- ja sotapeli, on lajin historiassa myös merkittäviä naispelaajia ja naisten maailmanmestaruudesta on oteltu jo vuodesta 1927 lähtien. Ensimmäiset naisten SM-kisat pelattiin vuonna 1957.

Shakkia voi harrastaa monella eri tasolla. Voit opiskella lajia tavoitteellisesti ja kilpailla siinä kansainvälisesti, tai voit harrastaa peliä henkilökohtaisena kehittymisenä ja ikään kuin kognitiviisena meditaationa. Shakilla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia keskittymiseen, muistiin ja oppimiseen. Shakki on kuin mindfulnessia, sen äärelle hiljennytään ja siihen on pakko keskittyä täysillä.

Tässä naisten päivän jutussa kerromme hieman shakin merkittävistä naishahmoista, kansainvälisen shakkiliitto FIDEn tavoitteista naisten shakin pelaamisen edistämiseksi sekä tietoa siitä, missä shakkia voi oppia ja harrastaa pandemiankin aikana.

MERKITTÄVIÄ SHAKKINAISIA MAAILMALLA

Modernin shakin merkittävimpänä naispelaajina pidetään Vera Menchikiä, joka voitti ensimmäisen naisten shakin maailmanmestaruuden 1927 ja puolusti menestyksekkäästi titteliään useita kertoja. Menchik aloitti shakin 9-vuotiaana, ja 15-vuotiaana hän osallistui koulussa järjestettyn shakkiturnaukseen tullen toiseksi.

Vera Menchik.

Muita merkittäviä nimiä naisten shakissa ovat unkarilaiset Polgárin sisarukset Judit ja Susan, kiinalainen Hou Yifan sekä intialainen Rohini Khadilkar. Kaikki hieman eri syistä.

Intiassa Khadilkarin sisaret osallistuivat 1970-luvulla menestyksekkäästi naisten shakkiturnauksiin.  Kohu kuitenkin syntyi, kun yksi heistä, Rohini, osallistui kaikille avoimeen eli käytännössä miesten turnaukseen.  FIDEn presidentti Max Euwe joutui ottamaan asiaan kantaa ja linjasi, ettei naisia voisi estää osallistumasta kansallisiin tai kansainvälisiin avoimiin kilpailuihin. 

https://www.espn.com/chess/story/_/id/30265331/gender-trenders-queens-gambit-how-india-women-chess-pioneers-fought-patriarchal-system-won

Judit Polgária pidetään kaikkien aikojen vahvimpana naispuolisena shakin pelaajana ja naispuolisena shakin ihmelapsena. Tarinan mukaan hän päihitti jo 5-vuotiaana perhetutun katsomatta lautaan ja 15-vuotiaana hän ansaitsi suurmestarin arvonimen.  Hän on ainoa nainen, joka on kyennyt voittamaan peleissä shakin miespuolisia maailmanmestareita, mm. Magnus Carlsenin, Anatoli Karpovin ja Garri Kasparovin.

Susan Polgár puolestaan  oli jo 15-vuotiaana maailman korkeimmalle rankingissa sijoittunut naispelaaja. Vuonna 1991 hän sai suurmestarin arvonimen ja on voittanut yhteensä 12 mitalia naisten shakin olympialaisissa. Susan Polgár asuu nykyään Yhdysvalloissa ja toimii aktiivisesti shakin parissa mm. valmentajana. Hän on ensimmäinen naisvalmentaja (Texas Tech Knight Riders) ja johtaa perustamaansa SPICE-shakkiopistoa (Susan Polgar Institute for Chess Excellence) Websterin yliopiston yhteydessä sekä tukee perustamansa säätiön kautta lahjakkaita nuoria naispelaajia.  Hän oli naisten maailmanmestari vuosina 1996 ja 1999.

Susan ja Judit Polgár.

Hou Yifan osallistui 12-vuotiaana naisten shakin MM-kisoihin vuonna 2006 ja voitti maailmanmestaruuden vuonna 2010. Häntä pidetään tällä hetkellä ehkä vahvimpana aktiivisena naispelaajana.

MERKITTÄVIÄ SHAKKINAISIA SUOMESSA

Suomessa on kilpailtu naisten SM-shakissa vuodesta 1957. Ensimmäisen mestaruuden voitti Sirkka-Liisa Vuorenpää (Landry), ja hänellä on peräti kuusitoista Suomen mestaruutta.  Tämän hetken aktiivisista pelaajista eniten mestaruuksia on naisten kansainvälisellä mestareilla Johanna Paasikankaalla, Tanja Tuomisella (Rantanen) sekä naisten FIDE-mestari Anastasia Nazarovalla, viisi mestaruutta kullakin. Päivi Walta ja Heini Puuska ovat molemmat naisten FIDE-mestareita ja voittaneet kansallisen mestaruuden neljästi. Suomen ainoa naisten shakin suurmestari Niina Koskela on puolestaan voittanut Suomen mestaruuden kolmasti. Vuodesta 2012 hän siirtyi edustamaan uutta kotimaataan, Norjaa. Tällä hetkellä naisten shakkimaajoukkueen muodostavat Johanna Paasikangas, Anastasia Nazarova, Sarabella Nortamo, Heini Puuska, Alia Dannenberg, Heljä Lehtinen ja Heini Rinne

Suomen maajoukkueen naisia: Heini Rinne, Sarabella Norlamo ja Anastasia Nazarova.

Kilpaurheilun lisäksi shakkia voi myös lähestyä filosofisesti. Kolminkertainen Suomen mestari Aulikki Ristoja teki 1976 filosofian alaan kuuluvan lisenssiaattityön Shakin estetiikasta – Dynamiikan nautinto ja älyllinen kauneus shakkipelissä. Hän on kirjoittanut shakkiaiheisia kirjoja ja sarjakuvia. Kirjeshakissa hän on ainoana suomalaisena naisena saavuttanut naisten kansainvälisen mestarin arvon.

KANSAINVÄLINEN NUORI TÄHTI QIYU ZHOU

Qiyu Zhou on kiinalaissyntyinen nykyään Kanadassa asuva shakin naisten suurmestari (2017) ja FIDE mestari (2016). Hän muutti varhain vanhempiensa työn perässä Ranskaan ja sittemmin Suomeen. Hän oli jo nuorena poikkeuksellinen lahjakkuus ja edusti Suomea vuosina 2005–2011 mm. nuorten MM-kisoissa U8-sarjassa. Vuonna 2010 hän voitti naisten Suomen mestaruuden 10-vuotiaana ja on edelleen kaikkien aikojen nuorin Suomen mestari.  Nykyään hän opiskelee nyt taloustieteitä ja statistiikkaa sekä on yksi suosituimmista shakin striimaajista. Twitchissä löydät hänet nimellä aka NEMSKO.

MISSÄ SHAKKIA VOI HARRASTAA

Normaalioloissa shakkia voi harrastaa shakkikerhoissa ympäri Suomen. Nyt korona-aikana shakkia voi pelata kätevästi netissä oman tasoista vastustajaa vastaan. Suosituimpia alustoja ovat chess.com ja Lichess.org.

Suomen Shakkiliitolla on Lichess.org palvelussa oma ryhmä. Mukaan voivat liittyä kaikki suomalaiset tai suomalaisia shakkikerhoja edustavat pelaajat. Sinun ei tarvitse välttämättä olla shakkikerhon jäsen, voit tulla mukaan verkottumaan ja oppimaan lisää. Lichess-palvelussa on paljon tehtäviä ja harjoituksia itseopiskelun tueksi. 

Lichess-palvelussa pelataan myös viralliset turnaukset. Shakki on mukana myös Assembly Winter 2021 -tapahtumassa. Suomi–Ruotsi-maaottelu pelataan Lichess alustalla 20.3.2021. Turnausta voit seurata mukana verkossa, YLE Areenassa tai YLEn Twitch-kanavalla.  

Jos haluat verkostoitua netissä muiden shakista kiinnostuneiden tai shakkia pelaavien naisten kanssa, niin olemme perustaneet siihen tarkoitukseen omat ryhmät sekä Lichess.org että Chess.com -palveluihin: ShakkiNaiset ja englanninkielinen ryhmä Women in Chess Finland. Ryhmissä voit keskustella ja kysyä lisää shakin harrastamisesta verkossa sekä shakkikerhoissa.

Kannattaa myös tutustua suomalaisten shakkiopettajien tuottamaan sisältöön vaikka YouTubessa kanavilla Saulin Shakki tai Shakkilinna

MITEN PÄÄSET MUKAAN

Kiinnostuitko ja haluaisit oppia lisää? Mukaan pääset helposti vaikka tilaamalla uutiskirjeen tai liittymällä Suomen Shakkiliiton ryhmään Lichessissä. 

Suunnittelemme myös naisille omaa shakkikoulua. Jos kiinnostuit, niin vastaathan kyselyymme, niin voimme ottaa toiveet huomioon kurssin sisältöä suunniteltaessa ja voit ilmoittaa myös kiinnostuksesi osallistua kurssille.

 Tervetuloa mukaan!

Tilaa uutiskirje

* pakolliset tiedot
Suomen Shakkiliitto (SSL) on olympiakomiteaan kuuluva shakin lajiliitto. Sen tehtävänä on edistää pelaamista monipuolisena ja kehittävänä harrastuksena ja mahdollistaa, tukea ja kannusta shakin kilpailutoimintaa lajin eri muodoissa. Shakkiliitto edustaa maatamme kansainvälisessä shakkiliitto FIDEssä, Euroopan Shakkiliitto ECUssa sekä Pohjoismaiden shakkiliitossa.