Pikashakkisäännöt ja erikoismääräykset joukkuepikashakin SM-kilpailuja varten sääntötulkintoineen

1. Kilpailun järjestää Jyväs-Shakki ry.

2. Kilpailun johtajana toimii Markku Raitanen.

3. Kilpailun tuomareina toimivat: Mika Hakala (päätuomari), Veikko Valo, Timo Oksanen, Mika Pirttimäki ja Marko Tauriainen.

4. Suomen mestaruuden tai muun mitalin voi voittaa vain suomalainen seurajoukkue, jossa saa olla korkeintaan yksi ulkomaalainen pelaaja. Ulkomaisen tai puulaakijoukkueen osallistumista sunnuntain loppuryhmiin ei ole rajoitettu, mutta sellainen joukkue ei voi saada SM-mitaleita.

5. Joukkueiden sijoitukset määräytyvät seuraavasti:
– Kaikki ottelunsa voittanut joukkue voittaa ryhmänsä pelipisteistä riippumatta
– pelipisteet
– joukkuepisteet (voitto 2, tasapeli 1 ja häviö 0)
– joukkuevoitot
– keskinäinen ottelu
– keskinäisessä ottelussa korkeammalla pöydällä saavutettu voitto
Tarvittaessa pelataan uusintaottelu mestaruuden kyseessä ollen, muulloin ratkaistaan sijoitukset arvalla.

6. Peliaika on 5 + 5 minuuttia.

7. Peliä pelataan Fiden shakkisääntöjen (normaali shakki sekä täydennykset nopeaa ja pikashakkia varten) mukaisesti seuraavin poikkeuksin.

8. Tuomarilla ei ole oikeutta huomauttaa ajan ylityksestä tai laittomasta siirrosta, vaan niistä huomauttaminen on pelaajan vastuulla. Tuomari voi kuitenkin lopettaa pelin, jos kummankin pelaajan aika on loppunut.

9. Virheellistä alkuasemaa saa korjata vain ensimmäisten kolmen siirron aikana.

10. Kuninkaan lyöminen katsotaan laittomaksi siirroksi.

11. Linnoitus ei ole sallittu, jos siirtovuorossa oleva pelaaja tarkoituksellisesti koskettaa ensin torniaan ja vasta sitten kuningastaan.

12. Kaikki siirrot on tehtävä vain yhtä kättä käyttäen. Kahdella kädellä pelaaminen katsotaan laittomaksi siirroksi.

13. Virheellisesti tai puutteellisesti tehty sotilaan korotus katsotaan laittomaksi siirroksi.

14. Pelaaja saa korjata (parantaa) nappuloiden sijaintia laudalla vain omalla ajallaan.

15. Jos pelaaja saattaa epäjärjestykseen yhden tai useamman nappulan ja painaa vastustajansa kellon käyntiin, se johtaa lähtökohtaisesti näiden sääntöjen kohdan 17 mukaiseen häviöön. Jos pelaaja on kuitenkin ilmeisen tahattomasti aiheuttanut epäjärjestyksen ja painanut vastustajansa kellon käyntiin, hänelle on annettava mahdollisuus korjaukseen käynnistämällä hänen kellonsa.

16. Fiden kilpailusääntöjen kohdat 9.2 ja 9.3 (tasapelivaatimukset) eivät ole voimassa.
– Peli voi shakin sääntöjen mukaan päättyä tasan usealla tavalla eli mm. aseman viisinkertaiseen toistumiseen tai kuolleeseen asemaan, jossa matin tekeminen ei ole mahdollista millään laillisilla siirroilla.
– Pelaaja voi vaatia tasapeliä sen perusteella, että vastustaja ei yritä voittaa peliä ”normaalein keinoin”. Hänen on pysäytettävä kellonsa ja kutsuttava tuomari paikalle. Jos vastapelaaja ei suostu tasapeliin, hänen on pelattava niin, että peli edistyy. Jos tuomari toteaa, ettei peli edisty, hän määrää pelin tasapeliksi. Jos peli ei ole edistynyt tasapelivaatimuksen jälkeen, tuomari voi tuomita pelin tasapeliksi, vaikka aika olisi ylittynyt.

17. Peli päättyy ensimmäiseen laittomaan siirtoon tai sellaiseksi katsottuun toimenpiteeseen, josta vastapelaaja esittää vaatimuksen. Kiistatilanteissa kutsutaan paikalle tuomari, joka tekee asiassa päätöksen.
– Laittomaan toimenpiteeseen syyllistynyt häviää pelin.

18. Vastustajan ajan ylittyessä pelaaja voi vaatia voittoa vain, jos hänellä on mattiin riittävä materiaali. Riittävä materiaali tarkoittaa materiaalia, jolla pelaaja voi pakottaa matin yksinäisestä kuninkaasta. Apumatteja ei oteta huomioon.
– Jos pelaaja, jolla on vielä aikaa jäljellä, voi osoittaa välittömästi pakottavan mattiin johtavan siirtosarjan, hän voi vaatia voittoa, vaikka materiaali ei yleisesti riitäkään mattiin pakottamiseen.

19. Jos havaitaan sekä pelaajan laiton siirto että vastustajan ajan ylitys, niin laittoman siirron tehnyt pelaaja häviää pelinsä.

20. Mikäli kummankin pelaajan aika on loppunut, peli on tasapeli.

21. Pelaajan matkapuhelin tai muu elektroninen kommunikaatiolaite on pidettävä täysin suljettuna. Kännykän soimisesta tai muusta kännykästä aiheutuvasta äänestä tuomitaan häviö.

22. Pelaajien on käyttäydyttävä asiallisesti. Alkoholin nauttiminen pelin aikana on ehdottomasti kielletty, ja tupakoinnissa on noudatettava tupakkalain vaatimuksia ja järjestäjien antamia määräyksiä. Myös doping-säännöksiä (www.suek.fi) on noudatettava.

23. Tuomari voi antaa sääntöjä rikkovalle pelaajalle huomautuksen, varoituksen tai poistaa hänet kilpailusta.

24. Tuomareiden päätökset ovat lopullisia, eikä niistä voi valittaa.

 

KILPAILUKUTSU

PELIPAIKKA

LOHKOJAKO

AIKATAULU

KIVIKYLÄ-CUP