Shakin SM 2018 alkaa

Tämän vuoden SM-turnaukset pelataan Shakkiareenalla Helsingissä. Yleisestä SM-turnauksesta on tulossa jälleen todella kovatasoinen kotimainen kilpailu, sillä mukana on suuri joukko parhaita suomalaisia shakinpelaajia. Neljä Suomen mestaria. Seitsemän SM-mitalistia. Haastajana heillä on muun muassa tämän vuoden nuorten Suomen mestari ja viime vuoden avoimen SM:n voittaja.

Naisten SM-turnauksessa on tänä vuonna ilahduttavasti mukana kymmenen pelaajaa kuten yleisessä SM.ssäkin. Ennakkosuosikkina kisaan lähtee kolmena edellisenä vuotena mestaruuden vienyt 16-vuotias Anastasia Nazarova. Kovimpina haastajina hänellä on toistaiseksi aina hopealle taipunut Alia Dannenberg ja 15-vuotias Sarabella Norlamo.

Myös seniorien 65+ ja 50+ -sarjoissa käydään kova kamppailu. +65-ryhmä aloittaa samaan aikaan yleisen ja naisten SM:n kanssa ja mukana on peräti 20 kokenutta jermua, kärjessä Juhani Sorri ja Kaj Kivipelto. +50-ryhmän Suomen mestaruuksista kamppaillaan tulevana viikonloppuna.

Tule mukaan Shakkiareenalle jännittämään pelejä – tai seuraa mestarien yhteenottoja kotona livenä näiden sivujen kautta. Pelit välitetään digilautojen avulla. Erik Rönkä pitää sohvaperunat ajan tasalla kirjoittamalla kierrosraportteja näille sivuille.

Pelit käynnistyvät joka päivä klo 15 juuri siellä missä oletkin. On aika käynnistää voittajaveikkaukset!

 

Pelaajat

kansainvälinen mestari
seura: Tammer-Shakki
s. 1981 | selo 2489 | elo 2466
7 SM-kultaa, 4 hopeaa ja 4 pronssia
shakkiolympialaisissa 2000–2016 | joukkue-EM 2003–2017

Mika Karttunen

Mika lähtee SM-kisaan mukaan kilpailun Selokunkkuna vahvuusluvulla 2489. Mikan seitsemän pitkän pelin Suomen mestaruutta puhuvat puolestaan – hän on vähintään hienoinen ennakkosuosikki lähes kaikissa turnauksissa, joissa hän pelaa. Mikaa ei ole kuitenkaan Köykän mainitseva ”pirullinen ennakkosuosikin viitta” usein häirinnyt, vaan hän on usein pystynyt lunastamaan odotukset. Mika on kova taistelija ja dynaaminen pelaaja, joka on ainakin yksittäisissä peleissä pystynyt tasaväkisesti haastamaan maailman huippupelaajia. Hän on monipuolinen shakkiammattilainen, joka tunnetaan pelitaitojensa lisäksi myös shakkiopettajana, -valmentajana, ja -kirjailijana.

Mika odottaa tiukkaa kisaa: ”Odotan tämän vuoden kisasta tasaista ja jännittävää. Omalla panoksellani pyrin tekemään kisasta mielenkiintoista seurattavaa, olin sitten lopputuloksissa ensimmäinen tai viimeinen. Alustava turnaussuunnitelmani on, että mitään tasapelilässynlässyä en ala ketään vastaan pelaamaan, sillä itseäni kiinnostaa kisassa vain voitto. Voin silti olla semi-tyytyväinen muuhunkin mitalisijoitukseen, jos joku muu osoittaa pelaavansa kisassa parempaa shakkia.”

Hän tuntee hyvin SM-turnauksen, ja tietää sen eroavan muista kisoista: ”Pitkään pelanneena olen toki tottunut siihen, että kaikki menee toisinaan pieleen ja ennakkosuosikit eivät yksittäisessä kisassa välttämättä onnistu. Shakin SM-kisa on lisäksi spesiaaliturnaus, jossa on perusturnausta suurempi yleislataus ja sitä kautta suorituspaineet sekä turnauksen aikainen stressi. Panoksena on Suomen mestaruus ja edustuspaikat kv. kisoihin. Oman säväyksensä antaa lisäksi se, että shakkiyhteisöllä on pelien seuraamista kohtaan suurempi kiinnostus kuin muiden tavallisten turnausten kohdalla. Sekä pelaajien että shakkiyleisön kannalta on harvinaista ja mielenkiintoista, että samassa turnauksessa kohtaa iso osa Suomen kärkipelaajista. Nämä lisämausteet antavat turnaukselle mukavan tulisen twistin.”

Mika korostaa pitkään turnaukseen valmistautumisessa fyysisen kunnon merkitystä: ”Kisaan olen valmistautunut pelaamalla paljon tennistä shakillisten asioiden ohella. Nykyään pelaan normaalisti kaksi kertaa viikossa, mutta viime viikkoina on kiritty, jotta saadaan yleiskuntoa ylöspäin. Esimerkiksi tällä viikolla tulee pelattua kuusi kertaa (1,5 h per kerta). Hyvä fyysinen kunto auttaa siihen, että jaksaa jauhaa skarpisti pitkiä pelejä. Turnaus ottaa kuitenkin jo minun ikäiselle eri tavalla koville kuin vaikkapa 10 vuotta sitten, ja turnauksiin täytyy asennoitua eri tavalla kuin nuorempana. Tänä vuonna uskon jaksavani jauhaa viisituntisia pelejä helposti. Niitä odotellessa.”

kansainvälinen mestari
seura: ComeOn
s. 1978 | selo 2454 | elo 2436
2 SM-kultaa, 2 SM-pronssia
shakkiolympialaisissa 1998, 2008–14 | joukkue-EM 1999, 2007–15

Mikael Agopov

Mikael on kokenut kansainvälinen mestari, joka on peliurallaan onnistunut voittamaan Suomen mestaruuden kahdesti. Viime aikoina hän on keskittynyt pelaamaan lähinnä sarjapelejä, mutta niissä jälki on ollut sitäkin vakuuttavampaa. Mikael kuului viime sarjakaudella liigan voittaneen SK ComeOnin luottopelaajiin ja tahkoi kaudella vakuuttavan 9,5/11 tuloksen! Mikael on analyyttisen tarkka pelaaja, joka pelaa varmaa ja asemallista shakkia. Hän on tasaisen vahva kilpapelaaja, jonka sekä shakilliset, henkiset että fyysiset ominaisuudet ovat kunnossa pitkää turnausta ajatellen.

Mikael ei ota tämän vuoden turnauksesta turhia paineita: ”Tavoitteeni on pelata niin hyvin, ettei jälkikäteen hävetä.”

Elämäntilanteensa takia hän ei ole pystynyt valmistautumaan kisaan täysillä: ”Päivätyö ja kaksi pientä lasta ovat aika lailla vieneet mehut, joten minulla ei ole ollut voimia valmistautumiseen. Odotustenkin täytyy siis olla sen mukaiset. Mitalia pitäisin urheilullisena saavutuksena.”

kansainvälinen mestari
seura: ComeOn
s. 1975 | selo 2451 | elo 2435
2 SM-kultaa
shakkiolympialaisissa 1994–8, 2002–8 | joukkue-EM 1999, 2003–5, 2011, 2015

Tapani Sammalvuo

Tapani on ollut koko 2000-luvun kiistatta yksi vahvimmista suomalaisista shakinpelaajista, vaikka hänen edellisestä pitkän pelin SM-mitalista onkin vierähtänyt jo 13 vuotta. Tämä useita kieliä sujuvasti puhuva maailmankansalainen pelaa säännöllisesti vahvoissa kansainvälisissä turnauksissa ja mestaruussarjoissa ulkomailla. Hänellä on myös pitkä kokemus shakin valmentamisesta. Tapanin shakillinen ymmärrys ja avaustuntemus on erittäin vahvalla tasolla, ja hän pelaa useimmiten hyvin varmaa shakkia. Jos Tapani löytää hyvän pelifiiliksen ja paketti pysyy kasassa myös taktisesti, hänellä on mahdollisuudet mihin vain.

Tapani lähtee kisaan itsevarmasti: ”Viimevuotiseen tapaan pidän itseäni suosikkina voittamaan turnauksen. Tästä tavoitteesta en anna periksi hiuskarvaakaan! Turnauksessa tullaan näkemään loistavaa kamppailushakkia, järkyttäviä virheitä ja ylivoimainen voittaja.”

Hänen heikko menestyksensä viime vuoden kisassa selittyy inhimillisellä erehdyksellä: ”Viime vuonna päädyin turnauksessa viimeiseksi vain sen takia, että luin turnaustaulukkoa vahingossa väärin päin.”

kansainvälinen mestari
seura: TuTS
s. 1987 | selo 2394 | elo 2383
2 SM-kultaa, 2 hopeaa
shakkiolympialaisissa 2010–2016 | joukkue-EM 2013 ja 2017

Vilka Sipilä

Vilka pelaa värikästä ja ennalta-arvaamatonta shakkia, ja häntä vastaan on vaikea valmistautua sekä avausteoreettisesti että psykologisesti. Jossain kohtaa Vilka tunnettiin erittäin kokeellisista avauksistaan, mutta vuosien aikana Vilkan pelityyli on kypsynyt. Nykyään varmasti kaikki ottavat Vilkan vakavissaan ja suhtautuvat häneen vaarallisena vastustajana. Välillä Vilka pelaa huipputietokoneen tarkkuudella, mutta välillä hänen pelinsä lähtevät jo alusta asti pahasti väärille raiteille, ja tappioita voi tulla huomattavasti heikompiakin pelaajia vastaan.

Hän on voittanut yleisen SM:n kahdesti sekä onnistunut saamaan kaksi kiinnitystä suurmestarin titteliin vahvoista kansainvälisistä turnauksista. Myös lisäkiinnityksiä on ollut tarjolla, mutta niiden saaminen on kaatunut erilaisiin ulkoshakillisiin kommelluksiin, joita Vilkalla riittää. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, mikä on viime aikoina hieman vähemmän pelanneen Vilkan pelikunto, mutta kaikki edellytykset kultataistelussa mukana olemiseen Vilkalta löytyvät.

Hieman arvoituksellisen pelaajan vastaus turnausodotuksia koskeviin kysymyksiin oli tavan mukaisesti myös hieman arvoituksellinen: ”Ostin tässä hiljattain arpalipukkeen sekä lottoon että SM-kilpailuun. Yllättäen lotossa ei tullut mammonaa eikä kunniaa. Ymmärsin heti maailmankaikkeuden realiteetin. Hyppäsin siis elolaskuriin saamaan odotettavan keskiarvotulokseni. Joudun näin nöyrtymään ja tyytymään yhdeksään pisteeseen. Muissa ulottuvuuksissa saakoon minä, saakeli, vaan pisteen roposia. Kaikki keskiarvon puolesta!”

fidemestari
seura: JyS
s. 1977 | selo 2369 | elo 2349
2 hopeaa
shakkiolympialaisissa 2016 | joukkue-EM 2009

Tommi Luukkonen

Tämä persoonallinen jyväskyläläinen fidemestari on hyvänä päivänä vaarallinen vastustaja kenelle tahansa. Peräti viisi kiinnitystä kansainvälisen mestarin titteliin ja useat päänahat vahvoista suurmestareista kertovat, että kaikki edellytykset KvM-titteliin löytyvät. Jonkinlainen shakillinen rimakauhu on kuitenkin iskenyt aina, kun luku on lähestynyt vaadittua 2400 pisteen rajaa, joten titteli on jäänyt vielä saamatta. Tommilla on luova pelityyli, ja hän ei arkaile uhrata materiaalia, jos näköpiirissä on riittävästi dynamiikkaa ja kompensaatiota – välillä tyyli johtaa toivottuun lopputulokseen, mutta luonnollisesti aina ei.

Tommin odotukset kisasta ovat korkealla: ”Kaksi vuotta sitten melkein voitin kisan, ja se antoi itseluottamusta. Toki kisa on tänä vuonna kovempitasoinen. Urheilullisessa mielessä ennen kaikkea olympiapaikkaa lähdetään hakemaan, ja tietenkin KvM-titteli olisi mahtava päätös kisalle.”

Laudan äärellä Tommin tavoitteena on pitää paketti kasassa koko kisan ajan: ”Shakillisesti toivon pystyväni esittämään parasta puoltani ja luomaan kauniita pelejä sekä ennen kaikkea välttämään typeriä, hätäilystä aiheituvia häviöitä. Toivon, että jos minut voitetaan, se tapahtuu siksi, että vastustaja oli parempi eikä siksi että annan jotain lahjaksi.”

Tommi on valmistautunut kisaan monipuolisesti: ”Valmistelen luonnollisesti avauksia katsomalla paljon vastustajien pelejä. Vähintään yhtä tärkeää on analysoida omia viimeaikaisia pelejä ja pyrkiä ymmärtämään, mistä häviöt ovat aiheutuneet. Pelaan paljon harjoituspelejä ja tutkin monipuolisesti shakin eri osa-alueita. Klassisten pelien katsominen ja siirtojen arvaaminen on ollut minulle mieleinen treenimuoto, tarkastan siirrot jälkikäteen koneella. Tietysti Chesstempon taktiikkatreenit ovat myös aina hyväksi. Koetan myös parantaa fysiikkaani, sillä SM-turnaus on kova rääkki, joka vaatii fyysistä kuntoa, varsinkin kun en ole enää ihan nuori.”

fidemestari
seura: Tammer-Shakki
s. 1990 | selo 2364 | elo 2345
o
o
o

Pekka Köykkä

Pekka oli aikoinaan ensimmäinen Tammer-Shakin juniorikasvatti, joka onnistui vakiinnuttamaan paikkansa Tampereen vahvassa liigajoukkueessa. Pekka on käytännöllistä shakkia pelaava periksiantamaton taistelija, joka varsinkin JSM:ssä tekee kaudesta toiseen tasaisen tappavaa tulosta. Pekan seloennätys 2390 on tältä vuodelta, ja vahvuuslukukehitys on ollut nousujohteista. Varmaa on, ettei Pekka tule kisassa antamaan yhtään pisteen puolikastakaan helpolla kenellekään. Henkilökohtainen SM-mitali häneltä vielä puuttuu, ja sitä lähdetään varmasti tulevana viikkona Shakkiareenalle tavoittelemaan.

Pekan odotukset kisasta ovat korkealla: ”Odotan innolla turnausta, koska tämä on melkein ainoa turnaus Suomessa, jossa minun ei tarvitse kantaa pirullista ennakkosuosikin viittaa.”

fidemestari
seura: SalSK
s. 1981 | selo 2359 | elo 2310
o
o
o

Jari Järvenpää

Jari on ollut koko alkuvuoden vahvassa pelivireessä, mistä osoituksena turnausvoitot kovatasoisista EtVaSin ja Salon viikonlopputurnauksista. Jos suoritustaso pysyy samanlaisena, hänellä on hyvät mahdollisuudet olla mitalitaisteluissa mukana. Kaksi KvM-kiinnitystä osoittavat, että Jari pystyy hyviin ja tasapainoisiin suorituksiin, vaikka vastus olisikin kovaa. Jari tunnetaan aktiivisena analyysien tuottajana, ja hän onkin ollut yksi suosittujen Areenan analyysisessioiden vakioluennoitsijoista. Hän on vahva erityisesti avauspelaajana, ja monet mestaritason pelaajat ovatkin joutuneet pahan kerran Jarin avausvalmisteluiden yllättämäksi.

SM-mitali Jarilta vielä puuttuu, mutta ensi viikolla tilanne olisi suunnitelmissa korjata: ”Tavoitteena on pronssimitali, joka olisi ensimmäinen SM-mitalini. Pelaan nykyään sinnikkäämmin huonoja asemia ja hieman olen imenyt vaikutteita muilta pelaajilta, joten uusia jippoja voi näkyä! Odotuksina on anastaa ainakin pisteen puolikkaita kärkipelaajilta sekä säilyttää selotasoni.”

Jari on valmistautunut kisaan huolella: ”Olen valmistautunut monipuolisesti, muun muassa Mikan edellisvuoden videoanalyysien avulla ja SM-pelejä tutkimalla, myös omia häviöitäni.”

fidemestari
seura: MatSK
s. 2002 | selo 2358 | elo 2341
o
o
o

Toivo Keinänen

Tänä vuonna 16 vuotta täyttävä Toivo Keinänen varmisti paikkansa SM-turnaukseen voittamalla alle 20-vuotiaiden Suomen mestaruuden viime kesänä, vaikka hänen huippuselonsa olisi oikeuttanut kisapaikkaan joka tapauksessa. Toivo on jo pitkään ollut Suomen kärkijuniori, josta osoituksena juuri päättyneen nuorten SM-kisan voittokin on, ja hänen debyyttinsä yleisessä SM-kisassa tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen. Viime JSM-kaudelta saavutettu KvM-tulos kertoo siitä, että Toivo pystyy taistelemaan kovankin paineen alla muita Suomen kärkipelaajia vastaan ja tekemään tasaisen varmaa tulosta.

Toivo ei turhia jännitä, vaikka onkin ensikertalaisena mukana: ”Odotan kovatasoisesta kisasta paljon tiukkoja pelejä Suomen huippuja vastaan, sillä tällaista mahdollisuutta ei ole monissa turnauksissa. Tavoitteenani kisaan on hyvä suoritus, ja ensikertalaisena olen tyytyväinen omaa vahvuuslukuani vastaavaan suoritukseen. Jos käy erittäin hyvä tuuri, niin olisi kiva yrittää toista KvM-normia.”

fidemestari
seura: TuTS
s. 1986 | selo 2338 | elo 2336
1 SM-hopea, 1 SM-pronssi
joukkue-EM 2017
o

Kalle Niemi

Kalle oli yksi viime vuoden SM-turnauksen selkeitä onnistujia, ja tasapainoinen turnaus palkittiin pronssimitalilla. Kalle oli lahjakas pelaaja jo junioriaikoina, jolloin hän nousi nopeasti kohti Suomen kärkeä. Hän piti kuitenkin useamman vuoden tauon shakista junioriaikojen jälkeen, mutta on viime vuosina taas aktivoitunut kilpapelaajana. Shakki on vahva osa hänen arkeaan muutoinkin kuin harrastuksena, sillä Kalle toimii ammatikseen shakin opettajana ja valmentajana. Tulevaksi liigakaudeksi hän siirtyy takaisin vahvistamaan TuTSin liigajoukkuetta. Kalle on shakkilaudan äärellä käytännöllinen pelaaja ja kova kamppailija.

Viime vuoden mitalistin tavoitteena on luonnollisesti mitali myös tänä vuonna: ”Odotuksissa on kova kisa ja paljon tiukkoja pelejä. Mitali on tavoitteena.”

kansainvälinen mestari
seura: ComeOn
s. 1978 | selo 2318 | elo 2322
1 SM-hopea, 2 SM-pronssia
shakkiolympialaisissa 2002, 2006 | joukkue-EM 2005, 2011, 2015

Sampsa Nyysti

Sampsa tekee muutaman vuoden tauon jälkeen paluun SM-kisoihin. Hän on urallaan voittanut kaksi SM-pronssia ja yhden hopean, mutta kultaa ei ole pitkässä pelissä tullut vielä. Sampsa on varma pelaaja, jonka otteet voivat parhaimmillaan olla suurmestaritasoisia. Tästä todisteena kaksi kiinnitystä suurmestarin titteliin. Viime vuosina Sampsan tuloskunto on ollut vaihteleva, mutta kaikki edellytykset mitalikamppailuun kuitenkin löytyvät.

Sampsan pelityyli on asemallinen, mutta hän pystyy tilanteen tullen rakentamamaan myös vaarallisia hyökkäyksiä.  Hänet tunnetaan myös vahvana avauspelaajana, joka pyrkii haastamaan vastustajansa alusta asti. Esimerkkejä Sampsan avauskäsittelyistä on päätynyt useaan avauskirjaan asti.

Sampsa ei ota kisasta turhia paineita:  ”Taso on tänäkin vuonna kova, joten luonnollinen tavoite itselleni on jumbosijan välttäminen ja ennen kaikkea peleistä nauttiminen.”

Myös selotoimikunnassa vaikuttava Sampsa luottaa vahvuuslukuihin ennakkosuosikkeja arvioidessa: ”Viime vuoden turnaus oli poikkeuksellisen tasainen, mutta tälle vuodelle ennustan, että voittaja saa vanhaan malliin vähintään 7/9. Suosikit löytyvät luonnollisesti vahvuuslukulistojen kärjestä.”