Info

 

PELIPAIKKA
Shakkiareena, Hiomotie 10, 00380 Helsinki

AIKATAULU
Pelinumeroiden arvonta 11.6. Shakkiareenalla klo 11 (sekä yleinen että naisten sarja)
Osanoton varmistu 12.6. klo 13-14
Turnaus pelataan 12.-18.6. Pelit alkavat joka päivä klp 15.

MIETTIMISAIKA
90 min / 40 siirtoa + 30 min, lisäaikaa kuhunkin siirtoon 30 s alkaen 1. siirrosta.

KILPAILUORGANISAATIO
Päätuomari: Mika Hakala
Tuomarit: Seppo Karasmäki ja Jouni Lehtivaara
Turnausjohtaja: Marko Tauriainen

KILPAILUN ERIKOISMÄÄRÄYKSET

Yleinen SM 12.–18.6.2017

1. Kilpailut järjestäjää Suomen Shakkiliitto. Järjestelytoimikunnassa ovat KT Marko Tauriainen ja KT Jyrki Kytöniemi.

2. Kilpailujen johtajana toimii KT Marko Tauriainen (050 5813500). Muina toimitsijoina ovat Arto Heimonen ja Jarmo Haverinen

3. Kilpailujen tuomareina toimivat: päätuomari FT Mika Hakala, tuomarit KvT Jouni Lehtivaara ja KT Seppo Karasmäki. Tuomareiden päätökset ovat lopullisia.

4. Yleinen SM pelataan 7-kierroksisena. Pelijärjestys arvotaan sunnuntaina 11.6. Shakkiareenalla. Kilpailujen osanottajien läsnäolo arvonnassa ei ole pakollinen.

5. Osanoton lopullinen varmistaminen tapahtuu ensimmäisen kierroksen pelipäivänä maanantaina 12.6. klo 13–14. Palkintojenjako suoritetaan viimeisen kierroksen pelien sekä mahdollisten uusintapelien päätyttyä sunnuntaina 18.6.2017. Pelit pelataan maanantaista 12.6. sunnuntaihin 18.6. joka päivä alkaen klo 15. Mahdolliset uusintapelit pelataan viimeisen kierroksen jälkeen, kuitenkin siten, että uusintaparien varmistuttua uusinta alkaa noin 10 minuutin kuluessa, vaikka muita pelejä olisi vielä käynnissä.

6. Kunkin ryhmän aikataulua voidaan täsmentää kilpailun aikana sopimalla asiasta osanottajien kanssa.

7. Pelinopeus on 1 h 30 min / 40 siirtoa + 30 min loppuun + 30 s lisäaika joka siirtoa varten.

8. Turnauksessa noudatetaan Fiden shakkisääntöjä, shakin SM-kilpailumääräyksiä ja shakin kilpailumääräyksiä Suomessa. Tämän mukaan mm. pelaajan matkapuhelin ei saa olla päällä pelin aikana. Enintään 30 min myöhästyminen pelin alusta on sallittu.

9. Pelaajat eivät saa sopia tasapelistä ennen kuin kumpikin on suorittanut 20 siirtoa. Tasapelivaatimukset on esitettävä tuomarille.

10. Tulokset lähetetään sekä selolaskentaan että Fiden kansainväliseen vahvuuslukulaskentaan.

11. Mestaruus ratkaistaan pelipisteiden ollessa tasan pelaamalla kahden pelin uusinta nopean shakin peliajoilla (20 min + 10 s/siirto) kääntövärein. Ensimmäisen pelin värit arvotaan ja tämän jälkeen värit vuorottelevat. Jos kahden pelin jälkeen ei paremmuutta ole selvitetty, jatketaan kahdella kääntövärein pelattavalla pikapelillä (5 min + 3 s/siirto). Jos tilanne on edelleen tasan, jatketaan yksittäisten pikapelien pelaamista, kunnes ratkaisu saadaan aikaan. Muut sijoitukset ratkaistaan SM-kilpailumääräyksissä kerrottujen vertailujen avulla. Mahdollisesta uusinnasta kolmen pelaajan kesken on erillinen osa näissä määräyksissä.

12. Kilpailussa käytettävät vertailut ovat: keskinäinen peli tai pelit, voitot keskinäisissä peleissä, voitot koko turnauksessa, Sonneborn-Berger, tulos poistamalla heikoin pisteryhmä, sitten poistamalla seuraavaksi heikoin pisteryhmä jne., suoritusluku turnauksessa.

13. Mestari saa SM-kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa. Kilpailun kolme parasta palkitaan SM-mitalein.

14. Pelaajat eivät pelin kestäessä saa poistua pelialueelta (Hiomotie 10:n rakennus ja ulko-oven edusta) ilman tuomarin lupaa. Siirtovuorossa oleva pelaaja ei saa poistua pelisalista ilman tuomarin lupaa. Pelaajan, jonka peli on käynnissä, ei ole sallittu osallistua pelien kommentoimiseen esimerkiksi analyysitiloissa.

15. Pelisalissa on noudatettava hiljaisuutta. Alkoholin nauttiminen pelin aikana on ehdottomasti kielletty ja tupakoinnissa on noudatettava tupakkalain vaatimuksia ja järjestäjien antamia määräyksiä. Myös doping-säännöksiä (http://www.suek.fi) on noudatettava.

16. Kilpailun kaksi (tai kolme) ensimmäistä ovat oikeutettuja osallistumaan lokakuussa 2017 Kreetalle EM-kisoihin lähetettävään Suomen joukkueeseen SSL:n kansainvälisiin kilpailuihin osallistumisen periaatteiden mukaisesti.

17. Päivystävä puhelinnumero pelien aikana pelipaikalle on 050 5813500.

Lisämääräykset kolmen pelaajan uusinnasta:

Jos kolme parasta pelaajaa päätyy samaan pistemäärään, he pelaavat ensin yksinkertaisen uusinnan eli yhteensä kolme peliä ajalla 20 min +10 s/siirto. Jos tässä saadaan ratkaisu mestaruudesta pistein 2–1–0 tai 1½–1–½, saadaan samalla ratkaisu toisesta ja kolmannesta sijasta. Jos tulos on 1½–1½–0, on kolmanneksi jäänyt eliminoitu, ja hänen lopullinen sijoituksensa on kolmas. Kaksi parasta jatkaa pikashakilla ajoin 5 min +3 s/siirto (ensin kaksi peliä ja sitten peli kerrallaan). Jos ensimmäisen uusintakierroksen tulos on 2–½–½, eli toinen ja kolmas ovat pelanneet tasan keskenään, on voittaja selvitetty. Toinen ja kolmas sija määräytyvät alkuperäisen turnauksen muiden vertailujen perusteella. Jos tulos on 1–1–1 jatketaan pikashakilla vastaavalla tavalla, alkaen yhdellä kolmen pelaajan kierroksella.