VLADIMIR KRAMNIK 2000–2007

kramnikmc

Yleisesti Kramnikin mahdollisuuksiin ei juuri kukaan uskonut, sillä Kasparov oli kiitänyt turnausvoitosta toiseen saamatta keltään kunnon vastusta. Kramnik valmistautui kuitenkin huolella otteluunsa. Hän hankki itselleen kuntovalmentajan, koska selkävaivat kovine lääkityksineen olivat heikentäneet häntä. Hän vuokrasi asunnon, jossa oli uima-allas ja aloitti päivänsä tunnin kuntouinnilla.

Sekundantikseen hän kiinnitti suurmestari Jevgeni Barejevin, tunnetun puolustuspelaajan. Yhdessä he ennustivat Kasparovin avausvalikoiman ja tuntien tämän mieltymyksen dynaamiseen peliin laativat vastastrategian, jolla leikattaisiin terä Kasparovin ryntäykseltä pois. Kramnik itse pelasi sinfoniamaisen varmaa asemapeliä ja oli tavattoman vahva d4- ja Rf3-avauksissa. Vaaralliseen e4-siirtoon, he löysivät espanjalaisen Berliinin muunnelman, jossa daamit vaihtuvat aikaisin ja musta saa pitävän puolustuksen. Tämä uusvanha avaus pysäytti neljästi ottelun aikana Kasparovin hyökkäyksen ja toimi kuin itse Berliinin muuri kylmässä sodassa.

Kun Kasparov oli ottelun toisessa pelissä hävinnyt Grünfeldin puolustuksessa Kramnikin valmistelemalle uutuudelle, hän käsitti, mihin ansaan oli joutunut. Kiukustuneena Kasparov ryhtyi uudistamaan avausvalikoimaansa ottelun aikana, mutta se oli jo myöhäistä. Kramnik voitti kaksi peliä muiden päättyessä tasan. Kasparoville kävi kuten Laskerille Capablancaa vastaan, ei ainuttakaan voittopeliä. Lopputulos 8½–6½ oli lohduton.

WCC:n toiminnan hiipuessa Kramnikilla oli vaikeuksia löytää sopiva haastaja. Jo nyt oli käynyt selväksi, että shakki lajina kärsi Kasparovin ja Shortin sooloilusta 1993. Fiden uudeksi presidentiksi oli valittu Kalmukian tasavallan presidentti Kirsan Iljumžinov, jolta ei paljon ymmärtämystä PCA:n (WCC:n) suhteen liiennyt. Prahassa tehtiin Kasparovin, Kramnikin ja Fiden kesken sopimus, jonka mukaan Dortmundin 2002 turnauksen voittaja haastaisi Kramnikin ja Kasparov puolestaan ottelisi Ruslan Ponomarjovia vastaan, joka oli Fiden maailmanmestari.

Näin saatiin aikaan ottelu Kramnik–Lékó, joka käytiin Brissagossa, Sveitsissä syksyllä 2004. Unkarilainen Péter Lékó oli vuosia kuulunut maailman top-ten-pelaajistoon ja oli Kramnikin ikäluokkaa. Ottelusta tuli äärettömän tiukka, ja vasta viimeisen pelin voitollaan Kramnik pystyi tasapisteissä säilyttämään tittelinsä. Lopputulos 7–7 oli todella hiuskarvan varassa. Sen sijaan Kasparovin ottelu Ponomarjovia vastaan ei koskaan toteutunut.

Tämän jälkeen nähtiin ainoaksi oikeaksi tavaksi pyrkiä Fiden kanssa yhteiseen maailmanmestaruuteen. Se päätettiin toteuttaa siten, että 2006 WCC:n Kramnik ja Fiden Veselin Topalov pelaavat ottelun maailmanmestaruudesta. Voittaja osallistuisi Fiden maailmanmestaruusturnaukseen Mexicossa 2007, jonka turnauksen voittajasta tulee uusi yhteinen, kiistaton maailmanmestari. Jos uusi maailmanmestari on eri henkilö, kuin Kramnik–Topalov ottelun voittaja, saavat nämä ensi haastajan oikeudet vuosille 2008 ja 2009.

Ottelu Kramnik–Topalov pelattiin Elistassa syksyllä 2006. Se käsitti vain 12 peliä, ja tasatilanteessa ratkaisu haettaisiin nopean shakin turnauksella. Kramnik aloitti vahvasti ja hankkiutui johtoon 3–1 jo neljän pelin jälkeen. Tällöin Topalovin manageri Silvio Danailov teki protestin, että Kramnik käy liian usein toiletissa ja häntä ehkä avustetaan. Pelikieltäytymisen, vastaprotestin ja sekavien selitysten jälkeen jury tuomitsi Topaloville täysin ilmaisen pisteen viidennestä pelistä, jota ei pelattu ollenkaan. Kramnik pystyi kuitenkin kokoamaan itsensä ja varsinaiset pelit päättyivät tasan 6–6. Nopean shakin tiebreakissa Kramnik kiristi sitten otteluvoiton 2½–1½, ja hän lähti Mexicon turnaukseen hallitsevana maailmanmestarina.

VISWANATHAN ANAND 2007–2013