Suomi otti eilen kolmannen täyskaadon Tromssan shakkiolympialaisissa. Sri Lanka taipui siis luvuin 4-0. pelaajiemme mukaan maa antoi kuitenkin kovemman vastuksen kuin luvut antavat ymmärtää. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kolmelle viimeiselle kierrokselle. Tänään on vastassa Uzbekistan, jonka ykköspöydällä pelaa ex-Fide-maailmanmestari Rustam Kasimdžanov. Hän on näissä kisoissa voittanut sekä Arkadij Naiditschin, Vasili Ivantšukin että Vladimir Kramnikin. Tomilla on kuitenkin lämpimät muistot neljän vuoden takaisista olympialaisista, jolloin hän voitti Kasimdžanovin.

Naiset puolestaan hävisivät niukasti Costa Ricalle 2,5-1,5. Tanja voitti, Anastasia pelasi tasan, mutta molemmat häntäpöydät hävisivät. Tänään naisilla on jälleen suunnilleen tasavertainen vastus, kun pöydän toiselle puolelle asettuu Guatemala.

Kierrosta varjostaa hieman samaan aikaan käytävä Fiden presidentinvaali, jossa vastakkain ovat 19 vuotta Fiden johdossa ollut Kirsam Iljumžinov ja (ennen Magnus Carlsenia) maailman kaikkien aikojen parhaaksi pelaajaksi monesti tituleerattu Garry Kasparov. Molempien kampanjat ovat olleet erittäin räväköitä, ja lokaa on lennellyt suunnalta jos toiseltakin täällä Tromssassa. Vaalitilaisuudessa oli järjestyshäiriöitä, ja norjalainen lehdistö kuvailikin koko tapahtumaa täydelliseksi kaaokseksi. Nyt äänestysprosessi on kuitenkin saatu käyntiin, ja tulokset saataneen muutaman tunnin kuluttua.

Hiukan huumoriakin kierroksen alkuun saatiin. Pelisaliinhan ei saa tuoda missään tapauksessa kännyköitä, ja jos sellainen löytyy joltakulta turvatarkastuksessa tai sen jälkeen, tuloksena on automaattinen häviö. Ennen pelejä kilpailun päätuomari Panagiotis Nikolopoulos kuulutti, että eilen pelisalista oli löytynyt puhelin – ja että puhelimen kadottanut pelaaja voi tulla noutamaan sen. Naurunremakka täytti koko salin. Tuskinpa puhelin kovin helposti löytää omistajaansa.

Uzbekistan-Suomi
16.1    GM    Kasimdzhanov, Rustam    –    GM    Nyback, Tomi   
16.2    GM    Filippov, Anton    –    IM    Karttunen, Mika   
16.3    GM    Dzhumaev, Marat    –    IM    Sipila, Vilka   
16.4    IM    Vakhidov, Jahongir    –    FM    Ebeling, Daniel

Suomi-Guatemala
42.1    WIM    Tuominen, Tanja    –    WIM    Sotomayor, Silvia   
42.2    WFM    Puuska, Heini    –    WIM    Mazariegos, Silvia Carolina   
42.3    WCM    Nazarova, Anastasia    –    WIM    Mencos, Claudia   
42.4    WFM    Walta, Paivi    –    WIM    Mencos, Maria


Venäjän Katerina Lahno juttelee ennen peliä Armenian Lilit Mrktšianin kanssa.


Aiemmin Suomea edustanut Qiuy Zhou pelaa Kanadan naisjoukkueen nelospöydällä.


Suomi-Uzbekistan alkamassa.


Israel-Unkari. Lähimpänä kameraa Richard Rapport ja Emil Sutovsky…


…ja saman ottelun ykköspöydällä Boris Gelfand ja Péter Lékó.


Norja-Serbia. Carlsen on lähtenyt jaloittelemaan.


Naisten kärkiottelu Armenia-Venäjä. Lähimpänä kameraa Natalia Pogonina (oik.) ja Maria Kursova.


Yhdysvaltain Samuel L. Shanklandilla 7/7 ja suoritusluku 3196!


Suomi-Guatemala.