Pitkään ja hartaasti on Norja odottanut shakkiolympialaisiiaan. Eilisten avajaisten jälkeen tänään koitti vihdoin ensimmäinen pelipäivä. Shakki näkyy Tromssassa kaikkialla, ei vähiten Magnus Carlsenin luoman huuman vuoksi. Myös Norjan televisioyhtiölle kisat ovat suurin pruduktio tänä vuonna, kisoista lähetetään livelähetyksiä televisiossa yli 70 tuntia! Eipä ihme, että suomalaisetkin shakinpelaajat saavat vastailla tromssalaisten kysymyksiin kaupungin kaduilla kulkiessaan.

Suomesta on mukana tismalleen sama pelaajoukko kuin kaksi vuotta sitten Istanbulissa. Yleisessä sarjassa pelaavat Tomi Nybäck, Mika Karttunen, Mikael Agopov, Vilka Sipilä ja Daniel Ebeling. Naisten kokoonpano on puolestaan Tanja Tuominen, Heini Puuska, Anastasia Nazarova, Päivi Walta ja Marjatta Kujasalo. Kapteeneina toimivat Marko Tauriainen ja Janne Mertanen. Suomea Fiden kokouksissa edustaa Jouni Lehtivaara, ja kilpailussa tuomareina toimivat Markku Kosonen ja Jussi Salminen. Myös Tapio Heilala on kuuleman mukaan vapaaehtoistyöntekijänä kisaorganisaatiossa. Edustuksemme on siis suurempi ja laajempi kuin aiemmin.

Alkurankingissa 56. sijoitettu Suomen miesjoukkue kohtaa tänään reilusti alapuolelle rankatun Fidzin, ja tavoitteena on totta kai puhdas 4-0 voitto. Naisilla puolestaan on vaikeampaa. Puolivälin alapuolelle rankattu joukkueemme sai vastaansa kärkipäästä tulevan USAn. Toivotaan kuitenkin parasta!

Kilpailua voi seurata virallisilla kisasivuilla
Tulospalvelu toimii kenties parhaiten ChessResultsissa

Lopuksi kuvia ensimmäiseltä kierrokselta:


Jono turvatarkastukseen ennen ensimmäistä kierrosta venyi todella pitkäksi, ja kierros pääsi alkamaan 20 minuuttia myöhässä.

Suomen naiset kohtaavat ensimmäisellä kierroksella USAn. Oikealta edestä: Tanja Tuominen, Heini Puuska, Anastasia Nazarova ja Päivi Walta.

Tanjan vastustaja, USAn ykköspelaaja Irina Krush…

…ja kakkospöydän Tatev Abrahamyan.

Suomen miehet kohtaavat Fidzin. Tomi Nybäck päätti ottaa lepopäivän.


Norja (keskellä vasemmalla) päätti myös pärjätä ensimmäisellä kierroksella ilman Carlsenia.


Venäjän joukkueeseen suuren kohun saattelemana loikannut Katerina Lahno.