nupm

Suomen nuorten joukkue loisti Norjassa pelatuissa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa.

Suomi sijoittui kolmanneksi yhteispisteissä Norjan ja Islannin jälkeen helmikuun 16.-19.2.2017 pidetyissä nuorten PM-kilpailuissa Norjan Drammenissa.

5. Färsaaret 18 pistettä

Vuonna 2016 Suomi oli samassa kilpailussa viides jättäen taakseen ainoastaan Färsaaret. Tällöin kisan voitti Tanska, toiseksi tuli Norja ennen Islantia ja Ruotsia.

Mitä tämän vuoden hyvä tulos kertoo koulushakistamme suhteessa muihin Pohjoismaihin? Norja oli kotijoukkue ja monissa sarjoissa selkeä ennakkosuosikki. Heidän voittonsa ei ollut suuri yllätys. Islanti ja Suomi olivat hyvin tasaisia ja Suomi olisi voinut venyä toiseksikin. Suurin yllätys maiden voimasuhteissa oli Tanskan jääminen viidenneksi. Yksi yksittäinen selitys tähän on Jonas Bjerren puuttuminen alle 13-vuotiaiden sarjasta. Muutoinkin kisassa näytti olevan paljon kisaensikertalaisia eri maiden joukkueissa, Suomenkin joukkueesta ensimmäisissä PM-kisoissa pelasivat Benjamin Helander, Hanna Laihonen, Elias Keso sekä Anton Sinitsyn, eli melkein puolet pelaajistamme.

Onko Suomen nuorten pelitaso sitten parantunut? Yhtenä selittävänä tekijänä voi olla, että suomalaiset nuoret ovat viime vuosina osallistuneet muita pohjoismaita aktiivisemmin nuorten arvokisoihin sekä alle 16-vuotiaiden shakkiolympialaisiin. Sieltä pelaajat ovat saanet tarvittavaa kokemusta ja taitoa siirtoihin.

Suomen shakkiliitto on lähettänyt pelaajia aktiivisesti ulkomaiden nuorten shakkikisoihin viime vuosina ja tämä näyttäisi kantavan hedelmää. Nuori kehittyy shakissa hyvin kun on oikea suhde valmentamista sekä pelaamista niin kotimaan kuin ulkomaan kentillä.