Luvassa on kovatasoinen SM-turnaus

Seitsemän päivää, kahdeksan pelaajaa ja kaksikymmentäkahdeksan peliä.

Mukana on lähes kaikki parhaat suomalaiset shakinpelaajat. Neljä Suomen mestaria. Seitsemän SM-mitalistia. Haastajana heillä on viime vuoden nuorten Suomen mestari.

Tule mukaan Shakkiareenalle jännittämään pelejä – tai seuraa mestarien yhteenottoja kotona livenä näiden sivujen kautta. Pelit välitetään digilautojen avulla ja livekommentoinnista Youtubessa vastaavat Erik Rönkä ja Janne Tuononen.

Pelit käynnistyvät joka päivä klo 15 juuri siellä missä oletkin. On aika käynnistää voittajaveikkaukset!

 

Pelaajat

kansainvälinen mestari
s. 1996 | selo 2520 | elo 2477
2 SM-pronssia
shakkiolympialaisissa 2012–2016 | joukkue-EM 2013

Daniel Ebeling

Daniel Ebeling tekee paluun SM-turnaukseen kolmen vuoden tauon jälkeen. Tällä välin nuorukainen on saanut lukion ja armeijan suoritetuksi, ja nyt on jälleen aikaa myös shakille.

Mieluisa yllätys on se tosiseikka, että Ebeling lähtee vahvaan turnaukseen ykkösrankattuna, vaikka se vähän mietityttääkin:

– Rehellisesti sanottuna voin todeta, että tunteen tasolla en itseäni miellä ykkössijoitetuksi.

Pelituntuman puute on merkittävä tekijä, niinpä Ebeling sijoittaakin itsensä kolmanneksi Mika Karttusen ja Tapani Sammalvuon jälkeen kolmen kärkeä veikattaessa, mukana kun on häntä kokeneempia ja rutinoituneempiä pelimiehiä.

– Tavoitteenani on toki ykkössija, kun kerran Suomen mestaruudesta pelaamaan lähdetään. On hienoa olla mukana tämän tason turnauksessa ja odotankin kovaa kilpailua ja hyviä pelejä.

Ebeling osallistuu SM-turnaukseen kolmatta kertaa. Sanoisiko se toden?

Tiedusteltaessa mieluisinta SM-muistoa Ebeling palauttaa mieliin vuoden 2012 turnauksen 3. kierroksen pelin ykkössijoitettua Mikael Agopovia vastaan.

– Pelasin ensikertalaisena mustilla Agopovia vastaan, joten kyseessä oli itselleni kisan haastavin peli. Päädyimme lopulta tasapeliin oltuani jopa lievästi hallitsevassa roolissa. Esitys antoi itseluottamusta, sillä tunsin että olin jo tuolloin aivan varteenotettava vastustaja SM-tasolla.

Samasta turnauksesta on myös Ebelingin huonoin SM-muisto, 10. kierrokselta Miikka Mäki-Uuroa vastaan. Tässä kohdin Ebeling antaa lukijoille pienen tehtävän:

– Käykää peli läpi ja verratkaa sitä Boris Avrukhin antamaan suositukseen Tšigorinin puolustusta vastaan, joka löytyy hänen Grandmaster Repertoire 1.d4 -kirjastaan!

kansainvälinen mestari
s. 1981 | selo 2487 | elo 2465
7 SM-kultaa, 3 hopeaa ja 4 pronssia
shakkiolympialaisissa 2000–2016 | joukkue-EM 2003–2015

Mika Karttunen

Seitsemän Suomen mestaruutta 2000-luvulla on kansainvälisessäkin vertailussa uskomaton saavutus. Mutta liian menestynyt ei kai kukaan voi olla, niinpä Minskin EM-kisoista kotiutunut Mika Karttunen lähtee tavoittelemaan kahdeksatta mestaruutta:

– Kaikki muut sijat ovat luonnollisesti pettymyksiä.

Kärkikolmikon suhteen Karttusella on yhtä johdonmukainen kanta: 1. Karttune,n 2. Joku melkein yhtä hyvä, 3. Joku suurin piirtein yhtä hyvä.

– Kaksi muuta jääkööt nimeämättä, kyseessä kun on kuitenkin kova osallistujakaarti, joista monen kanssa olen hyvää pataa.

Johdonmukaisuutta Karttunen on osoittanut myös suhtautumisellaan SM-turnaukseen osallistumiseen:

– Pelaan SM-kisat aina kun se vain on mahdollista. Mielestäni kärkipelaajien kuuluu niin tehdä, olipa pelivire millainen tahansa.

Karttunen pitää pelkästään hyvänä asiana sitä, että tällä kertaa on saatu aikaan vahva kisa, joten hän ennustaa tasaväkisiä kamppailuja ainakin vahvuuslukujen valossa. Tästä hyötyy tietenkin myös turnausta seuraava yleisö.

Mieluisimman SM-kisamuiston suhteen Karttusella on varaa valita:

– Lähinnä mieleen tulevat mestaruuksista ensimmäinen, kuudes ja seitsemäs. ”Eka kerta” oli tyypillisesti aika haparoiva suoritus ja kuin ryntäämällä tullut. Kaksi viimeisintä tulivat hyvien suoritusten saattelemana, ja olihan niissä myös shakkihistoriallista merkitystä.

kansainvälinen mestari
s. 1975 | selo 2474 | elo 2448
2 SM-kultaa
shakkiolympialaisissa 1994–8, 2002–8 | joukkue-EM 1999, 2003–5, 2011, 2015

Tapani Sammalvuo

KvM Tapani Sammalvuo lukeutuu SM-turnauksen kokeneeseen kaartiin. Hän lähtee kisaan vain voitto mielessään niin kuin kahdesti aiemmin kultaa juhlineen tuleekin. Kun ykköstilat ovat vuosilta 1998 ja 2005, asetelmaan sopisi Suomen mestaruus myös tältä vuosikymmeneltä.

Suomen mestaruus Sammalvuolla tosin jo on tältä vuodelta, pikashakista nyt toukokuulta. Kunnon pitäisi siis olla kohdallaan ylivoimaisen esityksen jäljiltä.

Sammalvuo iloitsee tämän vuoden vahvasta kisasta:

– Mahtavaa, että saatiin näin kova skaba aikaan! Jossittelulle jää tilaa vain yhden Tomin (Nybäck) verran.

Suurmestareita ei tosiaan tällä kertaa mukana ole ensimmäistäkään, rutinoituneita pelimiehiä kylläkin. SM-mitaleillekin ovat yltäneet kaikki muut paitsi Teemu Virtanen, joka nuorten Suomen mestarina debytoi kovassa seurassa.

Mieluisimpina SM-kisamuistoinaan Sammalvuo pitää kahta voittoaan Heikki Westerisestä, sillä kummallakin kerralla suurmestarin kädenojennus varmisti Sammalvuon mestaruuden.

Tiedusteltaessa tämän vuoden mitalikolmikkoa Sammalvuo ei heittäydy veikkailuihin vaan toteaa:

– En viitsi pahoittaa kilpakumppanieni mieliä tämän enempää ennen turnausta.

kansainvälinen mestari
s. 1978 | selo 2424 | elo 2423
2 SM-kultaa, 2 SM-pronssia
shakkiolympialaisissa 1998, 2008–14 | joukkue-EM 1999, 2007–15

Mikael Agopov

Mikael Agopov määrittelee itsensä SM-turnauksen alla päivätöissä käyväksi perheenisäksi, jolla ei ole kummempia odotuksia kisan suhteen:

– Tavoitteenani on olla syöttämättä mitään.

Tervettä shakkia siis, ja mikäpä on pelatessa, kun kerrankin on saatu aikaiseksi kunnon SM-kilpailu, joskin päätös kisata vain kahdeksan pelaajan kesken kummeksuttaa. Lisäksi turnaus saattaa olla Agopovin viimeinen vähään aikaan, sillä toisen lapsen syntymä lähestyy.

Mikael Agopov kuuluu niihin osallistujiin, jotka ovat jo voittaneet Suomen mestaruuden:

– Mieluisin SM-turnausmuistoni onkin kahden vuoden takaa, jolloin voitin kisan tuloksella 9/10.

Tuolloinhan pelattiin Kalajoella kuuden pelaajan voimin.

Paineet tämänkertaisesta voitosta Agopov kuitenkin sysää muualle:

– Kärkikolmikoksi veikkaan Ebelingiä, Sammalvuota ja Karttusta, jossakin järjestyksessä.

kansainvälinen mestari
s. 1987 | selo 2415 | elo 2415
2 SM-kultaa, 2 hopeaa
shakkiolympialaisissa 2010–2016 | joukkue-EM 2013

Vilka Sipilä

Onhan se suomalaisen shakin kauhukakara vähän tasoittunut vuosien varrella, mutta tiettyä ennalta-arvaamattomuutta hallitsevan Suomen mestarin otteissa on edelleen. Rakettimaisen nousun ja hitaan, tasaisen suvantovaiheen kokenut Vilka Sipilä on ehdottomasti väriläiskä shakkikartalla, vaikkei hän itse ehkä asiaa niin koekaan.

Tavoitteistaan SM-turnauksessa hän kertoo kieli poskessa:

– Odotan kybän naisia hieroamassa hartioitani, kun nopeassa autossa pelaan neljäulotteista shakkia. Tavoitteenani on estää tämä kohtalo.

Kilpailun tasosta Vilka tyytyy toteamaan, että kovat kivet uppoavat nopeammin. Syy lähteä itse kisaan mukaan lienee vain halu pelata, tai kuten hän itse asian ilmaiseen:

– Huonot tavat.

Jokainen voitto on mieluinen. Kisan kärkikolmikkoa hän ei lähde veikkaamaan, mutta pitää vain ykkössijaa tärkeänä.

– Voittajaksi nousee universumin mestari, muut siipeilee.

kansainvälinen mestari
s. 1972 | selo 2348 | elo 2337
3 SM-hopeaa, 1 pronssi
shakkiolympialaisissa 2004–2006 | joukkue-EM 2001-2005

Miikka Mäki-Uuro

”Solidi, solidimpi, Miikka Mäki-Uuro”, alkoi viimevuotinen pelaajaesittely. Jatketaan samalla linjalla, vaikkei Miikankaan pelityyli sentään ole genreen sidottu.

Turnauksen nestorin kerrottua SM-kisaan ilmoittautumisestaan Facebookissa, eräs kanssakilpailija riemastuikin: ”Turnauksen tasapeliprosentti nousi juuri huimasti.”

Tämä kirvoitti Miikalta itseltään kommentin:

– Joo, käytönnössä kilpailu lyheni seitsemästä kierroksesta kuuteen.

Kokeneella kansainvälisellä mestarilla on neljä SM-mitalia ja useita maajoukkue-edustuksia vuosituhannen alkupuoliskolta. On jännä nähdä, riittääkö puristus tällä kertaa mitaleille, kun viime vuonna pronssi jäi puolen pisteen päähän.

Miikka kommentoi tulevaa kisaa ja odotuksiaan itse näin:

– People always ask me about SM. It’s fantastic. Let me tell you about SM. I do very well with SM. I love SM. No one loves SM more than me, BELIEVE ME. SM loves me. We’re going to have so many SMs you are going to get sick of SMs. The SM just got 10 feet higher. I have the best SM.

Fide-mestari
s. 1986 | selo 2333 | elo 2331
1 SM-hopea
o
o

Kalle Niemi

Kalle Niemi kuuluu tämänvuotisessa SM-turnauksessa niihin osallistujiin, joilla on oivallinen tilaisuus yrittää parantaa aiempaa sijoitustaan. Niemi otti näet komeasti hopeaa vuonna 2007, mutta täysosuma vielä puuttuu.

– Mitali on tavoitteena, mutta se tulee olemaan kovan työn takana, koska taso tänä vuonna on niin kova.

Viime kesän avoimen SM:n parhaana suomalaisena Niemi ei haluakaan lähteä veikkaamaan kärkikolmikkoa, koska kärki on hänen mielestään ennätyksellisen tasainen.

Niemi nauttii jälleen, pitkästä aikaa shakin pelaamisesta, ja kun SM-turnaus sopii omiin aikatauluihin, on kaikin puolin mieluisaa lähteä kisaamaan:

– Aion nauttia pelaamisesta ja pelata mielenkiintoista shakkia. On aina mukavaa, kun pääsee mukaan kovaan seuraan, meni miten meni.

Niemi toteaakin, että SM-turnaus on ylipäätään ainoita turnauksia Suomessa, jossa pääsee pelaamaan useampaa itseään vahvempaa vastaan.

shakkimestari
s. 1999 | selo 2232 | elo 2141
o
o
o

Teemu Virtanen

Tämän vuoden SM-turnausta luonnehtii erittäin kokeneiden pelaajien mukana olo, mutta löytyypä osallistujista yksi tuntemattomampikin nimi, nuorten Suomen mestari Teemu Virtanen.

On upea perinne, että nuorten ykkönen saa automaattisen osallistumisoikeuden mestaruuttaan seuraavaan ”aikuisten SM-kisaan”. Useimmille nuorille tämä onkin ensimmäinen mahdollisuus haastaa Suomen kärkipelaajat. Näin on laita Teemu Virtasenkin kohdalla:

– Olen hyvin innoissani kutsusta näin kovatasoiseen turnaukseen. Harjoituksen ja kehityksen kannalta uskon turnauksen olevan mahtava kokemus.

Kovat pelit kehittävät ja motivoivat:

– Odotan tietenkin, että turnauksesta tulee hyvin haastava enkä usko, että yksikään peli tulee olemaan helppo. Taso on kova, joten olisin tyytyväinen jos onnistuisin välttämään jumbosijan. Kärkikolmikoksi veikkaan: 1. Ebeling, 2. Karttunen, 3. Sammalvuo.

Yhdysvalloissa pitkään asunut Virtanen on taatusti SM-turnauksen mielenkiintoisimpia tuttavuuksia. Hänelle itselleen on suuri kunnia saada pelata Suomen parhaita vastaan. Kunnianhimoisen nuorukaisen tavoitteet ovat korkealla, ja kesä kuluukin KvM-kiinnityksiä jahdatessa:

– Ohjelmassani on tänä kesänä muitakin kovatasoisia turnauksia, joten vahva SM-turnaus toimii sikälikin oivallisena ”verryttelynä” myöhempiä koitoksia silmällä pitäen.