Magnus Carlsen säilytti maailmanmestaruutensa, koska hän pelasi tie break -peleissä nopeammin, monipuolisemmin ja aggressiivisemmin kuin haastaja Sergei Karjakin. Norjalaisjuhlat sinetöi 4. pelin näyttävä daaminuhraus.

Carlsenin manageri Espen Agdestein osui oikeaan povaillessaan, että shakkifanien pettymys 12. pelin suhteen vaihtuisi jatkopelien tarjoamiin jännittävimpiin hetkiin. 3. pelissä Carlsen ajoi mustilla Karjakinin ahtaalle, mikä sai haastajan tekemään ratkaisevan virheen. Niinpä venäläisen oli pakko voittaa neljäs kohtaaminen, mutta tuon pelin päätti 26 vuotta täyttäneen maailmanmestarin daaminuhraus, jota monet pitivät tuoreeltaan jopa kaikkein aikojen komeimpana MM-tason siirtona.

Norjalaiset ovat seuranneet tarkkaan kultapoikansa otteita niin paikan päällä kuin televisiostakin. Puhutaan sadoista tuhansista shakkiin hurahtaneista, jotka ovat sinnitelleet vähällä yöunella maailmanmestariaan kannustaessaan. Tämä osoittaa jälleen kerran, että norjalaiset ovat todellista urheilukansaa. Carlsenin menestys onkin mannaa eritoten nyt, kun rakas hiihto on vastatuulessa, jalkapallomaajoukkue kyntää syvällä eikä Rio de Janeiron kesäolympialaisistakaan tullut kirkkaampia mitaleita, ainoastaan neljä pronssia.

On täysin mahdollista, että Holmenkollenilta tuttu kannatuslaulu ”Seier’n er vår” (Voitto on meidän) raikaa nyt myös shakkipiireissä. Alun perin sitä laulettiin keväällä 1945 natsimiehityksen vihdoin päätyttyä. Sittemmin laulu siirtyi urheiluväen käyttöön, ja kieltämättä sitä onkin kuultu usein norjalaisten juhliessa useammassakin lajissa.

”Meidän voittomme” ylistäköön myös Carlsenin taustajoukkoja, joista syntymäpäiväsankari itse nosti erityisesti esiin isänsä Henrikin. MM-tason shakki on huolellisine valmisteluineen mitä suurimmassa määrin tiimityötä. Peter Heine Nielsenin mittava panos on ollut kaikkien tiedossa, yllätys sen sijaan oli että maailmanmestarin avustajiin kuului myös nuori ruotsalainen suurmestari Nils Grandelius. Lisäksi paljastettiin kaksi muutakin nimeä, ranskalaiset Laurent Fressinet ja Maxime Vachier-Lagrave. Kolmikko majoitettiin kolmeksi viikoksi norjalaiseen kylpylähotelliin, josta käsin he olivat Carlseniin yhteydessä turhaa julkisuutta välttäen. Lopputuloksesta päätellen kyseessä oli ilmeisen toimiva järjestely.