Perjantaina 11. marraskuuta on ensimmäisen pelin vuoro MM-ottelussa, jossa Venäjän Sergei Karjakin haastaa hallitsevan maailmanmestarin Magnus Carlsenin. Kohtaamista on mainostettu ensimmäisenä tietokonesukupolven MM-taistona, ja kovasti nuoria ottelijat ovatkin, heidän yhteenlaskettu ikänsä kun on hädin tuskin 50 vuotta. Silti molemmat ovat ehtineet olla suurmestareita jo puolet iästään.

12 peliä kattavan ottelun on määrä päättyä mahdolliset tie break-jatkopelit huomioiden 30. marraskuuta, joka on sattumoisin Carlsenin 26. syntymäpäivä. Mikäpä olisikaan mieluisampi lahja maailmanlistan ykköselle kuin uuden kiinnityksen saaminen MM-titteliin. Yli miljoonan euron palkintopotti ei ole hassumpi bonus sekään.

Selkeänä altavastaajana otteluun lähtevä Karjakin yrittää tietenkin pilata norjalaisen tuplajuhlat. Ukrainalaisesta venäläiseksi muuttunut Karjakin on kuitenkin Fide-rankingissa vasta yhdeksäs eikä hän ole voittanut Carlsenia aikoihin. Niinpä aina valppaat vedonlyöntitoimistotkin antavat venäläisen voitosta rahat yli viisinkertaisesti takaisin.

Ottelu käydään New Yorkissa, tarkemmin sanottuna ”Downtownissa” eli Manhattanin eteläkärjessä (Lower Manhattan). Pelipaikkana on 1800-luvulta peräisin oleva Fulton Market Building, jonne on tehty tilaa 300 katsojalle.

ck2

Nähtäväksi jää, millainen kuuluisuuksien joukko saapuu pelejä seuraamaan. Paikalla lienevät ainakin Facebookin isä Mark Zuckerberg ja Microsoft-guru Bill Gates, joka pari vuotta sitten uskaltautui pelaamaan Carlsenia vastaan norjalaisessa Fredrik Skavlanin isännöimässä TV-ohjelmassa. Myös Barack Obama ja molemmat presidenttiehdokkaat ovat saaneet kutsun.

MM-ottelun kotisivut: nyc2016.fide.com