MIHAIL TAL 1960–1961 ja BOTVINNIKIN 3. KAUSI 1961–1963

tal_2

Kun Botvinnik oli kukistanut Smyslovin ja saanut kruununsa takaisin, hän piti taukoa shakista vuoden 1959 ja käytti aikansa sähkötekniseen automaatiotutkimukseen. Loppuvuodesta pelattiin Jugoslaviassa huippukova ehdokasturnaus, jonka voitti latvialainen Mihail Tal (1936–1992). Paul Keres jäi nytkin toiseksi. Tal oli vasta 23-vuotias päästessään haastamaan maailmanmestarin. Hän oli syntyperältään Riian juutalaisia ja noussut komeetan lailla shakkitaivaalle, kun voitti Neuvostoliiton mestaruudet vuosina 1957 ja 1958. Tal sai aggressiivisesta uhrauksia loihtivasta pelityylistään liikanimen ”Riian taikuri”.

Maailmanmestaruusottelu Botvinnik–Tal pelattiin keväällä 1960 Moskovassa. Verrattuna Smyslov-otteluihin Tal sähköisti shakkimaailman. Botvinnik oli alusta lähtien vaikeuksissa hurjasti hyökkäävää haastajaa vastaan. Puolivälissä Tal johti jo 4–2, ja tarvittiin vain 21 peliä, kun hänen voittonsa varmistui pistein 12½–8½. Botvinnik oli lyöty.

Tal edusti uutta sukupolvea, jollaista Botvinnik ei ollut vielä kohdannut. Patriarkka ei halunnut kuitenkaan vielä luopua shakin maailman herruudesta ja päätti käyttää revanssioikeuttaan. Uusinta määrättiin pelattavaksi vuoden päästä keväällä 1961. Botvinnik tiesi, että hänen oli valmistauduttava huolella, jos aikoi vallata tittelinsä takaisin. Sen vuoksi hän otti salaa valmentajakseen suurmestari Semjon Furmanin, jonka kanssa valmisteli nuotit Talin lyömiseen.

Revanssiottelusta Tal–Botvinnik 1961 tuli hurja trilleri. Tal tunsi itsensä sairaaksi ja yritti siirtää aloitusta, mihin Botvinnik ei suostunut. Kumpikin kamppaili voitosta jokaisessa pelissä; tasapelejä sovittiin vain kuusi, mikä on vähimpiä pitkien mestaruusottelujen historiassa. Ratkaisuun riitti nytkin vain 21 peliä, jolloin kamppailu päättyi Botvinnikin selvään voittoon 13–8.

Vaikka Mihail Tal menetti mestaruuden vuoden sisällä, hänestä oli tullut shakkimaailman ykkössuosikki. Talin taianomainen maaginen katse hypnotisoi vuosikausiksi shakkiyleisön pauloihinsa. Missä tahansa hän pelasikin, yleisö tungeksi hänen pelinsä ympärillä, osan noustessa jopa tuoleille nähdäkseen vilauksen tuosta supertähdestä. Talin myöhemmistä saavutuksista on mainittava Montrealin ”Tähtien turnauksen” voitto yhdessä Karpovin kanssa 1979. Kova saavutus oli myös vuonna 1988 voitettu Pikashakin maailmanmestaruus ennen Kasparovia ja Karpovia.

Botvinnik kilpaili varsin vähän täytettyään 50 vuotta. Hän osallistui vielä Varnan olympialaisiin 1962, jossa pelasi tasan amerikkalaisen junioritähden Robert Fischerin kanssa. Vuonna 1963 Botvinnik perusti shakkikoulun Moskovaan. Koulun oppilaina ovat myöhemmin olleet mm. kolme kovaa koota: Karpov, Kasparov ja Kramnik. Botvinnik ryhtyi kehittämään myös tietokonejärjestelmiä, jotka soveltuisivat shakkiin. Tässä tehtävässä hän ei onnistunut, koska venäläisiltä puuttui tarvittava ohjelmoinnin soveltamistekniikka.


TIGRAN PETROSJAN 1963–1969