MAX EUWE 1935–1937

euwemc

Aljechinin ja Max Euwen (1901–1981) välinen ottelusopimus oli uutispommi, joka sekoitti koko shakkimaailman ja aiheutti Hollannissa hurjan shakki-innostuksen. Aljechin halusi välttää Capablancan uusintaottelun ja valitsi sen vuoksi itselleen turvallisen vastustajan. Hän piti liian vaarallisena myös tšekkiläistä Salo Flohria, jota shakkimaailma Capablancan ohella suositti haastajaksi.

Aljechin kuitenkin erehtyi, koska ei tuntenut uutta haastajaansa riittävän hyvin. Kun ottelu sovittiin alkavaksi syksyllä 1935, Euwelle jäi vuosi valmistautumisaikaa. Euwe kiinnitti avustajakseen wieniläisen shakkiteoreetikon Hans Kmochin, jonka kanssa laati valmentautumisohjelman ottelua varten. Entisenä nyrkkeilijänä ja uimarina Euwe noudatti ankaraa fyysistä harjoittelua varsinaisen shakin opiskelun ja harjoituspelien lisäksi. Max Euwen itsekuri ja työteho olivat aina olleet korkealla. Mutta nyt hän piiskasi itsensä aivan uskomattomaan kuntoon.

Ottelusopimus käsitti 30 peliä ja maailmanmestarille oikeuden revanssiotteluun. Pelit sovittiin pelattaviksi kolmellatoista eri paikkakunnalla yleisömäärän kasvattamiseksi. Aljechin johti 19. kierroksen jälkeen jo 7 – 5 ja kaikki uskoivat, että Euwe oli lyöty. Fyysinen rasitus alkoi kuitenkin tuntua ja Euwe kiri seuraavien seitsemän kierroksen jälkeen johtoon 9–7.  Aljechin pystyi vielä yhden pelin voittamiseen muiden päättyessä tasan. Euwen voittotulos 15½–14½ oli katastrofi Aljechinille.

Yleisesti arveltiin, että Euwen valtakausi jää lyhyeksi ja Aljechin valtaa tittelin takaisin revanssiottelussa. Silti Euwen vaikutus shakille oli poikkeuksellisen suuri. Hän oli maailman kärkipelaajia 1950-luvun alkuun saakka, julkaisi yli 70 teosta ja kehitti avausteorian logistiikkaa merkittävästi. Euwen ansiosta Hollannista tuli shakin suurvalta. Myöhemmin, kun Euwe toimi valtion tietojenkäsittelyn tutkimuskeskuksen johtajana, hän edisti shakin siirtymistä tietokoneaikaan. Hänet valittiin 1970 myös Fiden puheenjohtajaksi, jossa tehtävässä hän aktiivisena johtajana hankki järjestölle kymmeniä uusia jäsenmaita.

ALJECHININ PALUU JA TOINEN MAAILMANSOTA