MM-ottelussa jännitys on fanien onneksi säilynyt loppuun asti. Manhattanilla eletään nyt aidoissa Grande finale -tunnelmissa, sillä se kumpi voittaa viimeisen eli 12. pelin on myös maailmanmestari. Valkeilla pelaava Magnus Carlsen on useimpien voittajasuosikki.

Maanantaina jännitetään maailmanmestarin nimen lisäksi sitä, päädytäänkö MM-ottelussa tie-breakiin eli lyhyemmin miettimisajoin käytäviin jatkopeleihin. Monien mielestä tämä olisi lähestulkoon pyhäinhäväistys, tyystin ennenkuulumatonta ja MM-arvolle täysin sopimatonta.

Jalkapallossa ja jääkiekossa on jo nähty riittämiin rangaistuspotku- ja voittomaalikilpailuja, joten väistämätön lienee edessä myös shakissa. Remissikuolemaa uumoili Capablanca jo 1920-luvulla. Lajin onneksi kuubalaislegendaa seurasi maailmanmestarina mies, joka ei tulisieluisuudessaan tasapeleistä piitannut: Aleksandr Aljechin.

Carlsenin ja Karjakinin monien tasapelien myötä on taas kerran pohdittu, miten ”klassisen shakin” käy tulevaisuudessa. Chess.com -sivuston Peter Doggers arvelee, että shakissakin voisi aivan hyvin olla erikseen ”sprinttiä” ja ”pitkää matkaa” niin kuin hänen kotimaansa Hollannin vahvassa lajissa pikaluistelussa. Tai norjalaisittain murtomaahiihdossa, jossa 50 kilometrin taival ei enää nykyisenä TV-aikakautena kerää yleisöä. Hiihtoa onkin modernisoitu takaa-ajokisan ja parisprintin kaltaisilla yllätyksellisyyttä lisäävillä kilpailumuodoilla.

Ainakaan norjalaisleirissä ei silti tunnuta paheksuttavan jatkopelejä, joissa pikapelaajana Karjakinia parempaa ja kokeneempaa Carlsenia pidetään ilman muuta ennakkosuosikkina. Kilpaurheilussa vain voittaminen on tärkeää, tulipa se sitten millä tavalla tahansa.

Nyt kun MM-ottelu on loppusuoralla, pienten seikkojen merkitys kasvaa. Paljoakaan ei enää ole tehtävissä juuri muun kuin vireyden suhteen. VG-lehti haastatteli Carlsenin Magnus-nimistä kokkia, jonka salaisena aseena on uusi smoothie-sekoitus. Sen tärkeänä ainesosana on viimeisin supermarja, Brasilian sademetsissä kasvava acai. Tätä runsaasti antioksidantteja sisältävää herkkua on huonosti saatavilla kotipuolessa, mutta mitäpä ei New Yorkista löytyisi.

Magnus Carlsen on siis kaikin puolin kunnossa, ja kommentaattorit ovatkin panneet merkille norjalaisen huimasti lisääntyneen itseluottamuksen. Kuilun partaalta on selviydytty tasatilanteeseen, mustilla pelaaminen on niin ikään taaksejäänyttä. Niinpä psyykkaus on täydessä käynnissä, sillä viimeisessä lehdistötilaisuudessa maailmanmestari huomautti pariinkin otteeseen, että ottelu on kääntymässä hänelle.

Haastaja Sergei Karjakin ehti jo todeta, että MM-ottelun loppupuolella on kyse 80 prosenttisesti psykologiasta. Tähän saakka kylmäpäinen venäläinen on taistellut urheasti, paikoin itsensä ylittäen. On kova saavutus olla yhdentoista pelin jälkeen Carlsenin kanssa tasapisteissä. Siihen ei moni pystyisi. Ja kun näinkin pitkälle on päästy, kaikki lienee mahdollista.