Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

Shakki Suomessa ja maailmalla

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Panu Laine » Ti Heinä 31, 2018 10:57 pm

Hieno kuva! ;)

Olimme Nigelin kanssa Kööpenhaminassa (tai oikeammin Helsingörissä) tapaamassa Pohjoismaiden shakkiliittojen puheenjohtajia. Paikalla oli myös kilpailevista tiimeistä kahden hengen delegaatiot. Erittäin hyviä ja mielenkiintoisia keskusteluja hyvin organisoidussa tapaamisessa, vain kokoushuoneen lämpötila jäi miinuspuolelle. Kilpailijoiden kanssa ajatustenvaihto oli "kevyempää".

Samassa paikassa pelattiin myös entisen Politen Cup:n, nykyisen Xtracon -turnauksen toiseksi viimeinen kierros ja Nigel "palkattiin" lennosta kommentaattoriksi runsaaksi puoleksi tunniksi. Kärjen pelitilat olivat tosi hyvät ja alemmillakin pöydillä ihan hyvät olosuhteet. Paikallinen kirjakauppa oli ison huoneen kokoinen, Jacob Aagaard oli pannut parastaan. Tiimimme blixteistä en saanut kuin puolikkaan, Nigel taitaa olla parempi pelaaja ;) Itse asiassa olin presidenttikisan paikallaolleiden delegaatioiden heikoin pelaaja (Short, Laine, Makropulos, Pein, Kouatly, Chen).

Taitaa olla mielenkiintoinen loppukesä tiedossa, joka huipentuu sitten Batumin matkaan syys-lokakuun vaihteessa. Itse vaali on FIDE:n kongressin General Assemblyn ensimmäisenä päivänä 3.10.2018.
Panu Laine
 
Viestit: 340
Liittynyt: Ma Elo 09, 2010 12:05 pm

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Kullervo Joentakanen » Ke Syys 12, 2018 5:59 pm

Loanheitto ja twitter-rähjääminen on ollut vilkasta.

Onko kellään tietoa, miten asiat oikeasti ovat?
Kullervo Joentakanen
 
Viestit: 36
Liittynyt: To Touko 24, 2018 3:54 pm

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Panu Laine » To Syys 13, 2018 6:50 pm

Miten asiat oikeasti ovat - sitä ei tiedä kukaan. Mutta valistuneita arvauksia voi aina heittää. Makro tuntee "koneiston ja kontaktit" hyvin ja hänellä on kokemusta "äänien hankkimisesta". Dvorkovich on ollut erittäin aktiivinen kentällä - palasi juuri Panamasta, joten hänen puoleltaan jalkatyötä tapahtuu runsaasti. Nigel palasi Balkanin kiertueelta ja jatkaa viikonloppuna seuraaviin kohteisiin.

Oma veikkaukseni on, että Dvorko on kirinyt Makron rinnalle tai ainakin lähelle häntä. Me olemme heitä molempia jäljessä, mutta aina mielenkiintoisessa vaa'ankieliasemassa. Vielä on nippu liittoja, jotka päättävät äänestään vasta parin seuraavan viikon aikana omissa kokouksissaan, ja halu olla voittajan puolella erityisesti eräillä maantieteellisillä alueilla voi heiluttaa pakkaa voittajaksi epäillyn puolelle paljonkin, mutta tämä liike tapahtunee vasta Batumissa - jos on tapahtuakseen. Kampanjoiden verkkosivuilla, Twitterissä ja Facebookissa on paljon viihdettä tarjolla - mm. Malcom Pein kutsui juuri Nigel Shortia nimikkeellä 'most useful idiot' ...

Tämän mukaan valistunut arvaus - kaksi äänestyskierrosta nähdään ja FIDEn vallanvaihtoon on todellinen mahdollisuus. Elämme mielenkiintoisia aikoja, pinnan alla porisee kaikenlaista. Alle 2 viikkoa Batumin koneen lähtöön, vaalipäivä on 3.10.2018.

t. panu

P.S. Facebook -sivuilleni päivittelen kaikenlaista, mm. juttusarjassani FIDE:n taloudesta (6 osaa toistaiseksi).
Panu Laine
 
Viestit: 340
Liittynyt: Ma Elo 09, 2010 12:05 pm

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Panu Laine » Pe Syys 14, 2018 12:53 am

Viimeisin käänne - Makropoulos on tehnyt FIDE:n Ethical Commission:lle valituksen Dvorkovichista. Tarkka syytös ei ole tiedossani, D on kotivisullaan kirjoittanut avoimen kirjeen asiasta. Mielenkiintoinen hämmennys(yritys)!

t. panu
Panu Laine
 
Viestit: 340
Liittynyt: Ma Elo 09, 2010 12:05 pm

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Petri Pitkänen » Pe Syys 14, 2018 12:03 pm

Kovin konkreettisia ja vakavia syytöksia. Lainaukset chess.com

The accusations are directed only at Dvorkovich (the third candidate Nigel Short is not mentioned), who is said to use "unethical means of 'gifts' and fraudulent 'sponsorships'" to gain votes. They mention two examples:

"According to the written statement of Serbia’s former delegate, the Russian Embassy in Belgrade organized a meeting on 1 August and a few days later a specially structured “sponsorship” package of 220,000 euros was offered to the Serbian Chess Federation in order to change their delegate."

"Around the same time, a leaked email of the Israeli Foreign Ministry to the local National Chess Federation says bluntly that the President of Russia asked the Prime Minister of Israel for support to Mr. Dvorkovich and 'in return Russia would support Israel’s candidacy to host the next championship'(!)."


tuota oli enemmänkin

https://www.chess.com/news/view/makropo ... ommissions
Petri Pitkänen
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ma Tammi 06, 2014 7:49 pm

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Panu Laine » La Syys 15, 2018 8:58 pm

Leonard Barden kirjoittaa tilanteesta The Guardianissa.
https://www.theguardian.com/sport/2018/ ... dvorkovich
Panu Laine
 
Viestit: 340
Liittynyt: Ma Elo 09, 2010 12:05 pm

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Kullervo Joentakanen » La Syys 22, 2018 9:53 am

Short on menettänyt omiensa tuen: https://www.englishchess.org.uk/fide-elections/
Kullervo Joentakanen
 
Viestit: 36
Liittynyt: To Touko 24, 2018 3:54 pm

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Panu Laine » La Syys 22, 2018 8:32 pm

Tuo pelattiin näppärästi Malcom Peinin osalta - hän osallistui asian käsittelyyn kokouksessa, mutta Nigel Shortille ei annettu kokouksessa esittämismahdollisuutta eikä edes läsnäolo-oikeutta pyynnöstä huolimatta. Mutta tällaista tämä shakkipolitiikka on ...

t. panu
Panu Laine
 
Viestit: 340
Liittynyt: Ma Elo 09, 2010 12:05 pm

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Pekka Kauppala » La Syys 29, 2018 12:41 am

Kamppailu Fiden presidenttivirasta on käynyt loppukesällä ja syksystä entistäkin oudommaksi. Kesän uusi käänne oli Makropoulosin ja Dvorkovitšin riitaantuminen. Tämä tapahtui heinäkuussa heidän kiistaan päättyneessä tapaamisessaan Romaniassa, mistä varsinainen syy ei ole selvinnyt. Taustalla lienee pelannut omaa rooliaan kuitenkin samanaikainen Venäjän ja Kreikan dramaattinen välirikko diplomaattien karkotuksineen. Aiemmin Kreikan ja Venäjän suhteet olivat jopa erityisen hyvät. Äkkiä esiin noussut Kreikan sisäinen kiista suhteista Makedoniaan, jossa Venäjä on asettunut Kreikan opposition puolelle, muutti kuitenkin hetkessä tilanteen .

Tämän jälkeen on Dvorkovitš pannut Venäjän valtion suosiollisella tuella ehdokaskampanjaansa puhtia. Hän myös lupailee jäsenmaiden Fidelle suoritettavien maksujen radikaalia alentamista. Tulostakin on näkynyt: alun perin varsin pieni tukijavaltioitten määrä on nopeasti kasvanut ja muodostaa nyt hyvin todellisen uhan Makropoulosille. Iljumžinovin tuki Dvorkovitšille näyttää kuitenkin olevan lähinnä muodollista; hänen kansainvälisestä tukiverkostostaan tuntuu suuri osa loistavan poissaolollaan Dvorkovitšin leirissä. Iljumžinov ei yhden tuki-ilmoituksensa jälkeen ole sivustollaan maininnut enää Dvorkovitšiä sanallakaan. Sen sijaan hän on keskittynyt poliittiseen lobbailuun uskonnollisen ”kummisetänsä” Dalai Laman Venäjän-vierailun mahdollistamiseksi Kiinan vastustuksesta huolimatta. Mutta ”lastenrunolla” sivustollaan näyttää Iljumžinov, että hän hamuaa paluuta myös shakkipolitiikkaan.

Toinen yllätys on ollut Shortin liittoutuminen Dvorkovitšin kanssa tässä kuussa. Koska Short ei ole onnistunut hankkimaan tarpeeksi tukea ollakseen vakava uhka Makropoulosille, merkitsee tämä läpimurtoa Dvorkovitšille.

Tosin Makropoulos näyttää edelleen olevan selvässä johdossa, mutta todennäköisesti ilman mahdollisuutta ehdottomaan enemmistöön ensimmäisellä äänestyskierroksella. Jos päästään toiseen äänestykseen, niin siitä tullee huippujännittävä. Shortin tuki Dvorkovitšille veisi hänet voittoon, jos kaikki Shortin tukijamaat äänestäisivät Dvorkovitšiä. Mutta ovatko ne kaikki valmiita tähän?

Osa tuesta Shortille perustuu kertomuksiin Iljumžinovista Venäjän valtion käsikassarana ja Makropoulosista hänen entisenä aseenkantajanaan. Kun sitten pitäisi äänestää ihan todellista Venäjän politrukkia Makropoulosin ja hänen tukijoidensa sadatellessa Venäjää voi tilanne mennä monilta ”yli hilseen”.

Silti Short on tehnyt oikean ratkaisun, joka näyttää vakuuttavasti, että hän aidosti edustaa shakkimaailmaa ja sen etuja eikä oman maansa politiikkaa. Niin kitkeränmakuinen kuin Dvorkovitšin valinta olisikin, olisi se selvästi pienempi paha Makropoulosin valintaan verrattuna. Makropoulos on toimillaan osoittanut, että ei välitä mitään edes shakkimaailman elementaarisimmista perussäännöistä sallimalla jäsenvaltioiden virallisten pelaajien törkeän diskriminoinnin. Hänen tämänvuotinen Fiden taloudenhoitonsa ylittää hämäryydessään kaiken ennen nähdyn.

Mutta toivoisi absurdin teatterin joskus päättyvän Fidessä …
Pekka Kauppala
 
Viestit: 4
Liittynyt: Su Heinä 01, 2018 3:42 pm

Re: Fiden presidenttivaali: Makropoulos kovilla

UNREAD_POSTKirjoittaja Kullervo Joentakanen » Ke Loka 03, 2018 7:21 pm

Kullervo Joentakanen
 
Viestit: 36
Liittynyt: To Touko 24, 2018 3:54 pm

EdellinenSeuraava

Paluu Yleinen keskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 37 vierailijaa