Ehdotus pikashakkisääntöjen uudistamisesta

Keskustelua säännöistä ja tulkinnoista

Re: Ehdotus pikashakkisääntöjen uudistamisesta

UNREAD_POSTKirjoittaja Jaakko Mäntyniemi » Ti Loka 04, 2016 12:52 pm

Moro!

Olisi mielenkiinoista kuulla jonkin aikalaisen(Veikko V, Jouni L?) tieto/mielipide siitä, miksi Suomen säännöissä on FIDEen verraten eri tulkinta esim. juuri tilanteessa, jossa vain lähetti jää jäljelle?! Oliko joskus FIDEllä ollut sama tulkinta ja FIDE on muuttanut sääntöjä ja Suomesssa on tuumattu, että huonompaan suuntaan meni, eikä muutettu, vai mistä on kysymys.

En ota kantaa siihen, kumpi sääntö on parempi, mutta olisi mukava kuulla perusteluja - ei pelkästäään, että "Suomen sääntö on parempi" - suuntaan ja toiseen.

Terv.

Jaska
Jaakko Mäntyniemi
 
Viestit: 433
Liittynyt: Ma Elo 02, 2010 11:10 am

Re: Ehdotus pikashakkisääntöjen uudistamisesta

UNREAD_POSTKirjoittaja Boris » Ti Loka 04, 2016 4:27 pm

VJJJ kirjoitti:ainakin yhden pelin lopputulos olisi muuttunut, mikäli olisi pelattu FIDE:n pikashakkisäännöillä. Pelaajalta loppui aika ja hänen vastustajallaan oli jäljellä vain lähetti; peli päättyi nykyisten Suomen pikashakkisääntöjen mukaan tasan. Asemassa olisi ollut kuitenkin laillinen siirtosarja, jolla aikansa ylittänyt pelaaja olisi joutunut mattiin; FIDE:n säännöillä aikansa ylittänyt pelaaja olisi siis hävinnyt pelin.


Ööh... Enkö taas ymmärrä jotain? Suomen pikashakkisäännöistä, kohta 13.c.2:
Jos pelaaja, jolla on vielä aikaa jäljellä, voi osoittaa välittömästi pakottavan mattiin johtavan siirtosarjan, hän voi vaatia voittoa, vaikka materiaali ei yleisesti riitäkään mattiin pakottamiseen

Oliko pelissä tarjolla ollut siirtosarja pakottava? Jos ei ollut, ehkä sillä ei tarvitsekaan olla merkitystä pelin lopputuloksen kannalta. Pidän tässä tapauksessa Suomen sääntöä ihan johdonmukaisena.
Boris
 
Viestit: 246
Liittynyt: Ma Joulu 12, 2011 6:26 pm

Re: Ehdotus pikashakkisääntöjen uudistamisesta

UNREAD_POSTKirjoittaja TuomoP » Ti Loka 04, 2016 5:13 pm

FIDE:n pikashakkisäännöillä riittää siis se että apumatti on mahdollinen. Tästä Suomen sääntö pakottavine matteineen on hyvin kaukana.
TuomoP
 
Viestit: 7
Liittynyt: Ke Elo 04, 2010 5:29 am

Re: Ehdotus pikashakkisääntöjen uudistamisesta

UNREAD_POSTKirjoittaja VJJJ » Ti Loka 04, 2016 10:17 pm

FIDE:n säännöissä tosiaan riittää, että on olemassa laillinen mattiin johtava siirtosarja, mutta sen ei tarvitse olla pakottava. Eli juuri kuten TuomoP tuossa ylempänä kirjoittaa. (Olikohan muuten peräti TuomoP:n peli sunnuntaina, jossa tuo tapahtui?) Kyseisessä pelissä siirtosarja ei siis ollut pakottava, vaan sellainen oli olemassa.

Toisin kuin Boris pidän itse FIDE:n sääntöä loogisempana ja oikeudenmukaisempana. Näen, että siinä vaiheessa, kun teen laittoman siirron tai ylitän aikani, menetän ikään kuin kaikki mahdollisuuteni pelillä osoittaa matin olevan estettävissä (Suomen pikashakkisäännöt puhuvat yksinäisen kuninkaan pakottamisesta mattiin, mutta minusta "puolustava" pelaaja ei tässä tapauksessa enää ansaitse pelata "oikeita" puolustussiirtoja). Joten, jos tällöin asemassa on jokin laillinen siirtosarja, jolla voin joutua mattiin minun kuuluu hävitä peli. Toisaalta, jos pelissä on päädytty asemaan, jossa en voi joutua mattiin enää millään laillisella siirtosarjalla, niin siinä tapauksessa vastustajalla ei minusta enää kuulu olla oikeutta voittaa peliä edes tehdessäni laittoman siirron.

Katson lisäksi, että FIDE:n laittoman siirron ja ajan ylityksen säännöillä on jonkinlainen ajatuksellinen yhteys FIDE:n normaalin pelin säännön 1.3 kanssa: 1.3 Jos asema on sellainen, ettei kummankaan pelaajan ole mahdollista tehdä mattia, peli on tasapeli. Peli päättyy siis välittömästi tasan, jos kumpikaan pelaaja ei voi joutua mattiin. Miksi pelaaja voisi enää millään keinoa hävitä peliä, jos hän ei enää millään tavalla voi joutua mattiin?
VJJJ
 

Re: Ehdotus pikashakkisääntöjen uudistamisesta

UNREAD_POSTKirjoittaja BobFleming » La Loka 08, 2016 10:00 pm

Erinomainen ehdotus. Kiinnostaisi itseänikin tosiaan tietää taustoja siitä, milloin ja miten Suomen säännöt ovat erkaantuneet FIDEn vastaavista.
BobFleming
 
Viestit: 3
Liittynyt: La Elo 07, 2010 2:20 pm

Edellinen

Paluu Sääntökeskustelu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa