Päivän kongressisitsi on nyt sitten istuttu, klo 9-18.30 ja sen huomaa. Ulkona sataa, joten iltalenkki taitaa jäädä tekemättä siitäkin huolimatta, että sen voisi tehdä ”lyhyenä” kadun toisella puolella olevaan Dvorkovichin vuokraamaan paviljonkiin. Siltä osin hyviä kongressiuutisia, että Short -tiketistämme peräti kolme henkilöä pääsi FIDE:n Vice Presidenteiksi – Nigel Short ja Lukasz Turljev Arkardyn nimittäminä ja Lekan Adeyemi vaalin kautta. Toimikuntavaalien (Ethics, Constitutional ja Verification Commission) ensimmäisellä kierroksella ei tullut juurikaan selvyyttä, joten toinen vaalikierros siirrettiin huomiselle aamulle. Kaksi suomalaista tuomarikorotusta vahvistettiin: Munukka IA ja Salopää FA – onnittelut!

Toiseksi viimeinen 10. kierros tarjosi jännitystä, sillä viimeiset kierrokset kuitenkin ratkaisevat mitalit & hyvät suoritukset, ja vastaavasti häviämällä muuten hyvän turnauksen kaksi viimeistä kierrosta tietää tulostaulukon keskivaiheilla hurjaa pudotusta. Puola lähti yleisen sarjan 10. kierrokselle yhden pisteen etumatkan turvin ja voitto tarkoittaisi jo sitä, että mitalit olisivat lähes varmat viimeisen kierroksen häviölläkin. Kiinalaiset olivat asiasta kuitenkin eri mieltä ja palauttivat puolalaisen liitokoneen maan pinnalle 3-1 voitolla. Ykköspöydän peli vaihteli Ding Lirenin pienen edun ja tasa-aseman välillä Dudaa vastaan aina 31 siirtoon asti – sitten Dudan peli romahti parissa siirrossa. Tosin valkea ”kiinalainen” vapaasotilas e7:ssa oli jo vähintäänkin äärimmäisen epämiellyttävä ja voittoa enteilevä. Kakkos- ja kolmospöydän pelit pysyivät hyvin remissialueella, nelospöydällä Li Chao hoiti mustilla slaavilaisen vaihtomuunnelmana alkaneen peliin hienosti kotiin. Valkean vähän väkinäinen hyökkäily kapsahti omaan nilkkaan. Kun 15 pisteessä olevista USA voitti Armenian ja Englanti hävisi pistettä alempana olleelle Venäjälle, lähdetään viimeiselle kierrokselle USA:n ja Kiinan johtaessa 17 pisteellä, 16 pisteessä ovat Puola, Ranska ja Venäjä. Kärkiparit ovat odotetusti USA-Kiina, Ranska-Venäjä, Intia-Puola.

Naisten puolella kärjessä oli käsittämättömän tasaista, sillä peräti seitsemän kärkiottelua päättyi 2-2! Näistä tärkeimmät olivat Kiina-USA, Ukraina-Venäjä, Azerbaijan-Armenia – kaikkiaan 12 tasapeliä. USA:n Irina Krushilla oli ilmeisesti parhaimmat mahdollisuudet sankaruuteen ajantarkistuksen molemmin puolin, mutta edun kasvattaminen ei onnistunut. Myös USA:n Abrahamyanilla oli hetkensä ennen ajantarkistusta, mutta voitto lipui käsistä ja Venäjän Valentina Guninalla Ukrainan Anna Usheninaa vastaan. Kiina lähtee pisteen etumatkan turvin viimeiselle kierrokselle (17/20, kolme joukkuetasapeliä), pisteen päässä ovat Ukraina, USA ja Armenia. Päätöskierroksen parit ovat Venäjä-Kiina, USA-Ukraina ja Vietnam-Azerbaijan.

Miehet voittivat Bangladeshin niukasti 2½-1½. Enempäänkin olisi ollut mahdollisuuksia, ainakin Tomin peli näytti pariinkin otteeseen hyvin lupaavalta. Täytynee alkaa itsekin opetella lähettiloppupelejä, sillä en ihan vähällä ymmärtänyt Stockfishin tarjoamaa analyysiä ajantarkistuksen jälkeen. Mika selvisi huonommalta puolelta tasa-asemaan 22. siirron jälkeen, mutta asema ei heilahtanut tämän jälkeen piiruakaan, joten tasapelistä sovittiin 49. siirrossa. Toivon asema näytti oikein lupaavalta vastustajan eristetyn d-sotilaan vuoksi tuonne 27 siirron kieppeille, mutta sitten etu karkasi hyppysistä ja sen jälkeen lasketeltiin lopulta daamiloppupelin turvin tasapeliin. Vilka pelasti päivän voittamalla mustilla preussilaisittain alkaneen pelin joka alkoi kääntyä mustaetuiseksi 26 siirossa.

Miehet pelaavat päätöskierroksella viimeisessä ottelussa 13 pisteen pisteryhmän hännillä vahvampaa Kanadaa vastaan, mutta ihan yhtä hyvin olisimme voineet joutua väkivahvaa Azerbaidjania vastaan! Tiedossa on vaikea ottelu, jossa on vain voitettavaa. Naiset puolestaan päättävät urakkansa heikompaa Botswanaa vastaan, jonka kaikki pelaajat ovat 1590-1780 väliltä. Olemme heidän vahvin vastustajansa sitten ensimmäisen kierroksen ja tämä tarjoaa tietysti hyvän mahdollisuuden otteluvoittoon ja asemien kohtentamiseen. Harmillisesti vastuksen taso ei riitä Anastasialle WIM-tittelin tavoitteluun, joka olisi edellyttänyt voittoa 2154 -tasoisesta vastustajasta. Alia saisi voitolla WCM -tittelituloksen, joten tähän on erinomaiset mahdollisuudet. Sarabella on tämän tittelin jo käsittääkseni varmistanut (eli 50% tulos).

Vielä lähialueista. Kun yleisessä sarjassa kärki on 17 joukkuepisteessä, parhaat pohjoismaalais-balttialaiset ovat 14 pisteessä: Norja (15.), Ruotsi (16.), 13 pisteessä Suomi (33.) ja Liettua (37.), 12 pisteessä Latvia (42.) ja Islanti (57.), 11 pisteessä Tanska (62.), Viro (64.) ja 9 pisteessä Fär-saaret (105.). Ruotsi kohtaa 8. pöydällä Kroatian, Norja 9. pöydällä Itävallan, Liettua 16. pöydällä Argentiinan ja Suomi siis pelaa 19. pöydällä, mutta olisimme aivan hyvin voineet olla Azerien vieraana 11. pöydällä.

Naisten sarjassa kärki on myös 17 pisteessä. 12 pisteessä on Norja (40.), 11 pisteessä Liettua (48.), Latvia (50.), Viro (51.), 10 pisteessä Tanska (66.), Suomi (67.), Ruotsi (68.) ja Islanti (75.), joten ihan nipuissa ollaan.

Huomena aamulla klo 11 on viimeinen kierros (paikallista aikaa), jolloin kaikki on jaossa – kulta ja kunnia, pettymykset ja kyyneleet. Ja viimeiset äänestykset kongressissa.

Teksti: Panu Laine

Kuva: Panu Laine (uusi ja vanha johto istuvat vierekkäin seuraavana päivänä)