Vaikka toisella kierroksella peliparien tasoerot olivat vielä monin paikoin melko suuria, olivat Suomen vastustajat vahvuudeltaan melko lähellä vahvuusluvuissa.

Miehet

Miehet pelasivat kamppailullisen 2-2 tasapelin Mongolian joukkuetta vastaan.

Ykköspöydällä Tomilla oli mustilla vastassa 2446-vahvuinen Gombosuren Munkhgal (voi näitä nimiä!), ja peli lähti liikkeelle Grünfeldin 4.Lg5-muunnelmalla, jossa Tomi uhrasi tilapäisesti keskustasotilaansa. Sotilaan takaisinsaamiseksi asema pelkistyi kahden upseeriparin vaihduttua ja molemmille jäi eristetty sotilas. Heikkojen sotilaiden vaihduttua jäljelle jäi raskaat upseerit, valkealle vahva ratsu d4:ään ja mustalle vaalearuutuinen lähetti. Sotilaat olivat a+e+f+g+h vs. a+b+f+g+h valkean pienin eduin. Valkean ratsu jökötti kuin tuhatvuotinen tammi d4:ssä, eikä Tomin asema antanut mahdollisuutta pelata voittoa. Lopulta mentiin R+a+f+g vs. L+a+f+g loppupeliin, jossa tasapaino ei järkkynyt, ja peli sovittiin tasapeliksi 56. siirrossa.

Mika pelasi valkeilla Bayarsaikhan Gundavaata (2492) vastaan sisilialaisen Najdorfin modernia 6.h3 muunnelmaa. Valkea linnoittautui daamipuolelle, sai ratsun pelattua d5:een, mutta ei saanut etua. 28. siirrossa materiaali pelkistyi D+T+6 sotilaaseen, ja molemmilla oli sotilasheikkouksia. Puolet sotilaista putosi, ja molemmille jäi vapaasotilaat kuninkaansa eteen. Mustan h-sotilas alkoi vaikuttaa uhkaavalta, ja Mika otti tasapelin ikuisella shakilla.

Daniel puolusti mustilla Tsegmed Batchuluunia (2513) vastaan hollantilaisen Leningradin muunnelmalla, mutta valkealle jäi etua avausvaiheen jälkeen. 22.-Rb7 oli virhe, jonka jälkeen valkean peli rullasi helpon näköisesti voittoon asti. Vahva suoritus mongolialaiselta.

Vilka vastasi kierroksen voittopelistä Sumiya Bilguunia (2444) vastaan. Tämäkin peli alkoi sisilialaisittain, ja Vilka rakensi keskustaan sotilasasetelman c4, e4, f4 saaden paremman aseman tilaedun turvin. Vilka rakensi kärsivällisesti asemaansa, ja mustan hätäinen 20.-g5 antoi valkealle jo selvän edun. 32.-Lb5 ja 33.-Rc6 osoittautuivat viimeisiksi virheiksi, jonka jälkeen Vilkan voitto ei ollut enää uhattuna. Pelin loppuvaiheet olivat nautittavaa katsottavaa.

 

Naiset

Naiset nappasivat ensimmäisen joukkuevoiton Japanin (1730) kustannuksella. Vaikka Japani ei ole mikään shakin suurmaa ollut koskaan, pidän voittoa kuitenkin hyvänä saavutuksena.

Anastasia voitti valkeilla Ishizukan (1778) 44. siirrossa. Sisilialaisen lohikäärmemuunnelman ns. kiinalaisella muunnelmalla (varhainen Tb8) alkanut peli eteni reippaiden molemminpuolisten sivustahyökkäysten merkeissä. Anastasiaa uhkasi katastrofi b-linjalla, mikä maksoi hänelle upseerin. Jotta Anastasia olisi saanut oman hyökkäyksensä uhkaavaksi, hän uhrasi kvaliteetin lyömällä ratsun h5:stä. Tornia vähemmällä mahdollisuus menestyä perustui ainoastaan hyökkäyksen läpiviemiseen. Se onnistuikin, ja musta luovutti 44. siirrossa kolmen siirron matin edessä.

Tällä kierroksella oli Heini P:n vuoro pelata klassista nimzointialaista (tosin mustilla) Karen Hoshinoa (1802) vastaan. 13. siirrossa valkea otti eristetyn d-sotilaan lähettiparin turvin. Valkea oli pelannut f3, joten valkean tummaruutuinen lähetti oli tarpeen hieman heikentyneiden tummien ruutujen tukemiseksi, ja musta oli vähintään tasoittanut. Heini lähti rähjäämään keskustassa ja vaihtoi eristetyn ”deen” pois, mutta operaatiosta taisi hyötyä enemmän valkea kuin musta. 24. siirron kieppeillä peli tasoittui D+T+R+5s asetelmaksi. Heini yritti hyökätä perusteettomasti, jolloin oma pää avautui liikaa ja valkea korjasi pisteen kotiin helpon näköisesti. Harmillista.

Heini R pelasi valkeilla 1703-vahvuista Azumi Sakaita vastaan tasan 31. siirrossa. Kaksoiskivimuurilla alkaneessa pelissä Heini sai vaihdettua mustan tummaruutuisen lähetin, mutta ei pystynyt hyödyntämään tätä mustan pelattua aktiivisesti. Avautunutta c-linjaa pitkin vaihdettiin tornit, ja kun myös daamit olivat menossa vaihtoon ja asema oli pelkistymässä vaaleiden ruutujen lähettien loppupeliksi, sovittiin pistejaosta.

Päivi voitti mustilla 63 siirrossa Natsumi Fukuyan (1636), mikä sinetöi joukkuevoiton. Tosin valkeilla oli jokseenkin voittava etu keskipelissä, mutta – kuten tunnettua – ei se shakkipelin voittaminen niin helppoa ole. Sisilialainen 2.-g6 meni Maroczy Bind -tyyppiseen asemaan, ja varhaisessa keskipelissä valkea pihisti tutulla taktisella kuviolla mustan e7-sotilaan (Rc3-d5 paljasti uhkauksen Da5:tä vastaan). Valkea pelasi kuitenkin jotenkin päämäärättömästi eikä saanut kasvatettua etuaan, vaan menetti sen vähä vähältä. Päivi voitti sotilaan takaisin juuri ennen ajantarkistusta ja peli pelkistyi tasa-asemaan, jossa molemmilla oli kaksi tornia, eriväriset lähetit ja a+g+h-sotilaat. Japanitar teki kuitenkin virheen katkaisemalla tornillaan lähetin suojauksen h1:een, ja Päivi voitti suoraan shakkien sarjalla tornin ja pelin. Sitkeys kannatti!

 

Muut lähialueiden joukkueet

Ruotsi pesi eilen luovutusvoiton saaneen Norsunluurannikon puhtaasti 4-0. Norja kukisti niukasti 2½-1½ Bangladeshin voittaen valkeilla pöydillä (Carlsen, Tari). Latvia vei varmasti 3-1 Chileä voittamalla valkeat pöydät (Kovalenko, Meskovs).

Viro pelasi myös tasan 2-2 Qatarin vahvaa joukkuetta vastaa. Ladva voitti, ja Seeman hävisi Volodinin ja Shiskovin pelatessa tasan.

Tanska joutui tyytymään 1½-2½ tappioon Espanjaa vastaan Anton Guijarron voitettua Jakob Vang Gludin. Islanti hävisi 1-3 väkivahvalle Tsekin joukkueelle Gretarssonin voitatessa Laznickan (1651). Myös Fär-saaret hävisivät 1-3 Bulgarialle, tosin Ziska piti ykköspöydällä tasapelin Topalovia vastaan. Liettua sai kyytiä Azerbaidžanin kakkosjoukkueelta ½-3½, kun ainoastaan Sulskis onnistui saamaan tasapelin kolmospöydällä.

 

Kolmas kierros

Yleisen sarjan kärjessä on puhtaalla pelillä 8/8 vielä 7 joukkuetta, ja kahdella voitolla on aloittanut 38 joukkuetta. Kärkipareina ovat Moldova-Venäjä, Kuuba-Puola ja Azrebaijan2-Intia, joten ihan kuumimpia otteluita saadaan vielä odottaa. Naisten puolella 8/8 on viidellä joukkueella ja kärkiparit ovat Kiina-Vietnam, Venäjä-Uzbekisatan ja Kuuba-Liettua.

Kolmannen kierroksen eeppinen taistelu on Viro-Suomi! Millaiset mahtavat olla Suomen joukkueen valmentajan Kulaotsin tunnelmat, hän joutuu sparraamaan joukkuetta Viroa vastaan! Jos molemmat joukkueet ovat liikkeellä vakiokokoonpanoin, historiasta löytyvät seuraavat aikaisempien yhteenottojen tilastot: Nybäck on voittanut Volodinin 2012 JSM:ssä mustilla Grünfeldissä 31 siirtoon – muut pelit ovat nopeaa shakkia tuloksella 2½-2½. Viime kevään JSM:n päätösviikonloppuna Ladva-Karttunen päättyi tasan 54 siirrossa Volga-gambiitin tahtiin. Seeman on voittanut Ebelingin JSM:ssä 2013, maaliskuussa 2016 peli päättyi tasan. Sipilä ja Shiskov eivät ole pelanneet aikaisemmin.

Suomen naiset kohtaavat vahvemman Perun (2175), jonka ykköspöytä Cori on 2402 vahvuinen, mutta tämän jälkeen luvut ovat inhimillisempiä (2150, 2096, 2053). Zimbabve oli kaatunut 4-0, mutta Kreikalta oli tullut kuonoon ½-3½.

Yleisessä sarjassa pelaa tällä hetkellä 166 joukkuetta (14 poisjääntiä, mm. Kamerunia ei ole paritettu), viimeisin mukaanpääsijä on Eritrea, joka aloittaa urakkansa 3. kierrokselta. Naisten sarjassa poisjääntejä on 8, joten pelaavia joukkueita on 132. Jokaisella kierroksella pelaa 1192 pelaajaa ja tällä vauhdilla kisoissa tullaan pelaamaan 6556 peliä. Jos muistan oikein olympialaisten kustannuksen, tule pelille hintaa noin 3000  euroa!

T. panu