Kuvassa vasemmalta: FIDEn Treasurer (taloudenhoitaja) Adrian Siegel, Executive Director Nigel Freeman, Deputy President (varapresidentti) Georgios Makropoulos, FIDE President (presidentti) Kirsan Ilyumzhinov

 

FIDE:n 87. kongressi pidettiin olympialaisten yhteydessä 5.-13.9.2016 ja sen ydin General Assembly 10.-13.9.2016. Suomen edustajana (delegaattina) oli KvT Jouni Lehtivaara, joka on osallistunut kaikkiin FIDE:n kongresseihin vuodesta 2012 lähtien.

Mukana oli jälleen pitkä lista asioita – agenda ja liitteet eli esitykset ovat kaikkien nähtävillä linkin takana http://www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/9758-87th-fide-congress-general-assembly-agenda-and-annexes.html . Varsinaiset päätökset tulevat sitten aikanaan pöytäkirjan muodossa FIDE:n sivuille.

Kongressin työ muodostuu lukuisista toimikunnista (kuten sääntö-, titteli-, anti-cheating-, jne) ja yleiskokouksesta (General Assembly). Jokaisella maalla on edustajansa (delegate), joka käyttää mm. äänestysvaltaa, mutta muutkin voivat osallistua esimerkiksi toimikuntatyöhön, vaikka eivät olisikaan ko toimikunnan jäseniä.

Delegaattimme Jouni Lehtivaara on ystävällisesti raportoinut tärkeimpiä kongressin kuulumisia, joten allaolevat tiedot ovat lähtöisin hänen kynästään – itse olen aiheuttanut alla muutoksia lähinnä taiteellisen vaikutelman muokkaamiseksi.

 

Puheenvuoro Jounille:

Merkintöjä FIDE:n kongressista Bakussa 5.-13.9.2016

Kongressin alkupäivinä toimikuntien työssä käsiteltiin menneitä tapahtumia ja suunniteltiin uusia sekä viilailtiin määräyksiä. Mitään järisyttävää uutta ei olla toteuttamassa.

Sääntömuutoksia

Shakin säännöistä tulee uusi versio voimaan ensi vuoden heinäkuun alussa. Vuonna 2014 voimaan astuneissa säännöissä uutuutena ollut pelin päättyminen viisinkertaisen aseman perättäisen toistumisen tai 75 siirron jälkeen (ilman erillistä vaatimusta) saa uuden sanamuodon ja tekstin merkityskin muuttuu hieman eli toistumisissa ei enää vaadita peräkkäisyyttä.

Myös vuoden 2014 säännöistä poistettu myöhästymisrajan oletus 0 minuuttia palaa sääntöihin, mutta siitä voi aina poiketa kilpailun erikoismääräysten avulla. Todettakoon, että täällä Bakun shakkiolympialaisissa tuo raja on 15 minuuttia eikä enää nolla.

Yleiskokous ja Kirsan

Itse yleiskokouksessa suurinta keskustelua herätti presidentti Kirsan Ilyumzhinovin omassa katsauksessaan esille ottama Yhdysvaltain hänelle asettama sanktio. Hän puhui pitkään tästä asiasta, syyttömyydestään ja toimistaan sanktion syiden selvittämiseksi ja sanktion peruuttamiseksi. Keskustelun kuluessa varapresidentti (Deputy President) Georgios Makropoulos ilmoitti, että jos Yhdysvaltain sanktio on edelleen voimassa silloin, kun vuoden 2018 kongressissa valittavaksi asetetaan presidenttiehdokkaita, niin Ilyumzhinov ei lähde ehdolle vaan tilanteeseen etsitään toinen ratkaisu.

Cheating ja anti-cheating

Vilpin havaitsemiseen ja ehkäisemiseen tarvittavat toimet olivat myös paljon esillä. Tähän asiaan paneutuva toimikunta (Anti-Cheating Commission) sai virallisen aseman. Toimikunta on nyt ollut olemassa kaksi vuotta, ja sen toimintatapoja koskevat määräykset ovat tulleet koetelluiksi ja niitä tarkistettiin. Kokemus on osoittanut, että vaikka vilppi havaitaan, niin sen rankaisemisessa tarvitaan ehdottoman tarkat tiedot ja tämä ”oikeudenkäynti” FIDE:n eettisessä toimikunnassa ja mahdollisesti vielä Urheilun vetoomustuomioistuimessa (CAS:ssa) vie pitkän ajan. Kahden vuoden aikana on yksi tapaus saatu päätökseen.

Rahat hupenevat

Toinen suuri asia on FIDE:n rahavarojen hupeneminen viime vuoden kuluessa. Tämän vuoksi taloutta on pidetty tarkkaan silmällä ja tämän vuoden budjettia on leikattu melkoisesti. Nyt tilanne on kuulemma parempi. Näistä rahahuolista kuultiin monta mainintaa toimikuntien puheenvuoroissa.

Tapaus Danailov ja Bulgaria

Jos dramaattista uutista etsitään, niin sellainen on kongressin aikana päätökseen saatu vuoden 2013 nuorten EM-kisoja koskeva väärinkäytös, jossa maksuja ohjattiin Euroopan shakkiliiton (ECU:n) tilin sijasta väärälle eri yhteisön pankkitilille. Tämä vuoksi kolme henkilöä, mukaan luettuna ECU:n tuolloinen presidentti ja Bulgarian shakkiliiton nykyinen presidentti Silvio Danailov, on asetettu eripituisiin toimintakieltoihin FIDE:ssä.

Tähän tapaukseen ja sen selvittelyprosessissa olleisiin vaikeuksiin liittyen ECU päätti asettaa yhteistyöhaluttoman Bulgarian shakkiliiton väliaikaiseen toimintakieltoon ECU:ssa . Tämä ei estä bulgarialaisia pelaajia osallistumasta yksityisesti eli ECU:n tai FIDE:n edustajina ECU:n kilpailuihin. Tämä päätöksen voimaantulo saattaa viivästyä, sillä myös FIDE käsitteli tätä, ja asia menee sillä puolella eettiseen toimikuntaan ja lopputulos saattaa jäädä vasta vuoden kongressissa 2018 päätettäväksi, mikäli aihetta silloin vielä on. Kyseinen selvittely on joka tapauksessa vielä kesken.

Toinen Bulgarian shakkiliittoa koskeva asia on ollut myös käsiteltävänä: He ovat ”sisäisenä asiana” estäneet GM Kirill Georgievia harjoittamasta ammattiaan. (Tapauksessa on pari muutakin osallista, mutta ei tässä laajuudessa). FIDE ei voi tällaista hyväksyä, ja kun Bulgarian shakkiliitto on yhteistyöhaluton, niin se uhataan asettaa väliaikaiseen toimintakieltoon FIDE:n jäsenenä, jos se ei noudata tästä asiasta annettua FIDE:n eettisen toimikunnan lainvoiman saanutta päätöstä.

Nämä eettisen toimikunnan asiat löytyvät vasta avatulta toimikunnan sivulta http://ethics.fide.com/ johon on linkki FIDE:n etusivun oikeassa laidassa.

Huippushakkia

Huippujen kisoista ja niiden järjestelyistä keskusteltiin paljon. FIDE:n valtuuttama kisojen järjestäjä- ja rahanhankintayritys AGON esitteli toimintaansa. Grand Prix -järjestelmä muuttuu siten, että mukaan tulee suurempi joukko pelaajia, kaikkiaan 24, ja kukin osakilpailu on lyhyempi eli 9-kierroksinen vajaakierroskilpailu.

Myös naisten MM-kilpailujen järjestelmästä keskusteltiin, mutta muutoksia ei tullut. Kiina (Hou Yifan) oli kyllä ehdottanut, että sitä muutettaisiin enemmän miesten järjestelmän kaltaiseksi. Tämä todettiin kuitenkin mahdottomaksi toteuttaa, sillä jos joka toinen vuosi pelattava knock-out MM-turnaus olisikin vain välivaihe MM-otteluun pääsemiseksi, niin sille tuskin saataisi riittävää rahoitusta. Nyt on ollut vaikeuksia taas tälle vuodelle kuuluneen kisan osalta, mutta se pidettäneen ensi vuonna Iranissa. Ja seuraava ottelu siirtyy myös vuodella.

Kilpailuhakemuksia

Tulevien FIDE:n muiden MM-kilpailujen asioita juostiin läpi. Useimmat asiat olivat vain sen toteamista, missä (ja milloin) kilpailu pelattiin tai pelataan. Monelle vuoden 2018 kilpailulle oli vain yksi hakija, ja nämä myönnettiin suuremmitta keskusteluitta.

Seuraavien shakkiolympialaisten ajankohdasta keskusteltiin. Georgia haluaa aikaistaa kisaa viikolla, sillä nyt kalenterissa olevaa päättymispäivää seuraavana päivänä (8.10.2018) siellä on todennäköisesti vaalit. Aikaistus hyväksyttiin.

Yhden kisan myöntämisestä jouduttiin äänestämään, mikä vei aikaa lähes tunnin. Amatöörien MM:lle oli alun perin kolme hakijaa, mutta Kreikka veti hakemuksensa pois. Kisa myönnettiin äänin 57 – 50 Italialle, joka siis sai kisan järjestettäväkseen toisen peräkkäisen kerran. Paikka tulee olemaan Cagliarin kaupunki Sardiniassa. Hävinnyt hakija oli Romanian Iasi.

Amatöörien MM-kisoista on todettava, että viime vuoden kongressissa kisojen muotoa muutettiin siten, että niissä on kolme eri tasoryhmää: alle 2300, alle 2000 (alkuperäinen) ja alle 1700. Ensimmäiset tämän muotoiset kisat järjestettiin viime keväänä Kreikassa.

Vuoden 2020 olympialaiset

Vuoden 2020 shakkiolympialaiset myönnettiin lopullisesti Hanti-Mansijskille. Alustava päätös tästä ainoasta hakijasta oli tehty jo aiemmin. Hakemuksessa tai sen tiedossa olevista järjestelyistä oli kuitenkin puutteita, joiden johdosta hakijan eli Venäjän Hanti-Mansian autonomisen piirikunnan kuvernööri Natalia Komarova oli tullut neuvottelemaan. Kongressin toisen päivän jälkeisenä iltana oli neuvotteluissa saatu riittävät lupaukset mm. tarvittavien uusien majoitustilojen rakentamisesta(!) ja monista muista yksityiskohdista. Kongressin päättäjäispäivänä pidetyssä lyhyessä istunnossa todettiin asioiden olevan kunnossa, joten kisojen järjestelyissä voidaan edetä.

Jouni

 

Mielenkiintoinen katsaus sisäpiirin ulommalle kehälle. Mitä Kirsanin hovin kammioissa tapahtuu ja ketkä käyttävät siellä todellista valtaa jää meiltä tälläkin kertaa näkemättä ja kertomatta. Kiitokset Jounille raportoinnista.

t. panu

 

19.9.2016 14:09 lisätty kuvateksti, korjattu äänestystulos ja pientä stilisointia.