Tommi Luukkonen, Vilka Sipilä ja Tomi Nybäck. (Kuva: Lauri Kangas)

4. kierroksella alkoi kärki kohdata, ja tiedossa oli muutamia erittäin mielenkiintoisia pareja kuten Ukraina-Venäjä, Intia-Kuuba(!), USA-Tšekki, Romania-Azerbaidžan1, Kiina-Italia, Englanti-Hollanti jne.

Päivän sensaatio oli varmasti Ukrainan voitto Venäjästä 2½-1½! Eljanov-Kramnik tasan, mutta Ponomarjov voitti Tomaševskin ja Volokitin Grištšukin – molemmat mustilla! Nepo jatkoi puhdasta peliään voittamalla Korobjovin. Toinen huomionarvoinen tulos oli Hollannin 3½-½ voitto Englannista.

Maksimijoukkuepisteissä (8/8) on yleisessä sarjassa enää 6 joukkuetta: Kiina, Azerbaidžan1, Hollanti, Intia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Naisissa maksimisteja on neljä: Ukraina, Serbia, Venäjä ja Kazakstan. Viidennen kierroksen kärkiparit ovat Ukraina-Kiina ja Hollanti-Valko-Venäjä. Naisissa Serbia-Ukraina ja Venäjä-Kazakstan.

Yleisessä sarjassa ainoa 4/4 pelaaja 1. pöydällä on Azerbaidžanin Mamedjarov 2565-keskiarvoa vastaan (Ruotsin Grandelius 3½/4). 2. pöydällä 4/4:ssä ovat Puolan Duda ja Islannin Gretarsson, 3. pöydällä Venäjän Nepomnjaštši, Intian Vidit ja Serbian Indjic sekä 4. pöydällä Ukrainan Volokitin ja Azerbaidžania edustava entinen saksalainen Naiditsch.

 

Miehet

Suomi-Tunisia-kohtaamisessa Vilka oli lepovuorossa, ja vahvuusluvut olivat 300-450 pistettä Suomen eduksi. ”Pojat” hoitivat homman mallikkaasti kotiin: 4-0.

1. pöydän pelissä Tomi avasi valkeilla kuningasintialaiseen puolustukseen ja sai pientä etua heti avauksesta. Mustan epätarkkuuksien 17.-Df8? ja 18.-Ld7? Jälkeen Tomilla oli jo käytännössä voittoasema, jonka hän realisoi 49 siirrossa. 1-0.

2. pöydällä Mika pelaa hiukan samantyyppistä asemaa mustilla, tosin Philidorin Hanham-muunnelman alkusiirroilla 1.e4 d6 2.d4 Rf6 3.d4 e5 4.Rf3 Rbd7, ja sitten valkea alkoi rähjäämään 5.g4:llä, johon Mika vastasi 5.-g6. Valkean pieni etu kääntyi mustan eduksi siirtoon 12 mennessä, ja Mikan parempi taktinen silmä poimi materiaalia talteen tehokkaammin. Loppuasemassa vastustajalla on 2 tornia enemmän, mutta Mikan kompensaatio on kohtuullinen: 2 lähettiä + ratsu + 2 sotilasta asemallisen edun lisäksi. 1-0.

3. pöydällä Daniel avasi 1.e4, ja pian päädyttiin samankaltaisiin asetelmiin kuin 2. pöydällä: 1.-d6 2.d4 Rf6 3.Rc3 Rbd7 4.f4 e5 ja peli jatkui 5.Rf3 exd4 6.Dxd4 ja terävöityi nopeasti. Siirtojen 12-15 aikana Daniel kasvatti etunsa jo merkittäväksi ja viimeistään 20.-Rd5? jälkeen valkealla oli voittoasema, jonka Daniel realisoi pisteeksi 37. siirrossa. 1-0.

4. pöydällä Tommi vastasi 1.e4:ään sisilialaisella, mutta teoriaa ei tässä kunnioitettu pitkään, sillä valkea poikkesi jatkossa 1.-c5 2.Rf3 d6 3.h3:lla valtavirrasta. Tommi jatkoi kehitystä järkevästi siirroilla Rc6, Rf6, Ld7 ja sai helpon tasoituksen. Tämän jälkeen Tommi alkoi saada pientä etua, ja kummallinen desentralisointi 22.Ra2? antoi mustalle voittoaseman, jonka realisointi pienten alkuvaikeuksien jälkeen tuotti pisteen 35. siirrossa. 1-0

 

Naiset

Suomi-Uruguay-ottelussa Päivi oli lepovuorossa, joten olimme liikkeellä vakiokokoonpanossa. Vahvuuslukuetumme pöydittäin oli 100-200 pistettä. Pelaajat ympäröivillä pöydillä olivat Albania, Kirgisia, Skotlanti ja Trinidad & Tobago, joten eksoottisissa olosuhteissa oltiin ja ainoa tie sieltä ulos on tietysti voitto. Voittoa ei tullut, jäimme 2-2 tasapeliin.

1. pöydällä Anastasian vastustaja lähti myös Philidoriin, mutta Anastasia (valkeilla) vaihtoi daamit nopeasti jatkossa 1.e4 d6 2.d4 Rf6 3.d4 e5 4.dxe5 dxe5 5.Dxd8+ Kxd8 ja hankki mukavan pienen edun varhaisessa keskipelissä. 13. siirrossa Anastasialla oli jo selvä etu, jonka hän realisoi varmasti, vaikka luovutus tuli vasta 52. siirrossa. Gelfandin opein: voiton todennäköisyyden maksimointi on pelin pituuden minimointia tärkeämpää – niin kuin onkin!

2. pöydällä Heini P. avasi mustilla sisilialaisen Taimanov-muunnelmaan, jossa Andreina Quevendo (1699) pelasi löysän oloisen 8.a3:n. Heinin hätäinen vaihto keskustaan (Rxd4) antoi valkealle etua ja 10.-b5 johti mustan aseman jo häviön partaalle. Valkean hätäinen sotilaanryöstö 19. siirrossa lähes tasoitti aseman, ja vasta ihan lopussa 35. siirrossa Stockfish tarjosi Heinille pientä etua torniloppupelissä. ½-½.

3. pöydällä Heini R. jäi tasapeliin Sabrina de San Vincenteä (1670) vastaan pelissä, jossa tilanteet vaihtelivat puolin ja toisin, tosin Heini oli enimmän aikaa peliä paremmalla puolella ja vielä neljä siirtoa ennen loppuasemaa (jossa mustalla oli jo pieni etu) oli valkealla suuri loppupelietu.

4. pöydällä Tiina teki 14. siirrossa virheen Cecilia Manuela Pereziä (1621) vastaan, ja tämä käänsi tasa-aseman suoraan neljän siirron mattiin. Horrible. 0-1.

 

5. kierroksen vastustajat

Miehet kohtaavat heikomman Luxenburgin (2329), jota ei kuitenkaan pidä aliarvioida, sillä he ottivat 4. kierroksella 2-2- tasapelin Portugalista. Kärkipöydällä pelaa KvM Michael Wiedenkeller (2458). Naiset kohtaavat Belgian (2003), jolla on marssittaa 2000-2150-vahvuisia pelaajia kolmelle ensimmäiselle pöydälle ja 1800-tasoa viimeiselle pöydälle.

 

Lähialueet

7. pöydälle noussut Latvia joutui tunnustamaan vahvan Valko-Venäjän paremmakseen 1½-2½. Širov hävisi Sergei Žigalkolle muiden pelien päättyessä tasan. Viro jatkoi hyviä esityksiä ottamalla joukkuetasapelin 2-2 Kazakstanista (Volodin hävisi, Šiskov voitti). Norja punnersi 2½-1½ voiton Australiasta (Urkedal voitti viimeisellä pöydällä, Carlsenilla 2/3, Hammerilla 4 tasapeliä). Liettua hävisi Paraguaylle 1-3, Tanska pesi Guatemalan puhtaasti 4-0. ”Pohjoisen Atlantin pienten saarten mestaruuden” vei Islanti pöllyttämällä Färsaaria 3½-½. Ruotsi voitti IPCAn 3½-½.

Näistä joukkueista parhaissa asemissa on 6 pisteessä Latvia, Tanska, Ruotsi, Viro, Norja ja Islanti. Suomella on 5 pistettä, Liettualla ja Färsaarilla 4.

5. kierroksella korkeimpia pöytiä pitävät ottelut Latvia-Unkari, Ruotsi-Romania ja Tanska-Italia (pöydät 11, 12 ja 15). Muut parit ovat Viro-Islanti, Norja-Belgia, Färsaaret-Algeria ja Liettua – Costa Rica.

Keskiviikkona on sitten huilipäivä legendaarisen tiistai-illan Bermuda-partyn jälkeen …

 

t. Panu